Vissza a tartalomjegyzékhez

HAJDÚ SÁNDOR
Nyírfatuskó Kónyának

Féltve őrzött államtitokra derült fény Békéscsabán. Nikolits István, a titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter a kofák előtt teregette ki a „Nyírfa” ügy titkait.

Az esemény ajándékozással kezdődött. Tóth Károly és Nikolits István két nyírfatuskót és egy nyírfacsemetét ajándékozott - távollétében - Kónya Imrének, a „Nyírfa” ügyet vizsgáló bizottság vezetőjének, mondván: ha a következő ciklusban esetleg nem foglalkozhatna az üggyel, akkor se jelentkezzenek nála elvonási tünetek.
A miniszter véleménye szerint a mai magyar közvélemény keresi a titkokat, szenzációkat. Ez igen megnehezíti a biztonsági munkát végzők dolgát. Minden esemény azonnal túlzott sajtónyilvánosságot kap, miközben a konkrét ügyek felderítése szinte lehetetlenné válik.
Lapunk mobiltelefonok lehallgatására vonatkozó kérdésére Nikolits István hangsúlyozta: szó sincs a régi reflexek újjáéledéséről, az ilyen típusú feladatokat igen szigorú feltételek, bírói kontroll mellett végezhetik. A miniszter kijelentette: ez ideig egyetlen mobiltelefonon zajló beszélgetést sem hallgattak le a szolgálat tagjai, de ez az állapot minden bizonnyal csak júliusig tart. Akkor fejeződik be ugyanis a lehallgatáshoz nélkülözhetetlen technikai háttér kiépítése. A személyiségi jogokat messzemenőkig tiszteletben tartva, igazságügy-miniszteri utasításra vagy bírósági végzés, illetve bírói döntés alapján fogják figyelni a célszemélyeket. Azt, hogy némelyek kampányfogásként tálalják ezt a kérdést, nem tartja szerencsésnek. Így tehát megnyugodhatunk: a „Nagy Testvér” nem ránk figyel.