Vissza a tartalomjegyzékhez


Berlinbe készül a kormány

SCHMIDT BARNA

Gerhard Schröder német kancellár közvetlenül a szeptember végi választási diadal után bejelentette: legkésőbb jövő év áprilisától Bonn helyett már Berlinben szeretné hivatali teendőit ellátni. Ezirányú elképzeléseit azonban könnyen lehet, hogy fel kell adnia, mivel a helyszínváltás útjában hirtelen akadályok tűntek fel.


Jövő áprilisban már a berlini Reichstag épületében ül össze a német parlament     Fotó: MTI

A kormányzat és a kiszolgáló személyzet fontosabb egységeinek áthelyezéséről még hét esztendővel ezelőtt, Helmut Kohl kormányzása alatt döntött a Bundestag. Akkor a szakértők az új kormányzati negyed átadásának dátumát 1999 nyarára irányozták elő. A leendő kancellári épület teljes elkészültét ugyan csak 2000 elejére tervezik, de a miniszterelnök, valamint stábja ideiglenesen beköltözhet az egykori NDK-s állami tanács épületébe, a Palast der Republik-ba. Az utóbbi időben napvilágot láttak olyan információk, amelyek szerint az új kormányzati épületek - beleértve a kancellári hivatalt is - építésének befejezési határideje jelentős mértékben eltolódik.
„Vannak késések” - mondta az elmúlt héten szűkszavúan Joachim Grossmann szociáldemokrata parlamenti képviselő. Ugyanakkor cáfolta, hogy emiatt a szövetségi kormányzat Berlinbe való átköltöztetésének határidejét nem lehetne tartani. A Spiegel magazin állítása szerint az építkezési munkák a tervezettnél majdnem egy évvel később, 2000. októberében fejeződnének csak be. Mindez azt jelentené, hogy Schröder és miniszterei az eredetileg tervezettnél kissé hosszabb időt kénytelenek a volt NDK-s épületben eltölteni, továbbá az irodák bérleti díjai miatt az áthelyezés költségei is megnőnének.
Az áttelepítések felügyeletével megbízott közlekedési és építésügyi miniszter, Franz Müntefering egy nemrég közzétett jelentésében néhány építési projekt esetében elismerte a határidők csúszását. Mint mondotta, kisebb időpont változások lehetnek a kancellári, a külügyi és a sajtóhivatal létesítményeinek elkészültében. Mindazonáltal a kormány pontosan 1999. nyarán „munkaképes” lesz Berlinben - jelentette ki a miniszter hétfői bonni sajtótájékoztatóján. Müntefering úgy nyilatkozott, hogy a vörös-zöld koalíció miniszterei már a miniszteri hivatalok áthelyezése előtt gyakran megfordulnának a fővárosban, és havonta egy kormányülésre már itt kerülne sor. Ezen kívül - az elképzelések szerint - a Bundestag már jövő év április 19-én, azaz még a köztársasági elnökválasztás előtt összeülne a Reichstagban, amennyiben az időben elkészül. Az egykori birodalmi központ körül ugyanis jelenleg még megoldatlan közlekedési problémák tornyosulnak, valamint a német állam és Berlin-Brandenburg tartomány közötti milliós nagyságrendű pénzügyi viták nehezítik az ügyet. Ahogy az a szövetségi kabinet elé terjesztett jelentésből is kiderült, az egyes épületek költségterveit sem lehet tartani. A korábban kiszámított 20 milliárd márkás (2500 milliárd forint) költségkeret - amely a csaknem 4000 képviselő és alkalmazott befogadására alkalmas irodák, termek, szobák felépítéséhez szükséges - előreláthatóan kevésnek bizonyul majd. Csak a Reichstag átépítésénél közel 100 millió német márkára rúgnak a többletköltségek. A jelentés szerint a tervezettnél jóval drágább lesz az új pénzügyminisztérium, valamint a kancellári hivatal épületeinek felhúzása is.
Mindenesetre egy irodaház már elkészült a sok közül. Hétfőn ugyanis használatba vették az új szövetségi elnöki hivatalt, ahová a 150 hivatalnok egy hétvége alatt költözködött át eddigi helyéről. A négyszintes, ovális remekmű felavatása többek között Roman Herzog államfő és felesége jelenlétében zajlott le.
Az épület egyébként mintegy 94 millió márkás költséggel készült el. A felszereltség lenyűgöző: a liftekben felszerelt digitális, információs képernyők, valamint az irodákba telepített számítógépek mind a jelenleg ismert legmodernebb berendezések közé tartoznak, az irodák pedig rendkívül elegánsak. „Mostantól nincs semmi kétség afelől - mondta Wilhelm Staudacher, az elnöki hivatal vezetője a megnyitón -, hogy az áttelepülés sínen van”. Müntefering ünnepélyes keretek között adta át a Tiergarten negyedben felépített koromfekete építmény kulcsait, amely 120 irodának ad otthont. Továbbá kijelentette, hogy a jövő évben sok, ehhez hasonló kulcsátadásra kerül sor a fővárosban, mivel biztos benne, hogy az átköltözések a tervek szerint haladnak majd.
A héten megtartott kormányülésen is bizakodó volt a hangulat. A jelenlévők hangsúlyozták: a számottevőnek tűnő késések ellenére is ragaszkodnak ahhoz, hogy a kormány jövő év szeptemberétől már Berlinben folytathassa munkáját.