Vissza a tartalomjegyzékhez

STRBIK LÁSZLÓ
Mérsékelt növekedés

A bruttó hazai termék (GDP) következő négyévi növekedését 3-7 százalék közöttinek vélik a pártok. Ezen belül a Magyar Demokrata Fórum előrejelzése az arany középutas, évi 4-6 százalékos mértéket valószínűsíti úgy, hogy emellett 2002-ig összességében a beruházások 40 százalékkal, míg a lakossági fogyasztás 14 százalékkal emelkedhet.

A korábbi kormányzati ciklus vezető pártja nem vádolható azzal, hogy irreális gazdasági ígéreteivel akarná megnyerni a még tétova választókat. Ezt megteszik mások. A visszafogottságra garanciát jelent, hogy a demokrata fórum gazdasági programját az a Kádár Béla fémjelzi, aki az Antall-érában a külgazdaságért felelt, míg az elmúlt négy évben a most leköszönő Országgyűlés költségvetési bizottságának elnökeként szintén fontos szerepet játszott a törvényhozásban.
Az MDF szerint a munkahelyek gyarapodásának ütemét jelentős mértékben gyorsítaná olyan termelési és szolgáltatási tevékenységek állami támogatással való ösztönzése, mint a - jelenleg évente 30 ezres - lakásépítések számának növelése. Plusz 20 ezer lakás építése esetén legalább 70 ezer új munkahelyet lehetne teremteni. Az MDF emellett tervezi a leromlott középületek felújítási programjának a megvalósítását, valamint a tb-járulék mérséklését is.
A demokrata fórum pénzügyi szakemberei úgy vélik, hogy az infláció üteme évente 20 százalékkal, vagyis mintegy 3 százalékponttal mérséklődhet, szemben a mostani kormánypártok által jósolt 5-6 százalékponttal. Az MDF szerint a kívánatos 10 százalék alá 2001-re csökkenne az árindex. Az MDF nagyobb figyelmet fordítana a kis- és középvállalkozások beszállítói programokba való bekapcsolására, amit adó- és hitelkedvezményekkel tenne vonzóbbá. Sőt, erre a célra létrehoznának egy gazdaságfejlesztési alapot, illetve feltöltenék a kockázati tőkealapokat is.
A szociális tennivalók is szerepet kapnak az MDF programjában. Ennek vezérgondolata, hogy a népesség fogyásának évek óta tartó negatív tendenciáját meg kell fékezni, illetve meg kell fordítani. Az újszülöttek számának gyarapodása érdekében bevezetnék a családi jellegű adózást, ami az adóalap kiszámításánál figyelembe venné az eltartottak (gyermekek, feleség) számát, továbbá a családi pótlék mostani jogosultságát is szélesítenék. Az átlagos adóteher csökkentésénél fontosnak véli, hogy az előre bejelentett és fokozatos legyen, ami a vállalkozók számára kiszámítható gazdasági környezetet teremt.