Vissza a tartalomjegyzékhez

DEBRECZENY RÉKA
Fojtogató adósságok

Vagy sikerül stabilizálni a helyzetet, s lassan kikapaszkodni a gödörből, vagy nemzeti katasztrófa vár ránk, amely vastag keresztet rajzol az orosz piacgazdaságra, demokráciára és Oroszország területi épségére - jelentette ki a jelenlegi válságkezelési csomag atyja, Jurij Maszljukov orosz első miniszterelnök-helyettes a Kommerszant Daily gazdasági napilapnak adott interjújában. Maszljukov, aki egyben az orosz tervhivatal egykori vezetője, ugyanakkor megnyugtatólag közölte: Oroszországban nem fenyeget éhínség, sem pedig az energiaellátás összeomlása, továbbá a sarkköri területekről sem kell kitelepíteni az embereket.

A legpesszimistább költségvetési tervezet szerint - amikor is Moszkva nem kap külföldi kölcsönt, és semmit nem tud adósságaiból átstrukturáltatni - 320 milliárd rubeles fedezetlen pénzkibocsátást kell majd végrehajtani, ami 180 százalékos inflációt és 9 százalékos GNP (nemzeti össztermék) csökkenést eredményezne. A kormány azonban - jelentések szerint - a legoptimistább költségvetést támogatja: ez 30 százalékos inflációval, 50-60 milliárd rubel pénzkibocsátással és 3 százalékos GNP csökkenéssel számol.
Oroszország jövő évi lehetőségeit nagyban meghatározza, sikerül-e átütemeztetni a jövőre esedékes adósságtartozásait, amiből mintegy 103 milliárd dollár a Szovjetunió öröksége, s további 50 milliárd az elmúlt évek külföldi hiteleiből adódik. Ezügyben a héten tárgyalások folynak a szuverén hitelezőket tömörítő Párizsi Klubbal, valamint a Londoni Klub kereskedelmi hitelezőivel, akikhez Kaszjanov pénzügyminiszter-helyettes az állami küladósságot kezelő Vnyesekonom Bank elnökének kíséretében utazott, hogy a - mintegy 28 milliárd dollárnyi - adósság átstrukturálásáról tárgyaljon.
Nem áll jól az orosz ipar szénája sem, ugyanis októberben valamennyi iparágban visszaesés történt. Az első tíz hónapban egyébként a legnagyobb veszteségeket szenvedő könnyűipar 9 százalékkal, míg a kohászat 7,4 százalékkal esett vissza. Ezzel szemben a nyomdaipar 12,9 százalékkal bővült. Az eddig az orosz gazdaság erősségének számító olajipart Maszljukov most válságosnak minősítette: amenynyiben nem születnek sürgős és határozott lépések az olajbányászat fejlesztése érdekében, Oroszország 2000-re nettó kőolajimportőrré válhat - fogalmazott.