Vissza a tartalomjegyzékhez


Leopárdkaland a városban

A kalandos utazásairól ismert Paul Connolly látott már egyet s mást, de az év legnagyobb részében úton levő 48 éves férfi eddigi legveszélyesebb kalandját nem a dzsungelben, hanem a turistáktól hemzsegő zimbabwei Victoria Fallsban, saját házában élte át, amikor rátámadt egy leopárd.

A cselédlány éppen kiakasztotta száradni a mosott ruhát, amikor egy leopárd ugrott át a kerítésen. A lány kiáltására Connolly kiment, hogy megtudja, miért a lárma. Amikor meglátta, hogy egy leopárd próbál bemászni a konyhaablakon, visszaemlékezett, hogy az afrikaiaktól azt tanulta: leopárd vagy oroszlán elől soha ne fussunk el, mert akkor azonnal támad. Ha ellenben szembe megyünk vele, kiabálunk és hadonászunk, akkor sikerülhet elkergetni. Connolly is így tett, de a leopárd visszafordult és támadásba lendült. Ekkor jobb karjával megpróbálta távol tartani az állatot (több harapás is érte), a ballal pedig megragadta a fenevad fejét és fojtogatni kezdte. A földre zuhanva szabályosan birkózni kezdtek. A férfinak sikerült kiszabadítania magát az állat karmai közül és bemenekülni a konyhába, remélve, hogy a csukott ajtó mögött végre biztonságban van. Tévedett. A leopárd nekiugrott a konyhaablak üvegének és a mosogatóban kötött ki. Az élethalálharc közepette Connolly megkönnyebbülésére két puskalövés leterítette az állatot. Szomszédja, a szenvedélyes vadász Fanie Pretorius hallotta a lármát, és a segítségére sietett. A leopárddal folytatott harc mély nyomokat hagyott Connollyn: súlyos harapásokat karjain és mindkét kezén.
Nem világos, hogy a ragadozó miért tanúsított ilyen szokatlan magatartást. Vagy veszett lehetett, vagy vadászkutyák üldözhették. Igaz viszont, hogy azon a vidéken gyakran tűnnek el nyomtalanul kutyák és macskák, ami bizonyítja: a leopárdok olykor városokban keresik a zsákmányt. Connollynak megvadult vízilovakkal, életveszélyes sodrású folyókkal kellett már megbirkóznia, és nem egyszer leselkedett rá a halál. Ugyanis - elsőként a fehérek közül - egymaga evezett végig kenujával a kongói Luapula folyón, a világ egyik legelhagyatottabb és legbarátságtalanabb vidékén. Neki sikerült, ami a XIX. század híres utazójának, David Livingstonnak nem, de az otthoni leopárd kaland mégis váratlanul érte. (MTI)