Vissza a tartalomjegyzékhez

OROSZ ESZTER
Hol tart a narkó-ügy

Továbbra is heves viták kísérik a kormány úgynevezett drogtörvénytervezetét. A pártolók szerint csakis így lehet megakadályozni a kábítószer-fogyasztás tömeges terjedését, az ellenzők viszont úgy vélik, hogy akár fiatalok ezreinek az életét törheti ketté, ha bevezetik a tervezett szabályozást.

Horváth László, fideszes országgyűlési képviselő a Szent László Akadémia vitaestjén elmondta: a törvénymódosítási javaslat célja a kábítószer tömeges fogyasztásának a megakadályozása, tehát az elrettentés. A sport és ifjúsági bizottság alelnöke szerint a jövő évi költségvetésből 600 millió forintot fordítanának a megelőzésre is.
Dr. Márki Zoltán, az Igazságügyi Minisztérium Büntetőjogi Kodifikációs Főosztály főosztályvezetője szerint fiatalkorúaknál a bíróság mérlegelve a körülményeket vádemelés elhalasztásával élne, az alkalmi fogyasztót úgysem ítélné letöltendő szabadságvesztésre.
Dr. Pelle Andrea, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyvivője szerint a büntető szabályok felülvizsgálatára csak a konszenzuson alapuló nemzeti drogstratégia kialakítása és a prioritások meghatározása után kerüljön sor. A nemzeti drogstratégia tervezete 1998 márciusára elkészült, de a választások miatt nem foglalkoztak vele.
Az Országgyűlés által a kábítószer-fogyasztás visszaszorítása érdekében létrehozott eseti bizottság is vizsgálta a kérdést. A büntetőjog szigorítását nem szorgalmazták, véleményük szerint elsősorban a prevenció, a terápia és az ártalomcsökkentés eszközeit kell felhasználni a kábítószer-kereslet visszaszorítására. Ezt az álláspontot képviselték a szakértői munkára felkért orvosok, bűnüldözők, jogászok is.
Dr. Veér András, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet főigazgató főorvosa szerint Magyarországon jelenleg a drogproblémához képest az intézményrendszer fejletlen, nincs elegendő megfelelően képzett szakember. Az orvostársadalom nincs kellően felkészülve e probléma kezelésére. Speciális segítő programokra lenne szükség terhesek, prostituáltak, börtönben lévő drogfüggők számára.
Dr. Lipp László lelkész szerint az egyházak szerepe a segítségnyújtásban rejlik. Véleménye szerint nem lehet olyan intézkedést hozni, ami kizárja a bűnbánat, a megtérés lehetőségét. Ugyan szüksége van a társadalomnak korlátokra, amelyek jelzik a szakadék helyét, de e korlátok össze is törhetik az embert, ha nem tanítják meg arra, hogyan kell megtartani a helyes távolságot tőlük.
A javaslat fogyatékossága még - vallják az ellenzők -, hogy áldozatnak tekinti ugyan a drogfogyasztót, mégsem határolja el élesen a kábítószer-kereskedőtől. Mivel a kábítószer kínálására és átadására ugyanolyan büntetést szabnak, mint a forgalomba hozatalra vagy kereskedelemre, a 100 kg heroinnal lefülelt kábítószercsempész tette megegyezik egy marihuánás cigaretta átnyújtásával! A büntetés továbbra sem tesz különbséget a tiltott szerek között veszélyességük szerint.