Vissza a tartalomjegyzékhez


Elkel a Fradi

Egyre valószínűbb, hogy Magyarország legnépszrűbb focicsapata, a Ferencváros egy olasz befektető, a Dicobe cég többségi tulajdonába kerül - igaz, ezt még az illetékesek nem tudják megerősíteni.
Ez jelentené az első lépést a magyar futball profizálódása felé. Nyugaton szinte az öszszes csapat részvénytársaságként szerepel a tőzsdén. Itthon a Ferencváros csapata lehet az első, amely a nyugati futballéhoz hasonló átalakuláson megy át, de előbb-utóbb minden élvonalbeli csapatnak követnie kell majd a Fradi példáját, ha továbbra is az élvonalban akar maradni.
A Ferencváros komoly tárgyalásokat folytat az olasz Dicobéval, és a felek valószínűleg hamarosan megegyeznek a szerződéskötés mind a négy fázisával kapcsolatban. Első lépésként az új részvénytársaság alapító okiratát fektetnék le. A részvénytársaság megalakulásához az olasz befektetőnek legkésőbb május 31-ig 25 millió dollárt kell letennie. A második egy szindikátusi, hitelfelvevési szerződés lenne, ezt követné egy támogatási szerződés a többi szakosztály számára. Lapunk úgy értesült, hogy ezzel minden szakosztály másfél milliárd forintot kapna. Az utolsó szerződés egy szolgáltatási szerződés lenne. Április 20-ig mind a négy szerződésnek végső formát kell öltenie. Ha bármelyik pontban nincs megegyezés, a tárgyalások megszakadnak.
Április 16-ig a Dicobe nevű olasz cégnek fedezeti igazolást kell benyújtania a 25 millió dollárról, és ennek május 31-ig érvényesnek kell lennie. A Dicobénak tehát 25 millió dollárt fel kell mutatnia. Kérdés azonban az, hogy a cég rendelkezni fog-e ekkora összeggel? A kérdésre Deák László, a Ferencváros elnökhelyettese lapunknak annyit mondott, hogy így szól a határozat, a küldöttgyűlésnek kell meghoznia március 18-ig a végső döntést. „Ha a Dicobe április 16-ig nem teszi le a banki papírt, akkor nincs miről beszélni” - szögezte le a Fradi elnökhelyettese, majd hozzátette: „Ha huszadikáig nem történik meg a szerződések rendezése, akkor sincs miről beszélni. Ezzel egy teljesen új helyzet állna elő.”
Ha a Ferencvárosnak sikerülne megegyeznie az olaszokkal, úgy Guido Cosimo irányítaná a Fradit. Cosimo a nagyszabású befektetésekről annyit mondott, hogy „olyan ez, mint a kaszinó, ahol veszíteni is lehet”.
Az utóbbi hetekben felmerült az a kérdés is, hogy miként lehetséges az, hogy a Dicobe megelőzte a vetélytárs IMG-t, holott ez utóbbi a világ legnagyobb sportmarketingcége. Kiderült azonban, hogy a Dicobe 13 leányvállalattal rendelkezik, és több céggel is kapcsolatban áll, míg az angol IMG nem is vette komolyan az ajánlatot. Egyes információk szerint le akarták járatni a Dicobét. Deák kérdésünkre a következőképpen válaszolt: „Az egyesületi tanács a Dicobét tette az első helyre a többiekkel szemben, és ha minden rendben van, akkor a tanács azzal tárgyal, aki az első helyen szerepel. Az IMG olyan anyagot adott le, amit a tanács nem tud értékelni. Sem szakmai, sem anyagi szempontból.”