Vissza a tartalomjegyzékhez

KOVÁCS KLÁRA
Az EU nem siet

Több volt szocialista ország, így Magyarország, Csehország, Észtország, valamint Lengyelország és Szlovénia, továbbá Ciprus is az Európai Unió kapuja elé érkezett. Brüsszelben a hét végén hivatalosan is elkezdődött a bebocsátás feltételeinek tárgyalása. Az ezzel kapcsolatos nézetek jól tükrözik, hogy a Der Standard osztrák liberális lap feltette a kérdést: miért tárgyalnak egyáltalán a bővítésről, ha az nem használ senkinek? Miközben a hat csatlakozni kívánó ország képviselői Brüsszelben patetikus hangon számoltak be az elért eredményekről, az EU-n belül és kívül is egyre több az aggodalmaskodó hang. Egy biztos, mind a hatok, mind a tizenötök számára erőtpróbáló évek következnek
Az EU a Partnerség a csatlakozáshoz című kiadványban szinte egy kaptafára készült feladatlistát adott a hat országnak. A kiadványban a legsürgősebb feladatok szerepelnek. Így például Csehországnak erősítenie kell a korrupció elleni harcot, privatizálni kell az állami kereskedelmi bankokat és méltányosabbá kell tenni a közszolgálatokra vonatkozó törvényeket. Az EU szerint Lengyelországnak bővítenie kell a sajtószabadságot, valamint erősítenie kell a magánélet törvényes védelmét. Sürgős szerkezetváltásra van szükség a szénbányászat és az acélipar területén. Észtországnak elsősorban a büntetés-végrehajtás és a bíróságok reformjára kell figyelnie. Szlovéniában pedig elsőrendűen fontos az áfa bevezetése. A nicosiai kormánynak azzal kell foglalatoskodnia, hogy olyan tárgyalócsoportot tudjon összeállítani, amely hitelesen képviseli mind a görögöket, mind a törököket.
Az EU küszöbén álló országoknak egységesen a politikai - főként a kisebbségekkel kapcsolatban -, a gazdasági, a szociális, az agrár-, és az államigazgatási reformok továbbvitelében, valamint a környezetvédelem területén kell az európai formához „idomulniuk”. Az EU ehhez a PHARE-programon belül 3,5 milliárd ECU (3,8 milliárd dollár) értékű támogatást ad.
Az ünnepélyes pillanatok, a szép szavak, „a történelmi időpont” méltatása után egy nappal már elkezdődtek a kemény tárgyalások a konkrét felvételi kérdésekről. Ezek a megbeszélések annál keményebbé válnak, minél közelebb kerülnek a tárgyalófelek a konfliktusokkal terhes területekhez: például a mezőgazdasághoz vagy a munkanélküliséghez - írta a Neue Zürcher Zeitung. A svájci újság szerint ennek az az oka, hogy a Kelet és a Nyugat közötti hatalmas életszínvonal-különbség miatt az unió történetében ez lesz a legnehezebb bővítési forduló. Az EU-miniszterek felhívták arra is a figyelmet, hogy elérkezett annak az ideje, hogy rend-
be tegyék az EU háza táját. Azaz végrehajtsák a több éve halogatott intézményes reformokat. Többen arról is beszélnek, hogy a folyamat végén a jelenlegihez képest egészen más EU fogadja majd az új tagországokat.
A tárgyalások tehát a hét elején elkezdődtek, de lezáródásuk időpontja kérdéses. A Die Presse szerint Brüsszelben senki nem tudja megmondani, mikor léphetnek be az első új tagok az EU-ba, de alig van olyan személy, aki 2003 előtt számítana a bővítésre. Egyre inkább olyan spekulációkról hallani, hogy a tagjelölteknek 2005-ig várniuk kell. Az újságcikk szerzője szerint mindez nem a tagjelöltek előtt tornyosuló feladattömeg miatt van, hanem azért, mert az EU-nak nem sietős a bővítés. A következő hatéves költségvetési periódus végéig, 2006-ig ugyanis a lehető legalacsonyabb szinten akarják tartani a kiadásokat. Az osztrák Der Standard szerint Brüsszelben inkább visszafogottnak mondható a hangulat. A szegény tagországok pedig ellenzik a bővítést, mert féltik a sokmilliárdos támogatásukat. A szerző szerint a csatlakozni akaró országokban a lakosság csak azért támogatja a belépést, mert nem tudja, mennyire fájdalmas lesz az alkalmazkodási folyamat.