Vissza a Hetek archívum borítólapjára
II. évfolyam, 48. szám, 1998. november 28

Belpolitika

SZOLNOKI TUDÓSÍTÓNKTÓL
Albacomp vezér szabadlábon

Szabadlábra helyezte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség az Albacomp Rt. még júniusban őrizetbe vett vezérigazgatóját és helyettesét. A honi számítógépes birodalom két prominens egyéniségét különösen nagy kárt okozó csalás és más bűncselekmények elkövetésével gyanúsítják. A megyei rendőr-főkapitányság szűkszavú közleménye szerint azonban november 23-tól megszűntek a fogva tartás okai.


SEBESTYÉN ISTVÁN
Oltalom az áldozatoknak

„Ha valaki ma Magyarországon bűncselekmény áldozatává válik, az esetleges súlyos érzelmi sérülések elszenvedése és feldolgozása mellett gyakran szembe kell néznie a rendőri diszkriminációval is. Nem ritkán éppen a rendőrök igyekeznek lebeszélni a bűncselekmények sértettjeit a feljelentésről. Az pedig, akinek esetében eljárás indul, gyakran nem tud tájékozódni az ügyében folyó nyomozásról, nem tekinthet be a nyomozati iratokba, azokról nem készíthet másolatot, és előfordul, hogy kérése ellenére sem kap tájékoztatást az ügy állásáról a hatóságoktól”- mondta Gönczöl Katalin, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa az „Áldozatvédelem az emberi jogok tükrében” elnevezésű konferencián tartott előadásában. Egy sajátos történetet is elmondott: egy polgárt a rendőrök éjszaka előállítottak azzal az indokkal, hogy nincs beoltva a kutyája. Csak később derült ki, hogy az illető nem is tart kutyát.


Tocsik börtönbe kerülhet
Tovább a cikkhez >>>

OROSZ ESZTER
Hol tart a narkó-ügy

Továbbra is heves viták kísérik a kormány úgynevezett drogtörvénytervezetét. A pártolók szerint csakis így lehet megakadályozni a kábítószer-fogyasztás tömeges terjedését, az ellenzők viszont úgy vélik, hogy akár fiatalok ezreinek az életét törheti ketté, ha bevezetik a tervezett szabályozást.


BALOGH M. PÉTER
Egy korszak lezárult

November 23-án letelt Sólyom Lászlónak, az Alkotmánybíróság első elnökének és két bírótársának Kilényi Gézának és Ádám Antalnak kilenc éves mandátuma. Távozásukkal - túlzás nélkül állíthatjuk - lezárult egy történelmi korszak, hiszen az Alkotmánybíróság karakterét leginkább meghatározó személyek váltak most ki a testületből.


HAZAFI ZSOLT, LOCSMÁNDI ANDREA
Torgyán a darálóban

„Bátran állíthatom, nem rendült meg a tagságban a bizalom Torgyán József elnökünkkel szemben” - szögezte le lapunknak Lányi Zsolt, kisgazda alelnök, aki szerint a kormánykoalíciót sem rengették meg az elmúlt napok „kinevezési ügyei”. Mátrai Márta, a Fidesz frakcióigazgatója sem érzi úgy, hogy rést ütött volna a koalíción a Torgyán család körüli bonyodalom, viszont tanulságosnak tartja a történteket a jövőre nézve. Nevezetesen, hogy minden kormánypárti politikus tudja ezután, hogy mi méltó a vezető tisztséghez. Bozóki András politológus viszont így értékeli a helyzetet: most egy olyan politikai játszma zajlik, melynek az a lényege, hogy Torgyán veszítsen népszerűségéből, így adott esetben meg lehet buktatni „belülről”. Ugyanolyan bábbá akarják átalakítani, mint Lezsák Sándort - véli a politológus.


