Vissza a tartalomjegyzékhez

ZARA ORSOLYA
Mindenre vállalkozók

A Vállalkozók Pártja (VP), amely négy évvel ezelőtt az Agrárszövetség, a Fidesz és az SZDSZ alkotta Liberális Szövetséget erősítette, idén máshol keresi szövetségeseit. A többek által inkább érdekképviseleti tömörülésnek tekintett párt választási együttműködési megállapodást kötött a Fidesszel és a Keresztény Szociális Unióval, valamint tárgyalásokat folytat az Együtt Magyarországért Unióval és az Új Szövetséggel is.

A VP tagjai ismeretségükkel és politikai súlyukkal támogatják a Fidesz színeiben indulókat Komárom-Esztergom megyében, s megállapodásuk értelmében nem indítanak önálló jelölteket az országnak ezen a területén. Gonda József, a Vállalkozók Pártjának elnöke az együttműködést azzal indokolja, hogy „egyedül a Fidesz rendelkezik olyan gazdasági programmal, amely különbséget tud tenni a piackisajátító és a munkahelyteremtő tőke között, és képes a politikát gazdasági alapra helyezni”. A fiataldemokraták pedig azt szeretnék demonstrálni a megállapodással, hogy felvállalják a vállalkozói réteg képviseletét is.
Az Együtt Magyarországért Unió (EMU) ugyancsak a közös fellépés lehetőségéről tárgyal a Vállalkozók Pártjával, ám számukra elfogadhatatlan, hogy a VP G. Nagyné Maczó Ágnes pártjával is egyeztetéseket folytat. Gonda József azonban cáfolta, hogy megállapodást kötöttek volna az Új Szövetséggel. Állítása szerint „saját ismeretségi alapon” próbálnak szövetségre lépni a vállalkozók Nyíregyházán, ami nem probléma, „ha a különböző előnyöket ki tudják használni”. Szilvássy György, az Új Szövetség választási irodájának vezetője szintén megerősítette, hogy nem szövetségről van szó, „csupán kicseréltük a menükártyát, hogy lássuk, mit kínálnak”. Úgy véli azonban, a választók szemében mindenképpen az egységet szimbolizálja, ha kölcsönösen biztosítják egymást támogatásukról.
A vállalkozók a Keresztény Szociális Unióval is találnak közös pontot. Gonda szerint ugyanis egyedül ez a párt képes tettekben megfogalmazni a különös erőt képviselő keresztény értékeket, melyekről - mint mondta - a Kereszténydemokrata Néppártban csak beszélnek. „Giczy úr nem tudja átütő erővel képviselni ezeket az elveket, mert a politikai pengeváltások miatt pártjukban a kollektív szellem nem jelenik meg” - állítja a vállalkozók elnöke.