Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Új libanoni bábkormány

Hivatalba lépett az új libanoni miniszterelnök, a 62 éves Emile Lahoud. A libanoni hadsereg volt parancsnokát a parlament azt követően választotta meg, hogy megnyerte az országot gyakorlatilag megszállás alatt tartó Hafez Asszad szíriai elnök támogatását. „A Mindenható Istenre esküszöm, hogy tiszteletben fogom tartani Libanon alkotmányát, törvényeit, védeni fogom Libanon függetlenségét és területének biztonságát” - mondta az új kormányfő a fogadalomtételkor.

Az izraeli hadsereg szóvivője csütörtökön közölte, hogy két izraeli katona - egyikük tiszt volt - halt meg abban a pokolgépes merényletben, amelyet a Hezbollah követett el csütörtökre virradóra az Izrael által megszállva tartott dél-libanoni övezetben, Markaba település közelében. Hírügynökségi jelentések szerint Simon Peresz korábbi izraeli kormányfő az újabb merénylet hírére ismét állást foglalt amellett, hogy az izraeli hadseregnek - az ENSZ 425. számú határozatának megfelelően - ki kell vonulnia a Libanon déli részén megszállva tartott 850 négyzetkilométeres úgynevezett biztonsági övezetből. Hozzátette, hogy világosan tudomására kell hozni a libanoni vezetésnek: amennyiben a Hezbollah ismét észak-izraeli területeket támadna, azt minden eddiginél nagyobb méretű izraeli válaszcsapás követné.
Uri Lubrani, az izraeli hadsereg libanoni akcióinak koordinátora a „realitásoktól való elrugaszkodásként” jellemezte és elutasította Simon Peresz követelését: „Ha Izrael anélkül vonulna ki Libanonból, hogy erről előzőleg politikai megállapodást kötne a bejrúti vezetéssel és pártfogójával, Szíriával, akkor a következmény egy általános libanoni háború lenne” - mondta Lubrani.