MUNKATÁRSUNKTÓL
Pótvizsgára ítélt törvénytervezet

Rövid parlamenti vajúdás után a Fidesz az adórendőrségről szóló törvénytervezet visszavonását javasolja a kormánynak. Azt a tervezetet, amely rövid idő alatt nemcsak az ellenzéki pártok ellenszenvét, hanem Majtényi László adatvédelmi biztos bírálatát is kivívta. Az elemzők szerint a pótvizsgára ítélt tervezetben egy mindenek fölött álló, önálló hatalmi tényezővé váló APEH képe rajzolódott ki. E terv szerint az adórendőrség az alábbiakat tehetné: titkos házkutatásokat, lehallgatásokat végezhetne, besúgó hálózatot tarthatna fenn, mikrofonokat és kamerákat szerelhetne fel hivatali illetve üzleti helyiségekben, fegyvert is viselő nyomozóik fedőcégek létrehozására is kapnának engedélyt.


SZAKONYI DÁVID
Küzdelem a metróért

Naponta átlag 20 ezer aláírást tudott eddig gyűjteni az az ötven fiatalember, akik a Főpolgármesteri Hivatal megbízásából órabérben őrzik a több helyen fenntartott aláírásgyűjtő urnákat és formanyomtatványokat. A nyomtatványok kitöltésével bárki támogathatja a leendő új metró megépítését. A Főpolgármesteri Hivatal egyelőre nem akar népszavazást az ügyben, csupán a metróépítés polgári támogatottságát kívánja a kormány elé tárni, hogy az építés előkészületei és majdani munkálatai zavartalanul folytatódhassanak.


Nem jó Csurkával levelezni
Tovább a cikkhez >>>

Gyermekét kitette a mínuszba

Egészséges újszülöttet találtak Budapesten a III. kerületi Varga István Szakközépiskola előtti parkban. A bokor alá rejtett síró kisfiúra egy kutyáját sétáltató járókelő lett figyelmes, aki miután magával vitte Juhász Gyula utcai lakására, értesítette a rendőrséget.


Életmód

MAKKI MARIE-ROSE
Bocsánatot kért az IKEA

Az „etikailag korrekt” termékekért folyó kampányok nyomására a különböző vállalatok egyre inkább arra kényszerülnek, hogy egy „tisztességes kereskedelem” szabályai szerint alakítsák ki kapcsolataikat a harmadik világgal. Kérdés, hogy készek-e a fogyasztók is figyelembe venni ezt a szempontot? Erre kereste a választ nemrégiben a Le Monde francia napilap november 13-i számának egyik írása.


FABINI PIROSKA
Mi van a kukában

A kukáról és annak tartalmáról talán a háziasszonyok tudják a legtöbbet. Ez az a hely, ahol a környezetvédelem egyik végét jól meg lehet fogni. Hogy ez miért fontos? A jelenleg működő hulladéklerakók pár éven belül betelnek, és mire észbe kapunk, mindent ellep a szemét. Az újrafelhasználás és az egyéb hulladékcsökkentő műveletek mozgatórugója a jövőben leginkább a szeméttelepek telítődése miatt megugró hulladék-elhelyezési költség lehet. Noha alighanem éppúgy elkerülhetetlen lesz a környezethez, illetve a fogyasztáshoz való hozzáállásunk megfelelő átértékelése is.


Fókusz

KARL PFEIFER
A zsidóknak csak Netanjahu jó

Izrael az ellentmondások országa. Rabin emlékét három évvel meggyilkolása után államosítják, gyilkosáét pedig privatizálják. A holocaustról és az elesett katonákról való megemlékezés, valamint Izrael és Jeruzsálem alapításának napja mellé most Rabin meggyilkolásának napját is felvették a hivatalos ünnepnapok sorába. Nem volt hiány képmutató magyarázatokban sem, melyek arra voltak hivatottak, hogy eltereljék a figyelmet a politikai valóságról.


