Vissza a tartalomjegyzékhez


Torgyán védelmében

Tisztelt Balogh M. Péter!

„Ki robbantotta fel a bombát” című cikkével kapcsolatban engedjen meg néhány észrevételt, úgy is mint a Magyar Írószövetség tagja.
Írásának olyan kicsengése van, hogy végeredményben Torgyán József tehet arról, hogy merényletet követtek el ellene. Ugyanis Ön nem kevesebbet állít, mint hogy Dr. Torgyán József megalapítója a „retorikai politikai terrorizmusnak”. Ön úgy tesz, mintha nem tudná, hogy a posztkommunista tömegtájékoztatás az FKGP pártelnökével szemben olyan kijelentések sorát adta közre, hogy ha valóban jogállamban élnénk, akkor Torgyán József becsületsértési perekből többszörös milliomos lehetne.
Ha valójában érdekli az esetleges háttér a merénylettel kapcsolatban, érdekes lenne elindulni az Ön által pancserpuccsnak nevezett támadásnál, hogy miért állították le hirtelen a jegyzőkönyv felvételét a Nemzetbiztonsági Hivatal képviselői, és hogy a pártközpontot rohamozó személyek között ott volt a katonai hírszerzés ügynöke is. Ami Kuncze Gábor belügyminiszter úr személyét illeti, az embernek olyan érzése van, hogy jóllehet hivatalosan övé a tárca, de a háttérben olyan erők működnek, akik felett ő nem rendelkezik. Mivel magyarázható, hogy a minisztérium egyik főosztályvezetője kijelentette, hogy az ÁVH 1951 tájékán senkit sem bántalmazott, miközben egy tízmilliós ország tudja, hogy ez a terrorszervezet egy országot tartott rettegésben, és erre az úgynevezett demokrata belügyminiszternek nincsen véleménye? És kijelentette, hogy ő nem megy be abba a helyiségbe, ahol III/3-as iratokat őriznek. Lehetséges, hogy egy belügyminiszter ilyen fontos iratokra nem kíváncsi, vagy más erők vannak a háttérben? A magyar demokrácia érdekében a jelzett úton kellene elindítani a tények feltárását.

Szívélyes üdvözlettel:
Haas György,
az FKGP külügyi
osztályának vezetője