Vissza a tartalomjegyzékhez

SZOLNOKI TUDÓSÍTÓNKTÓL
Albacomp vezér szabadlábon

Szabadlábra helyezte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség az Albacomp Rt. még júniusban őrizetbe vett vezérigazgatóját és helyettesét. A honi számítógépes birodalom két prominens egyéniségét különösen nagy kárt okozó csalás és más bűncselekmények elkövetésével gyanúsítják. A megyei rendőr-főkapitányság szűkszavú közleménye szerint azonban november 23-tól megszűntek a fogva tartás okai.

Még tavaly februárban került a szolnoki rendőrök látókörébe a székesfehérvári székhelyű Albacomp Rt., mivel tudomásukra jutott, hogy fiktív gazdasági társaságok számítástechnikai alkatrészeket csempésztek be az országba, amelyekből egy jelentős készletet az Albacomp is vásárolt. Az ügylet során ráadásul felmerült az a gyanú is, hogy a vezetők a társaság vagyonának egy részét a sajátjukként kezelték, valamint hogy a csempészáru után az áfát is jogtalanul igényelték vissza.
Fentiek alapján június 23-án előzetes letartóztatásba került Minárovics János és társa. Azóta a nyomozóhatóság kétszer tett előterjesztést fogva tartásuk meghosszabbítására, mivel fennállt a veszély, hogy a vezetők szabadlábra helyezésük esetén elhagyhatják az országot. A legutóbbi fogva tartási kérelem november 26-án járt le. A fogva tartás okainak megszüntetéséről dr. Lőrinczi Györgyöt, a nyomozás törvényességi felügyeletét gyakorló ügyészt kérdeztük. A főügyészhelyettes elmondta: noha a két igazgató 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható, családi és üzleti szálak is kötik őket az országhoz, ezért szökésük veszélye minimális. Az sem lehet fogva tartásuk indoka, hogy a gyanúsítottak szabadlábra helyezésük esetén összebeszélnének. Az utóbbi napokban tett részletes vallomásaik ezt a veszélyt is minimálisra csökkentették. (Kormos Ferenc)