Vissza a tartalomjegyzékhez

PAPP ISTVÁN
Hamiskártyások

A bankkártyahamisítás tavaly mintegy harmincmillió forint veszteséget okozott a pénzintézeteknek. A szakemberek szerint azonban ez csak a kezdet. Az utóbbi hónapokban Pécsett a bankkártyával való viszszaélés során tizenkilencen szenvedtek mintegy tizennégymillió forintnyi vagyoni kárt - köztük külföldi állampolgárok is.

A hazánkban elkövetett bankkártya-hamisítások pontos száma nem ismert, mivel az esetek nagy többsége a városi rendőrkapitányságok hatáskörébe tartozik, és ezekről nem készül központi statisztika. Bajnai Gyula ezredes, a BRFK gazdaságvédelmi osztályának vezetője ezért inkább csak tendenciákat vázolt fel: a múlt évben mind a cselekmények számában, mind az okozott kárban mintegy harmincszázalékos növekedés figyelhető meg. A szakértő szerint ez azonban csupán a kezdet, hiszen nálunk csak néhány éve jelentek meg a bankkártyák. A növekedés mértékét előre sejteti, hogy csak a tavalyi év folyamán több mint hétszázezer kártyát hoztak forgalomba.
A leggyakoribb elkövetési módok közé a kártya ellopása és felhasználása, illetve a kártyahamisítás tartozik. A hamisítás során az elkövető a kártya külsejét másolja le és ennek mintájára készíti el a hamisat. Mivel a mágnescsíkot ilyenkor nem másolják, igen nagy figyelmetlenség kell ahhoz, hogy a kereskedőt be lehessen csapni. Bajnai ezredes úr ezért úgy véli: csak beavatott üzletekben használható fel az ilyen módon hamisított kártya. Az ezredes szerint ez megelőzhető, ha soha nem adjuk oda úgy a kártyánkat, hogy az kikerüljön a látószögünkből. Nagyobb aggodalomra ad okot azonban az, hogy egyes információk szerint a mágnescsíkot is tudják hamisítani, és így elkészíthető a kártya tökéletes „klónja”.