Vissza a tartalomjegyzékhez

MUNKATÁRSUNKTÓL
Doktor Halál fenyegetőzik

Elítélése esetén éhségsztrájkkal fenyegetőzik Dr. Jack Kevorkian, aki vasárnap este amerikai tévénézők millióinak szeme láttára segítette halálba egyik páciensét. A CBS amerikai hírtelevízió 60 perc című adásában lejátszott videó bemutatja, amint Kevorkian, a közönségesen csak Doktor Halálként emlegetett orvos halált okozó injekciót ad be a gyógyíthatatlan rákbetegségben szenvedő, 52 éves Thomas Youknak. A CBS annak ellenére lejátszotta a videót, hogy korábban tiltakozásul több hírdetője viszszavonta megbízását, és az egyházak is komoly kritikával illették az adót.

Az eset szeptemberben, alig három héttel azután történt, hogy Michigan államban elfogadták azt a törvényt, amely az eutanáziát, vagy „kegyes halált” bűnnek ítéli, és öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatja. Egy órával azután, hogy az illetékes ügyész bejelentette ellene a vádemelést, Kevorkian feladta magát a rendőrségen, de 750 ezer dolláros óvadékért hamarosan szabadlábra került. Mindezt annak ellenére sikerült elérnie, hogy jelenleg kétéves próbaidőn van egy másik ügy miatt. Kevorkian kiengedésekor ígéretet tett arra, hogy amíg a tárgyalásra vár, nem vesz részt más eutanázia esetekben. Ennek ellenére az ügyészek ellenezték kiengedését, mivel volt már rá példa, hogy az orvos napközben megjelent egy tárgyaláson, majd ugyanazon az estén assszisztált egy halálesethez.
Thomas Youk, az „áldozat” mindössze 52 éves volt és gyógyíthatatlan rákbeteg. A kegyes halálra Kevorkian a beteg családjának kérésére nyújtott lehetőséget. Az orvos arcát a tévében leadott videófelvétel nem mutatta, csak a hangját lehetett hallani, amint felolvassa Youk beleegyezését a halálos injekció beadásához. A beteg ezután alig kivehető hangon ehhez hozzájárulását adta, majd az orvos megkérdezte, akar-e halasztást. Youk először egyhetes halasztást kért, majd másnap meggondolta magát, és visszahívta az orvost. Kevorkian elmondása szerint először egy nyugtató injekciót adott be betegének, majd egy izomlazítót, ami leállította a légzését, végül egy potassziumklorid injekcióval leállította a szívét. Az egész mindössze 83 másodpercig tartott, ám Halál Doktornak mindezért súlyos vádakkal kell szembenéznie: elítélhetik gyilkosságért, engedélyhez kötött szerek engedély nélküli birtoklásáért, öngyilkosságban való segédkezésért, vagy akár orvosi gyakorlat engedély nélküli folytatásáért, hiszen Kevorkian orvosi engedélyét már 1991-ben bevonta Michigan állam. Amennyiben gyilkosságért ítélik el, akár életfogytiglant is kaphat.
David Gorcyca ügyész szerint nem befolyásolja az ügy kimenetelét, hogy Youk meg akart-e halni, vagy sem. „A beleegyezés nem igazolhatja, hogy valaki elveszi egy másik ember életét.” - mondja. „Az ilyen eseteket a bíróságon, esküdtszék előtt kell megoldani, nem a média segítségével” - teszi hozzá, arra utalva, hogy Kevorkian kifejezetten provokatív szándékkal tette közzé videófelvételét. Abban reménykedett, hogy a hatóságok vádat emelnek ellene, és kikényszerítheti az eutanázia legális úton való megvitatását. Bár 1990 óta már többször vádolták gyilkossággal, Kevorkian azt állítja, ez volt az első eset, hogy közvetlenül okozta egy ember halálát. A 70 éves nyugdíjas orvost a múltban öt gyilkossági eset kapcsán három tárgyaláson mentették fel a vádak alól. Ezúttal nem biztos, hogy megússza. Az Oakland Pressnek adott hétfői interjújában egy hetet adott az ügyésznek a cselekvésre. Amennyiben ez nem történik meg, szándéka szerint újrakezdi praxisát, és minden erejével meg fogja akadályozni saját letartóztatását vagy hátráltatását. Úgy véli, azért emelnek ellene vádat, mert ha nem tennék, az azt jelentené, nem tekintik bűnnek, amit tett.
Az orvos szilárd meggyőződése, hogy az öngyilkossághoz való jog az alapvető emberi jogok közé tartozik. Kevorkian viselkedését az ügyész ravasz médiahúzásnak tartja, amely azt szolgálta, hogy magára vonja a figyelmet, akár Thomas Youk és családja számlájára is. (A videó) „hanyag, érzéketlen, üzleti módon mutatja be egy ember halálát azért, hogy egy figyelemre éhes egót kielégítsen” - mondja az ügyész. Véleménye szerint helyesebb lett volna benyújtani a filmet a helyi hatóságokhoz, mint a tévé nyilvánossága előtt bemutatni.
Kevorkian ügyvédje az esetet irgalomnak, és nem gyilkosságnak tartja. Úgy véli, nincs olyan bíróság, amely elítélné az orvost, hiszen az eutanázia saját elhatározás és autonómia kérdése. Kevorkian sokkal egyszerűbben fogta meg a lényeget: „Vagy nekik, vagy nekem mennem kell - nyilatkozta. - Ha felmentenek, ők mennek, mert tudják, hogy soha nem fognak tudni elítélni. Ha elítélnek, halálig tartó éhségsztrájkot folytatok, és én megyek el.”
Kevorkian saját bevallása szerint eddig több mint 130 ember öngyilkosságában segédkezett, de Thomas Youk volt az első olyan eset, amikor ő maga közvetlenül adta be a halálos szert. Youk családja hálás Halál Doktornak, amiért véget vetett a szenvedéseknek. Felesége, Melody humánusnak tartja az eljárást, szerinte az történt, aminek történnie kellett. Az elhunyt bátyja szerint nem volt más megoldás: „Ha nem lett volna Dr. Kevorkian, nem tudom, mit csináltunk volna” - panaszolta.