VAGYIM ARISZTOV SZENTPÉTERVÁR
A demokrácia mártírja

A szentpétervári politikai gyilkosság néhány napra mindent elhomályosított, ami az elmúlt időben történt Oroszországban. Az indítékok között felmerült, hogy a bűntény hátterében az a Szevernaja Sztolica című újságban megjelent cikk állhat, amely Gennagyij Szeleznyovnak, az Állami Duma elnökének törvénytelen üzleteiről szólt. Ehhez a cikkhez Sztarovojtova asszony adta az anyagot. Mások megjegyzik, hogy a képviselőasszony éppen ott készült újrajelöltetni magát, ahol Vlagyimir Zsirinovszkij is indul. A bűntény hátterét az elmúlt hetek nemzetközi visszhangot kiváltott eseményei alkották: Makasov tábornok antiszemita megnyilvánulásai, az Orosz Föderáció Kommunista Pártjának (OFKP) és az Állami Dumának velük való szimpátiája a „zsidó kérdésben”, Kalmükföld elnökének arra utaló kijelentései, hogy országa kiválhat a föderációból, s a Szövetségi Biztonsági Szolgálat tisztjeinek szenzációs sajtótájékoztatója, amelyen bejelentették, hogy vezetőik Borisz Berezovszkijnak, a Független Államok Közössége végrehajtó titkárának és más személyeknek a meggyilkolását tervezték.


Gazdaság

VARGA P. MIKLÓS
Elkészült a kormányprogram a foglalkoztatásról

Az Érdekegyeztető Tanács keretén belül szakmai egyeztetésre bocsátották a kormány 1999. évi foglalkoztatás-politikai irányelveit.


APRÓPÉNZ
Tovább a cikkhez >>>

SZÉCHEY NOÉMI
Költségvetési viták

A költségvetési törvény előkészítése során mintegy 450 módosítási indítványt nyújtottak be a honatyák, melyből 325 javaslatot az ellenzék, 125-öt pedig a kormány pártjai terjesztettek elő. A Pénzügyminisztériumban döntöttek arról, hogy a javaslatok közül melyek kerüljenek a költségvetési bizottság elé. Információink szerint a koalíció pártjai által közösen támogatott 24 javaslat megkapta a PM jóváhagyását.


DEBRECZENY RÉKA
Fojtogató adósságok

Vagy sikerül stabilizálni a helyzetet, s lassan kikapaszkodni a gödörből, vagy nemzeti katasztrófa vár ránk, amely vastag keresztet rajzol az orosz piacgazdaságra, demokráciára és Oroszország területi épségére - jelentette ki a jelenlegi válságkezelési csomag atyja, Jurij Maszljukov orosz első miniszterelnök-helyettes a Kommerszant Daily gazdasági napilapnak adott interjújában. Maszljukov, aki egyben az orosz tervhivatal egykori vezetője, ugyanakkor megnyugtatólag közölte: Oroszországban nem fenyeget éhínség, sem pedig az energiaellátás összeomlása, továbbá a sarkköri területekről sem kell kitelepíteni az embereket.


MUNKATÁRSUNKTÓL
Bizonytalan hangulat

Alig változtak az árak a Budapesti Értéktőzsdén csütörtökön: a BUX-index mindössze 2.6 pontos növekedést produkált a szerdai záróértékhez képest, s így 6046,52 ponton fejezte be a kereskedést. Ez a csekély emelkedés meg sem közelíti a nyugat-európai tőzsdék 1-1,5 százalékos erősödését.


RÓTH ISTVÁNNÉ
Kárpótlási jegyek

A Tőzsde ABC című rovatunk soron következő részében a kárpótlási jegyekkel foglalkozunk. Magyarországon a második világháború után az állam nemcsak kötvénykibocsátással kívánt bevételhez jutni, hanem lefoglalta a magánkézben lévő gyárakat, üzleteket, elkobozta a földeket, és ezeket állami tulajdonnak nyilvánította.


quot Nem szerencsés lépés quot
Tovább a cikkhez >>>

SZŰCS EMESE
Ellenvélemények a jövő évi nyugdíjról

A kormány állításával szemben jövőre a nyugdíjak nem őrzik meg a reálértéküket, hanem 6 százalékos csökkenéssel kell számolni. Ezzel az emelési javaslattal a nyugdíjasok 80 százaléka fog roszszabbul járni - állította lapunknak Mihalovits Ervin, a Nyugdíjasok Országos Kamarájának elnöke.


