Vissza a tartalomjegyzékhez


Papon háborús bűnös

A bordeaux-i bíróság 10 éves börtönbüntetésre ítélte Maurice Papont, aki a második világháború során a kollaboráns francia rezsim egyik főtisztviselője volt. A deportálásokban történt részvétellel vádolt Papon a háború után látványos karriert futott be; a hetvenes évek során pénzügyminiszteri posztot is betöltött a párizsi kormányban.

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS

A 87 éves Papon 1560 zsidó, köztük 223 gyermek deportálásában működött közre mint a náci megszállókkal együttműködő Vichy-kormány zsidókérdéssel megbízott helyi vezetője. A 19 éves jogi huzavona után tavaly októberben megkezdődött per során a bíróság több mint 700 kérdést tett fel a vádlottnak, aki mindvégig tagadta, hogy „parancsot végrehajtó beosztottként” felelős lett volna a deportálásokért. A per némelyek szerint az utolsó lehetőség volt, hogy Franciaországot szembesítsék második világháborús múltjával. Papon a tárgyalás utolsó napján figyelmeztette a bíróságot: „Vigyázzanak, nehogy ezzel az ítélettel kárt okozzanak Franciaországnak a határainkon kívül. Megalázó lenne nemzetünknek, ha a náci Németországgal együtt vádolnának bennünket.” Papon végig azt állította, hogy politikai per áldozata lett.
A benyújtott dokumentumok - köztük személyesen aláírt letartóztatási parancsok -, valamint a tanúvallomások nyomán a bíróság úgy döntött, hogy Papon bűnös az emberiség elleni bűncselekményekben.