Vissza a tartalomjegyzékhez


APRÓPÉNZ

A gyógyszergyártók emelik áraikat

A magyar gyógyszergyártók és gyógyszer-nagykereskedők 1999-ben legalább az infláció mértékének megfelelően (11 százalékkal) növelik áraikat - közölte Fekete Tibor, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének igazgatója. Ha a támogatási rendszer addig nem változik, akkor a fogyasztói árak növekedése teljes egészében a lakosságot terhelné. (MTI)


Megszűnik a Kvantum Bank

A Kereskedelmi és Hitelbank Rt. igazgatósága úgy döntött, kivezeti a piacról a Kvantum Investment Bank Rt.-t, és ugyanakkor feltőkésíti a K&H Brókerház Rt.-t. A hitelintézet közleménye szerint a lépés oka az, hogy átalakítják a bankcsoport befektetési és privátbanki stratégiáját. A Kvantum Bank kiürítése során felszabaduló tőkét a Brókerház újbóli feltőkésítésére használják. Ezáltal megszűnik a nemzetközi és honi tőkepiacokon folytatott kereskedésből eredő negatív hatás. Az átszervezés után a brókerház befektetési társaságként működik majd, ellátja a bank befektetési tevékenységgel kapcsolatos feladatait. (MTI)


Járai interjú a Dow Jonesnak

Járai Zsigmond pénzügyminiszter interjút adott a Dow Jones amerikai hírügynökségnek, amelyben megerősítette, hogy a jövő évi monetáris és árfolyam-politika fő célja az infláció mérséklése lesz, az ennek megvalósítását célzó - idei - árfolyampolitika fő elemei nem változnak. Továbbra is marad a forint 4,5 százalékos sávja, a Dow Jones szerint az őszi orosz valutapiaci válság idején merült fel a sávszélesítés, de azóta a forint megerősödött. (MTI)


Olajat élelemiszerért

Irak elfogadta az ENSZ Biztonsági Tanácsának döntését, amelyben a világszervezet vezető testülete újabb hat hónapra meghosszabbította az országra vonatkozó, „kőolajat élelmiszerért” humanitárius programot. Irak a múltban többször is bírálta a programot, mondván, hogy az csak pótcselekvés az embargó feloldása helyett. Ráadásul Irak a legutóbbi, hathónapos periódusban el sem tudta költeni a számára biztosított, 5,25 milliárd dolláros keretet: az alacsony árak és olajkitermelő berendezéseinek tragikus helyzete miatt mindössze 3 milliárd dolláros bevételre tett szert kőolaja exportjából. (MTI)


Túl a nehezén

A pénzügyi világválság legrosszabbja már elmúlt a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója, Michel Camdessus szerint - írta az EFE spanyol hírügynökség. Egy madridi üzleti tanácskozáson Camdessus azt mondta, hogy elkerülhető a világméretű recesszió, habár a veszély még jelen van, hiszen a kezelés még csak most kezdődött. Az ítéletnapi jósoknak, akik a brazil és általában a latin-amerikai pénzügyi rendszer korai halálhírét keltették, azt üzenem, hogy a latin-amerikai dominó nem fog feldőlni - mondta az IMF-vezető, és igen melegen dicsérte Brazília hároméves gazdasági és pénzügyi reformprogramját, amelyet „bátornak” nevezett. (MTI)


OPEC-csúcs

A Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) miniszteri értekezlete megerősítette azt a hírt, hogy a szervezet szeretné feltornászni a mind inkább lefelé tartó olajárakat, de szakértők szerint a mostani értekezletnek ez nem fog sikerülni. A szervezet szóvivője szerint a tizenegy szakminiszter már szerdán, a zárt ajtók mögött megtartott előkészítő megbeszélésen megegyezett, hogy a jelenlegi termelési kvótákat érvényben tartja egészen 1999 végéig - csak néhány ország, köztük Kuvait és Algéria követelt újabb termeléscsökkentést, de a többség ezt nem fogadta el. (MTI)