Vissza a tartalomjegyzékhez


A tanítvány követte a Mérnököt

Izraelben azonosították annak az embernek a maradványait, akit Ramallah mellett egy kiégett autóban találtak meg. Muhi Sharif a Hamasz bombaszakértője volt, aki az 1996-ban meggyilkolt Jehije Ajjas, más néven a „Mérnök” helyére lépve irányította a jeruzsálemi célpontok ellen indított öngyilkos terrortámadásokat.

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS

„Nem tudom, hogy kit kell megdicsérni az akcióért, és azt sem, hogy héberül vagy arabul-e, de az a személy, aki felelős Sharif haláláért minden izraeli őszinte dicséretét és háláját érdemli” - jelentette ki a Jerusalem Post jelentése szerint Ephraim Sneh, a baloldali Munkapárt parlamenti képviselője.
Vezető izraeli tisztviselők és katonák leszögezték: nem felelősek a 32 éves Sharif haláláért. A Palesztin Hatóság képviselői azonban azt állítják, hogy a „Mérnök-2” néven ismert terroristát már három órával a robbanás előtt lelőtték, és az autóba rejtett bomba csak arra szolgált, hogy az orgyilkosságra ne derüljön fény. A boncolás eredményeiről annyit közöltek, hogy azok bizonyítják: Sharif azokba a lövésekbe halt bele, amelyeket egy Kalasnyikov gépfegyverből adtak le órákkal a robbanás előtt.
Az esemény háttérbe szorította az izraeli kabinet szerdai döntését, miszerint Izrael elfogadja a libanoni csapatkivonást elrendelő 425-ös ENSZ-határozatot. A húsz éve meghozott ENSZ-határozat értelmében Izrael teljes egészében visszavonul Libanon déli részéről, Libanonnak ugyanakkor kötelessége megakadályozni minden terrorista támadást Izrael északi része ellen. „A kezdeményezés komoly, és erről számos nemzetközi politikus már hallhatott tőlünk az utóbbi hónapokban” - jelentette ki Jichák Mordehai izraeli védelmi miniszter. A döntést amerikai részről visszafogottan kommentálták, Made-
leine Albright amerikai külügyminiszter ugyanakkor felszólította Libanont arra, hogy tárgyaljon az izraeli féllel.
Mint ismeretes, nem hozott áttörést a közel-keleti rendezési erőfeszítésekben Dennis Ross amerikai különmegbízott többnapos közvetítő útja sem, aki saját szavai szerint „üres kézzel” utazott vissza Washingtonba. Ross megítélése szerint tágabb értelemben is problémák mutatkoznak a térségben: egyre növekszik a kiábrándultság és a kétkedés a béke lehetőségét illetően, és akadoznak a regionális kérdésekről kezdett konzultációk is. James Rubin, az amerikai külügy-minisztérium szóvivője nyíltan elismerte, hogy a küldött nem tudta áthidalni az izraeli és a palesztin fél álláspontja között húzódó széles szakadékot.