Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Elítélték a román gyilkost

22 évi szabadságvesztésre ítélte egy római bíróság kedden Paul Badea román fiatalembert, aki meggyilkolta Enrico Sini Luzi della Torre nemesembert, pápai ceremóniamestert. A bíróság nem találta enyhítő körülménynek, hogy az áldozat homoszexuális kapcsolat létesítése céljából invitálta lakására a tettest, akivel a Vatikánhoz közeli Ottaviano metróállomáson ismerkedett meg. Egy antik kandeláberrel verték agyon a 67 éves áldozatot január 4-én a Prati negyedben - a „római Rózsadombon” - található fényűző lakásán.

A 36 éves román prostituált védője arra az érvelésre épített, hogy védencéből bűnbakot akarnak csinálni, elterelve a figyelmet a pápa mellett dolgozó homoszexuális nemesember botrányáról. A pápai ceremóniamester feladata volt fogadni és kalauzolni a Vatikánban a katolikus egyházfőhöz érkező magas rangú méltóságokat.
A Máltai Lovagrend szűzességi fogadalmat tett tagjára kompromittáló körülmények között bukkantak: a pucér férfi egy szadomazochista szeánsz nyomait viselte magán, videómagnójában pornókazettát találtak. A vádlott szerint maga az áldozat kérte, hogy kötözzék meg ragasztószalaggal, mert szerette, ha ütlegelték. A rendőrséget az vezette nyomra, hogy a tettes használta az áldozat mobiltelefonját. A gyilkosság után az olasz lapok közölték az áldozat fényképét - a homoszexualitást elítélő pápa társaságában. A bíróság rablógyilkosságban találta bűnösnek a román férfit, aki saját bevallása szerint pénzért többször is szexuális kapcsolatot létesített áldozatával a bűncselekmény előtt.
A római homoszexuálisokat évek óta rettegésben tartja egy rejtélyes gyilkosságsorozat, amelynek ügyében többek közt egy „háromujjú Marianként” emlegetett, megcsonkított kezű román férfit köröz a rendőrség. 1990 óta 34 gyilkosság történt, a legtöbb - hét - 1991-ben. A bűnelkövetők többnyire külföldi bevándorlók, akik pénzért bocsátják áruba a testüket. Az áldozatok között van egy Navona téri mágus, egy neves színikritikus és több más ismert személy.
A Vatikánban legutóbb a tavasszal történt hármas gyilkosság kapcsán emlegettek homoszexuális indítékot. A svájci gárda frissen kinevezett parancsnoka és egy fiatal tiszt, valamint a parancsnok feleségének a holttestét egy vatikáni hivatalnok fedezte fel. A sebtében elvégzett hivatalos vizsgálat az ifjú hadnagyot tette felelőssé a bűncselekményért.