MUNKATÁRSUNKTÓL
Új médium születik
Összeolvad az internet-technológia két óriása

A héten kiszivárgott, majd később a felek által is megerősített hírek szerint a világ legnagyobb internet-szolgáltatója, az America Online (AOL) megvásárolja a világ egyik vezető internetszoftver-fejlesztő cégét, a Netscape Communications Corporationt. A 4,2 milliárd dolláros részvénycserével megvalósuló cégegyesülés érzékenyen érinthet olyan más cégóriásokat, mint a Microsoft és a Yahoo, és alapvetően új helyzetet teremt a jövő médiumának tekinthető internet piacán.


Clinton elnök álma

Amikor Bill Clintont múlt heti tokiói látogatása alkalmából megkérdezték, szerinte mi a világ előtt álló legnagyobb gazdasági kihívás, habozás nélkül azt válaszolta: „Felkészíteni a nemzetközi gazdasági rendszert a XXI. századra.” Néhány nappal ezután koreai vezetőkkel tárgyalva elemezte a modern tőkeáramlás ellenőrizhetetlenségét és ennek káros hatásait a világgazdaságra. Kezeit kitárva nyomatékosította: jól emlékszik, mikor a 80-as és a 90-es évek nagyrészében áradt a külföldi tőke Koreába. Majd, „amikor a problémák megjelentek, a pénz elillant” - mondta. „De ne legyünk naivak! Amikor naponta másfél billió dollár forog a föld körül, nagy az esély az instabilitásra. Nem magukat kell hibáztatniuk. A helyzet sajnos a pénzügyi válság, annak kiszámíthatatlansága és mérete miatt sokkal rosszabb, mint azt bármi indokolná.”


Háttér

BUSA VIOLA
Keresztényellenes pogromok Indonéziában

A májusi eseményekhez hasonlóan a reformokat követelő tömegdemonstrációk újra fosztogatásokba és véres utcai jelenetekbe torkolltak Dzsakartában, Indonézia fővárosában. A gyűlölet célpontjába ismét a zömében keresztény vallású kínai kisebbség került.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Az ukrán terminátor

Az ukrajnai Zsitomirban a történelem legelvetemedettebb sorozatgyilkosát vasketrecbe zárva állították bíróság elé. A 39 éves Anatolij Onoprijenko, aki hét éven keresztül 52 embert gyilkolt meg, köztük tíz gyereket, megbánásnak és lelkiismeret-furdalásnak semmilyen jelét nem mutatta.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Elítélték a román gyilkost

22 évi szabadságvesztésre ítélte egy római bíróság kedden Paul Badea román fiatalembert, aki meggyilkolta Enrico Sini Luzi della Torre nemesembert, pápai ceremóniamestert. A bíróság nem találta enyhítő körülménynek, hogy az áldozat homoszexuális kapcsolat létesítése céljából invitálta lakására a tettest, akivel a Vatikánhoz közeli Ottaviano metróállomáson ismerkedett meg. Egy antik kandeláberrel verték agyon a 67 éves áldozatot január 4-én a Prati negyedben - a „római Rózsadombon” - található fényűző lakásán.


CSEREKLYEI MÁRTA
Lányrablások Kínában

A kínai kommunista rezsim egyik legtragikusabb öröksége a tervgazdaság módszereivel megtervezett egy gyermekes családmodell könyörtelen megvalósítása. Az 1979-ben meghirdetett program során előfordul, hogy kilencedik hónapban levő kismamákon hajtanak végre abortuszt. A magzat neme alapján történő szelektálás következménye, hogy Kínában a feleség után vadászó agglegények száma meghaladja a 90 milliót. A demográfiai probléma hátterében valójában emberi életek húsbavágó tragédiái rejlenek.


