Vissza a tartalomjegyzékhez


Könnyű drogokért tüntettek

Közel tízezren tüntettek London belvárosában a könnyű drogok, főképpen az indiai kenderből készülő marihuana legalizálásáért. A nagyszabású demonstráción orvosok, politikusok, popsztárok, üzletemberek és diákok vettek részt.

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS

A marihuana 27 éve a tiltott drogok listáján szerepel Angliában. Évente mintegy 65 ezer ember kerül vád alá a szer használata miatt, bár a legtöbb elkövető megússza egyszerű figyelmeztetéssel. A tüntetők most a rendőrség passzív megfigyelése mellett, marihuanás cigarettával a szájukban hirdették: „A kábítószer reményt ad!”, „Szabadítsuk fel a marihuanát!”.
A kábítószer legalizálásáért a The Independent című újság indított kampányt, s ennek keretében szervezték a tüntetést is. A résztvevők állítása szerint a drog kevésbé ártalmas a szervezetre, mint a törvényesen árult szeszes italok vagy a cigaretta, tiltásával pedig csak a kábítószerüzlet virágzását érik el. Követelték, hogy a kormány szerezzen bizonyítékokat az Egészségügyi Világszervezettől, a WHO-tól, valamint a Brit Orvosi Tanácstól arra vonatkozóan, hogy a szer nem ártalmas az egészségre, sőt azt egyes betegségeknél a szenvedések enyhítésére használják.
A kampány azt követően indult, hogy az ENSZ nemrégiben bírálta Nyugat-Európát a drogkérdés liberális kezelése miatt. A világszervezet bírálatában kiemelte a popsztárok, a művészek és a politikusok felelősségét, akiknek viselkedése a deviáns életforma követésére biztatja a fiatalokat. A megállapítás igencsak hitelesnek bizonyult, ugyanis a londoni tüntetésen a kormányon lévő Munkáspárt néhány parlamenti képviselője is megjelent. Paul Flynn, a tüntető képviselők egyike kijelentette, hogy a kormányt a „tudatlanság és képmutatás” jellemzi a kérdést illetően. A marihuanavita a parlamentben is szóba került, miután kiderült, hogy a belügyminiszter 17 éves fia kis adag kábítószert adott el egy vevőként jelentkező újságírónak.