Vissza a tartalomjegyzékhez


Ejtették a Paula Jones-pert

Két hónappal a nyilvános tárgyalás megkezdése előtt a Little Rock-i körzeti bíróság beszüntette a Bill Clinton amerikai elnökkel szemben szexuális zaklatás címén indított eljárást, amelyet Paula Jones kezdeményezett 1995-ben. Az ítélet szerint a felperes nem tudta elégséges bizonyítékokkal alátámasztani vádját, így nincs „valós alap” az ügy folytatására.

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS

Az afrikai körúton tartózkodó elnök érthető módon megkönnyebbüléssel vette a kereset elutasításának hírét, igaz, először április elsejei tréfának vélte a bejelentést. A FOX News tévécsatorna rögzítette az elnök örömét, aki a felvételen szivarra gyújtva táncra perdült és egy afrikai dobon kezdett el játszani. A döntés kétségkívül nagy súlyt vesz le a válláról, méghozzá nemcsak jogi, hanem politikai és presztízsértelemben is, hiszen - legalábbis részben - kifoghatja a szelet a személye elleni, az utóbbi hónapokban megsűrűsödött vádak és rágalmak vitorlájából.
A CNN úgy értesült, hogy Paula Jonest a hír „megdöbbentette, elkeserítette, és nagyon megbántotta”, és ügyvédei fellebbezést készülnek benyújtani. A május végére kitűzött tárgyalás az első eset lett volna, hogy hivatalban lévő amerikai elnököt vádlottként idéznek bíróság elé.
Michael McCurry fehér házi szóvivő kijelentette, hogy az ítélet teljes mértékben igazolja az elnököt, és további hitelt ad eddigi nyilatkozatainak is. Jogi körökben mindazonáltal meglepetést keltett a döntés, kiváltképpen az, hogy a bíróság az összes vádpontot ejtette az ügyben.
Bár a Jones-perben az elnök csatát nyert, korántsem biztos, hogy ez a háború végét is jelenti számára. Igaz, hogy a Paula Jones-per számos jogi és személyi szálon kapcsolódott az elnök körül kipattant másik szexbotrányhoz, a Cipzárgate-ként is emlegetett Monica Lewinsky-ügyhöz, az előbbi beszüntetése azonban még nem jelenti az utóbbi szükségszerű megakadását, nem is szólva az ingatlan- és korrupciós ügyekben tovább zajló vizsgálatokról.
Paula Jones ügyvédjei a tárgyaláson bizonyítani szerették volna, hogy Bill Clinton nemcsak védencükkel, hanem más nőkkel is kikezdett, később pedig hatalmával és befolyásával visszaélve megpróbálta eltussolni az eseteket, így a döntés számos zavaró „leleplezéstől” mentheti meg az elnököt. A felmentés anyagilag is jól jött Bill Clintonnak, hiszen a különböző ügyek miatt felhalmozott ügyvédi számlái csaknem négymillió dollárra rúgnak, aminek fedezésére az évi 200 ezer dolláros elnöki fizetése már eddig sem volt elegendő.