Külpolitika

Kitört a Popocatepetl
Tovább a cikkhez >>>

Berlinbe készül a kormány
Tovább a cikkhez >>>

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Funarék a barbár magyarságról

A december 1-i román nemzeti ünnep elôzeteseként hirdették meg, valójában reform-, hatalom- és fôleg magyarellenes uszítássá fajult az a kolozsvári tömeggyűlés, melyen Gheorge Funar kolozsvári polgármester elsô ízben lépett nyilvánosság elé újonnan választott pártja vezérének árnyékában - írja a kolozsvári Szabadság című napilap.


EPERJESI ILDIKÓ
Moszkva Peking: Erősődő barátság

Jelcin külpolitikai tanácsadója, Szergej Prihogyko nyilatkozata szerint az orosz-kínai kapcsolatok közeli és bizalmas alakulása a XXI. század stratégiai közeledése lesz. A hidegháború idején szembenálló két ország tavaly „stratégiai partnerségi” dokumentumot írt alá. Csiang Cö-min kínai államfő most Moszkvában folytatott eredetileg is nyakkendő-nélkülinek tervezett, ám végül beteglátogatásra sikeredett megbeszélést Borisz Jelcin orosz elnökkel, aki tüdőgyulladása miatt a Kreml-kórházban fogadta a kínai vendéget.


Kézigránátos merénylet
Tovább a cikkhez >>>

NAGYÍTÓ
Az amerikai hálaadás napja
Tovább a cikkhez >>>

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
A Kelet keresztapái

A szervezett bűnözés Kelet-Európa volt kommunista országai felől érkező egyre nagyobb hulláma hömpölyög nyugat felé - állítja a Time magazin november 30-i számában. Az Aranykéz utcai robbantás fotóival illusztrált cikk arra hívja fel a világ figyelmét, hogy a nyugat felé irányuló keleti szervezett bűnözés Közép-Európa demokráciáinak destabilizálására törekszik.


PÁTKAI MIHÁLY
Arafat céltudatos

Jasszer Arafat, a Palesztin Hatóság elnöke Párizsban arra buzdította az európai országokat - elsősorban Franciaországot -, hogy vállaljanak még aktívabb szerepet a térség békéjének megteremtésében, még ha ezt az izraeli fél ellenzi is. Arafat azt követően utazott Párizsba, hogy kedden megnyílt a Jasszer Arafat Nemzetközi Repülőtér Gázában. Arafat újólag kijelentette, hogy az oslói megállapodásban rögzített átmeneti időszak lejártával, azaz 1999. május 4-én ki fogják kiáltani a palesztin államot, így érvényesítve a nép önrendelkezési jogát.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Új libanoni bábkormány

Hivatalba lépett az új libanoni miniszterelnök, a 62 éves Emile Lahoud. A libanoni hadsereg volt parancsnokát a parlament azt követően választotta meg, hogy megnyerte az országot gyakorlatilag megszállás alatt tartó Hafez Asszad szíriai elnök támogatását. „A Mindenható Istenre esküszöm, hogy tiszteletben fogom tartani Libanon alkotmányát, törvényeit, védeni fogom Libanon függetlenségét és területének biztonságát” - mondta az új kormányfő a fogadalomtételkor.


SZOBOTA ZSUZSA
A nacionalisták nem felejtenek

Idén a Koszovóban folyó harcok során legalább 192 gyermek halt meg. „A gyerekek a konfliktus első áldozatai és a baj őket érinti a legérzékenyebben” - olvasható az ENSZ gyermekjogi konvenciója által kiadott írásban.


Publicisztika

SZAKONYI KÁROLY
Hófelhők alatt

Ködben állnak a budai hegyek, hófelhőktől terhes az ég, s ha még el is kerül minket a kemény, fagyos idő, azért tudjuk, hogy másutt már tragédiákat is okozott a kegyetlen hideg, fagyhalálról adnak hírt az újságok, s az ember ilyenkor fokozott részvéttel tekint a hajléktalanokra.


