Vissza a tartalomjegyzékhez

SASS SZILVESZTER
Jó az öreg a háznál

Izgalmas fordulón van túl a labdarúgó Bajnokok Ligája. A kupanap több remek mérkőzéssel, nagy egyéni teljesítményekkel és nem akármilyen meglepetésekkel is szolgált. A csoportküzdelmekből már csak egy kupanap van hátra, ám a legtöbb csoportban még nyitott a továbbjutás kérdése. A forduló után azonban több edző alatt is erősen megingott a kispad.


Rivaldo, a spanyol FC Barcelona brazil csatára megszerzi a labdát a mezét rángató Paul Scholes, az angol Manchester United játékosa elől a labdarúgó Bajnokok Ligájának 5. fordulójában, a D-csoportban játszott mérkőzésen a barcelonai Nou Camp stadionban. A találkozó 3-3-as döntetlennel végződött    Fotó: MTI

A legtöbb színfolttal tarkított mérkőzés az FC Barcelona-Manchester United találkozó volt. A két sztárgárda nem bírt egymással, az eredmény, akárcsak az első találkozójukon, 3-3-as döntetlen, amellyel a vendégek lehettek elégedettebbek, a hazaiak ezzel az eredménnyel kiestek. A manchesteriek öröme sem felhőtlen, ettől a részsikertől függetlenül is csak másodikok csoportjukban a vörösök. Alex Ferguson brit menedzser szerint az eredmény kielégítő.
A mérkőzésnek két hőse volt: a spanyoloknál a brazil Rivaldo, az angoloknál a trinidadi Yorke. Mindketten két gólt szereztek. A brazil különösen látványosan játszott, így egyre nagyobb lehet az esélye az év végi Aranylabda választáson, ahol az év Európában játszó legjobb futballistáját díjazzák majd.
Louis van Gaal, a Barcelona holland edzője attól függetlenül, hogy kezd ismét nehéz helyzetbe kerülni, már az utolsó fordulóbeli Manchester- Bayern München találkozóval volt elfoglalva: „A Unitednek nagy esélyei lehetnek a győzelemre, de mindenképpen győzniük kell majd, hiszen döntetlen esetén a Bayern a csoportelső. A németek feladata tehát könnyebb lesz.”
A címvédő Real Madrid szintén nehéz helyzetbe került, miután az olasz Internazionale 3-1-re legyőzte a San Siro stadionban, elsősorban egy nagyszerű edzői cserének köszönhetően. Gigi Simoni a 68. percben 1-1-es állásnál pályára küldte a rutinos Roberto Baggiót, aki két góllal, látványos futballal győzelemhez segítette az utóbbi időben mélyponton lévő Intert. „Fantasztikus este, Baggio egyszerűen gyönyörű volt“ -nyilatkozott euforikus hangulatban Massimo Moratti, az Inter elnöke.
Roberto Baggio ezzel a mecscsel tért vissza hosszú sérüléséből, szebb estét valószínűleg el se tudott volna képzelni. Ez a győzelem könnyen lehet, hogy beindítja a világsztárokkal teletűzdelt milánói egyesület motorjait: Ronaldóék komoly esélyesek lehetnek a végső győzelemre. A legyőzött csapatban már edzőcserén is gondolkodnak, Guus Hiddink holland edző nem biztos, hogy hosszú életű lesz a királyi gárdánál.
Az Inter tehát kifelé tart a válságból. Ám a holland Ajax és az angol Arsenal egyre mélyebbre süllyed. Az Ajax a bajnokságban is csak vergődik, ezúttal hazai pályán kaptak ki a horvát Croatia Zagrebtől, 1-0-ra. Morten Olsen dán edző alatt tehát elkezdhet inogni a kispad, ám Olsen helyzete még rózsás a francia Arsene Wengeréhez képest.
Az Arsenal trénerét nyáron még mindenki irigyelte, az utóbbi hetekben azonban senki sem lenne a helyében. Két hete 5-0-ra kaptak ki otthon a Chelsea-től az angol kupában, most a Bajnokok Ligájában veszítettek a francia Lens csapatával szemben, természetesen hazai környezetben. Könnyen lehet tehát, hogy egy francia edzőt egy angol csapatnál egy francia csapat buktat meg. Ez persze még nem biztos, ám Wenger az utóbbi hetekben már éveket öregedett a londoni Ágyúsok kispadján. „Semmi sem jött össze. A Lens pedig jól játszott” - vélekedett Wenger a mérkőzés után. A Lens edzője, Daniel Leclercq sportszerűen nyilatkozott: „Nem biztos, hogy megérdemelten nyertünk, de a meccs, az jó volt.”
Az Arsenal ezzel a vereségével biztos, hogy nem juthat a nyolc közé.