Vissza a tartalomjegyzékhez

MUNKATÁRSUNKTÓL
Bizonytalan hangulat

Alig változtak az árak a Budapesti Értéktőzsdén csütörtökön: a BUX-index mindössze 2.6 pontos növekedést produkált a szerdai záróértékhez képest, s így 6046,52 ponton fejezte be a kereskedést. Ez a csekély emelkedés meg sem közelíti a nyugat-európai tőzsdék 1-1,5 százalékos erősödését.


A BUX változása 1998.10.26.-11.26.

A részvénypiac forgalma a BÉT-en szerdához hasonlóan alacsony, mintegy 10 milliárd forintos volt, ami csaknem kétharmada a szokásos részvényforgalomnak. Az eseménytelenség oka valószínűleg az amerikai tőzsdei állapotok. Kedden, szerdán a Dow Jones-index hétfői rekordteljesítményének fejleményeit figyelték a tőzsdézők, csütörtökön pedig a New York-i tőzsde hálaadás-napi zárvatartása okozta a kivárást. Brókerek szerint a bizonytalan tőzsdei hangulat rövidebb távon folytatódni fog. Bor Gabriella, az IE-New York Bróker elemzője pozitív hírként értékelte, hogy Japánban elfogadták a kormány adóreformját, és ennek hatására erősödött a tokiói tőzsdeindex. A hazai gyógyszergyári részvények árfolyamára ugyanakkor kedvezően hathat az a szerdai bejelentés, hogy a magyar gyógyszergyártók ragaszkodnak az 1999. január 1-jei gyógyszeráremeléshez.
A vezető részvények közül csütörtökön a legjobban a Richter szerepelt, amely 0,5 százalékos emelkedéssel 8 740 forinton zárt. Az OTP 0,4 százalékkal, 9355 forintig emelkedett, míg a MOL 0,3 százalékos drágulással 5395 forintig jutott. Csökkent viszont a Matáv és a TVK: az előbbi 0,8 százalékos csökkenés mellett 1235 forintig süllyedt, az utóbbi pedig 0,3 százalékos lemorzsolódással 3090 forinton zárt. A közepes forgalmat lebonyolító részvények közül figyelmet érdemel az 1,8 százalékkal erősödött, s így 17 000 forinton záró Démász, és a 2,8 százalékos csökkenéssel 5000 forinton végző Egis.