Riport

PÉCSI TIBOR
Szélsőjobbos hecc a pécsi egyetemen

Furcsa plakátok jelentek meg a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán. A diákok a Hallgatói Önkormányzat megválasztására készültek, s a kortesplakátok között feltűnt egy „Esőkirály” fedőnévvel ellátott plakát, amelyen egy nem létező, Rosenhohn Samu nevezetű személyt karikíroz ki a „szerző”. A plakáton megjelennek a zsidóság elleni sztereotíp vádak: a kommunizmus és a zsidóság közötti egyenlőségjel, a hatalom iránti megszállottság, a személyi kultusz és a gazdasági elnyomás, az emberek anyagi javait elszívó zsidóság képe. Az ügy pozitívuma hogy a diákok és a tanárok közül többen azonnal felléptek a jelenséggel szemben.


SZLAZSÁNSZKY FERENC
Uzsorások országa

Elmúlt már az az idő, amikor havi húsz százalékos kamatra lehetett pénzt kihelyezni, és a kölcsönügylet végén még a fedezetül felajánlott családi ház is a hitelezőé lett - állítja K. József uzsorás lapunknak. Szerinte napjainkban a havi hét százalékos kamat beszedése is sikernek számít. A viszszaesés okai között informátorunk a vállalkozói kedv lanyhulását és a banki hitelfeltételek javulását említi első helyen.


Sport

Kis pénz nem pénz

Az olasz férfi teniszválogatott játékosai nevetségesen kevésnek tartották és ezért visszautasították a Svédország elleni, december 4. és 6. között Milánóban megrendezendő Davis-kupa döntőre felajánlott győzelmi prémiumot.


Vita egy szer körül

Bár a kreatin egyelőre nem szerepel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tiltott szereket felsoroló listáján, sokan mégis úgy vélik: odavaló, mert ártalmas az egészségre.


Szemét meccs
Tovább a cikkhez >>>

Erősítenek a parkőrök

Az észak-amerikai profi jégkorongligában (NHL) szereplő Pittsburgh Penguins túladott csatárán, a bérviták miatt egy éve mellőzött Petr Nedveden. A cseh jégkorongozó egy öt játékost érintő csereügylet során a New York Rangersbe igazolt.


Olimpiai láng Óceániában

A 2000-es ötkarikás játékok alkalmából Athénből Sydneybe tartó olimpiai láng útja során érinteni fogja a csendes-óceáni térséget is, és szigetről szigetre haladva közelít majd végső céljához, a nagy rendezvénynek otthont adó ausztrál városhoz.


Fókuszban a Ford

A Ford bemutatta a jövő évi rali-világbajnokságon szereplő új pilótáit és az Escortot 30 év után felváltó új raliautóját, a Ford Focust.


SASS SZILVESZTER
Jó az öreg a háznál

Izgalmas fordulón van túl a labdarúgó Bajnokok Ligája. A kupanap több remek mérkőzéssel, nagy egyéni teljesítményekkel és nem akármilyen meglepetésekkel is szolgált. A csoportküzdelmekből már csak egy kupanap van hátra, ám a legtöbb csoportban még nyitott a továbbjutás kérdése. A forduló után azonban több edző alatt is erősen megingott a kispad.


Szabadidő

Karácsonyi vásár az interneten

A nürnbergi karácsonyi vásár mindenki számára emlékezetes, aki a vásár idején a város főterén jár. Számtalan kis házikó, ajándékok, édességek és karácsonyfadíszek késztetik csodálkozásra a világ minden részéről idelátogató turistákat. Ebben az évben bárki eljöhet Nürnbergbe - az Internet jóvoltából.


A legszebb hölgy

November 26. óta Linor Abargil hivatalosan a legszebb hölgy a világon.


