Vissza a tartalomjegyzékhez

Nagy Rita
Amerika tanácstalan


NEW YORKI-I TUDÓSÍTÓNKTÓL


Andrew Golden ajándékba kapott valódi pisztollyal célba lő. Vadászpuskával folytatta Fotó: MTI

Döbbenten figyelte az egész ország a jonesborói iskolai mészárlás áldozatainak, négy kisiskolásnak és a testével a diákjait oltalmazó tanárnőnek a búcsúztatását. Egyelőre hiába keresik a választ a szörnyű tettre, az eset előtt értetlenül áll mindenki. Clinton elnök videoszalagra rögzített üzenetében a gonosz munkájának nevezte a szörnyű gyilkosságot.
A két gyermekkorú elkövető előzetes letartóztatásban várja az eljárás kezdetét. A 11 éves Andrew Golden ügyvédje szerint a kisfiún rendkívüli félelem mutatkozott miután szembesült tettével, míg a másik fiú Bibliát kért, és azt olvassa a börtönben.
A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy ezen a vidéken nem ismeretlen látvány a fegyver a gyerekek kezében. Ezt látszik bizonyítani az e heti Time magazin címlapja is, amelyen egy családi videofelvételből kiemelt fotón a terepszínű egyenruhába öltözött Andrew Golden óvodásként egy nálánál hoszabb vadászpuskát tart a kezében. A másik gyerekről, a 13 éves Mitchell Johnsonról is kiderült, hogy már hatévesen rendszeresen vadászott és célba lőtt. A militáns nevelés mellett alighanem szerepet játszott a tragédiában az is, hogy a nagyobbik fiú mögött egy széttört család áll. Mitchell közeli barátai szerint a szülők három évvel ezelőtti válása óta a fiú „egyre csak lefelé tartott”.
Az egyik áldozat hozzátartozója keserűen nyilatkozta, hogy szerinte a gyilkos kamaszok „hidegvérű, gonosz gyermekek”. Talán erre is válaszolt Gary Coments lelkész, aki a rokonokat és a kisváros megrendült polgárait arra emlékeztette, hogy „a gyógyulás megbocsátással kezdődik”.