Vissza a tartalomjegyzékhez


Támogatja a demokrácia ügyét

Visszaérkezett Washingtonba Bill Clinton amerikai elnök a hat országot érintő tizenkét napos afrikai útjának utolsó állomásáról, Szenegálból. A látványos programokban és hangzatos ígéretekben bővölködő túrát egyedül Dél-Afrikában zavarta meg némi diplomáciai közjáték, miután Nelson Mandela elnök világossá tette: nem változtat a Líbiához fűződő szoros kapcsolatain.

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS


Nelson Mandela és Bill Clinton a dél-afrikai elnök egykori cellájában. Látogatóban Fotó: MTI

Clinton afrikai útjának utolsó előtti állomásán, a botswanai fővárosban ígéreteket tett Afrika és általában a világ környezetének megóvására. Az elnök bejelentette, hogy rövidesen megkezdi működését az Amerika Hangja rádió új adása, amelynek célja a demokrácia és az emberi jogok ügyének támogatása a fekete kontinens Szaharától délre eső részén.
Ezt megelőzően Fokvárosban az amerikai elnök ellátogatott abba a börtönbe is, ahol Nelson Mandela, a jelenlegi dél-afrikai államfő 27 éven át raboskodott. Bár Clinton az út szinte minden állomásán kifejezte sajnálkozását a múltban okozott sérelmekért, Mandela a szabadkozás semmiféle jelét nem mutatta: szenvedélyes szavakkal vette védelmébe Iránhoz, Kubához és Líbiához fűződő baráti kapcsolatait. „Nem szabad elhagynunk azokat, akik e század történelmének legsötétebb óráiban segítettek nekünk” - utalt a dél-afriakai elnök a Washington által kritizált szövetségeseire. Később ehhez hozzátette: amennyiben az Egyesült Államok világuralomra vágyik, akkor példát kellene mutatnia az ellenségeivel való kiegyezéssel.
Az amerikai képviselőház elnöke, Newt Gingrich élesen bírálta Clintont, amiért pénteken Fokvárosban nem vette védelmébe az Egyesült Államok külpolitikáját, és szó nélkül hagyta Nelson Mandela felszólítását a Kuba és Líbia elleni amerikai embargó feloldására. A beszédet követően, ünnepélyes vacsora közben, Mandela Dél-Afrika legmagasabb kitüntetésével, a Jó Reménység rendjével ajándékozta meg Clintont. A gesztus apró iróniája az, hogy Mandela ugyanezzel a díjjal tüntette ki nemrég Kadhafi líbiai vezetőt is.