Programok
Tovább a cikkhez >>>

Túraprogramok
Tovább a cikkhez >>>

MUNKATÁRSUNKTÓL
Doktor Halál fenyegetőzik

Elítélése esetén éhségsztrájkkal fenyegetőzik Dr. Jack Kevorkian, aki vasárnap este amerikai tévénézők millióinak szeme láttára segítette halálba egyik páciensét. A CBS amerikai hírtelevízió 60 perc című adásában lejátszott videó bemutatja, amint Kevorkian, a közönségesen csak Doktor Halálként emlegetett orvos halált okozó injekciót ad be a gyógyíthatatlan rákbetegségben szenvedő, 52 éves Thomas Youknak. A CBS annak ellenére lejátszotta a videót, hogy korábban tiltakozásul több hírdetője viszszavonta megbízását, és az egyházak is komoly kritikával illették az adót.


SZŰCS EMESE
Az elégedettek tovább élnek

A kor idealizált küllemének megfelelni soha nem jelentett akkora kihívást, mint napjaink testközpontú kultúrájában. A felállított mérce mind a férfiak, mind a nők esetében igen magas, hiszen kisebbséget alkotnak azok, akik természetes adottságaik révén önmagukban is megfelelnek a mai divat szellemének. A többiek pedig legfeljebb csak igyekeznek... Ám a felesleges kilók ellen vívott gigászi küzdelem az orvostudomány legújabb álláspontja szerint sem szebbé, sem egészségesebbé nem tesz. Ráadásul: az elégedettek - némi túlsúllyal vagy anélkül - tovább élnek.


Színes

Edzés húsvétra
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Hitleri hipnózis

Adolf Hitler azon meggyőződése, hogy világuralomra született, részben az 1918-ban keletkezett vakságának kezelésére alkalmazott hipnózisra vezethető vissza. Legalábbis ezt állítja egy amerikai pszichiáter a Forensic Science című folyóirat novemberi számában.


Leopárdkaland a városban

A kalandos utazásairól ismert Paul Connolly látott már egyet s mást, de az év legnagyobb részében úton levő 48 éves férfi eddigi legveszélyesebb kalandját nem a dzsungelben, hanem a turistáktól hemzsegő zimbabwei Victoria Fallsban, saját házában élte át, amikor rátámadt egy leopárd.


Babzsák-balhé

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, Amerikában egy újabb játék lopta be magát a gyermekek, és úgy látszik, a felnőttek szívébe is.


Csodapénz

Két pénzjegyhamisítót állítottak nemrégiben rendőrség elé Párizsban, akiket azzal vádolnak, hogy egy cipőkereskedőnek csodás, önmagát reprodukáló bankjegyekkel akartak fizetni.


Hosszú szánkózás

Grönland északi részén 3500 kilométert szánkózik Frigyes dán trónörökös, katonakori becenevén „Pingo békaember”. A Berlingske Tidenede pénteki jelentése szerint a dán trón 30 esztendős várományosa öt honfitársa és 42 szánhúzó kutya társaságában öthónapos utat készül tenni a sziget hóborította északi partvidékén.


Vallástörténet

MORVAY PÉTER
Szemelvények az európai antikrisztus-irodalomból

Minden harmadik nemzedéknek van esélye arra, hogy megélje, amint egy évszázad véget ér, de több mint harmincból csak egy generáció szembesülhet ezredfordulóval. Úgy tűnik azonban, hogy nemcsak a kerek évfordulók közeledte váltja ki az apokaliptika iránti érdeklődést: ezek csak tovább fokozzák a már amúgy is gazdag múlttal büszkélkedő feltételezések, elképzelések és előrejelzések népszerűségét. A „végről szóló tanítás”, vagyis az eszkatológia alapvető kérdései végigkísérik az elmúlt kétezer év európai kultúrtörténetét. Most induló sorozatunk első részében e kérdéskör egyik meghatározó elemét, az ellentmondásos antikrisztus-irodalom néhány jellegzetes vonását foglaljuk össze, elsősorban Bernard McGinn nemrég magyarul is megjelent műve alapján (Antikrisztus: az emberiség kétezer éve a gonoszság bűvöletében).