Vissza a tartalomjegyzékhez


Tocsik börtönbe kerülhet

804 millió forint sikerdíj illegális megszerzése miatt áll bíróság előtt egy teljes éve Tocsik Márta, a Tocsik-per elsőrendű vádlottja különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette miatt. Az ügyész perbeszédében számára és a per másodrendű vádlottja, Liszkai Péter számára letöltendő szabadságvesztés és pénzbüntetés kirovását kérte. Letöltendő szabadságvesztés büntetését indítványozta továbbá a befolyással való üzérkedés vétségével vádolt Boldvai László szocialista országgyűlési képviselőre és Budai György vállalkozóra. A két üzletember nyomatékos felszólítására, amely szerint, ha nem fizet, akkor nem végezheti tovább jól jövedelmező tevékenységét, Tocsik a tekintélyes összegből 100-100 millió forintot átutalt Boldvai és Budai cégének számlájára. Miután 1996 őszén kipattant a 804 milliós sikerdíj-botrány, Boldvai és Budai arra figyelmeztette a tanácsadónőt, hogy „tartsa a száját”. Minderről maga Tocsik Márta számolt be 1996. október 15-én tett nyomozati vallomásában, amelyet október 17-én, majd november 14-én is fenntartott, 1997. január 13-án azonban visszavont, arra hivatkozva, hogy korábban gyógyszerek hatása alatt állt.
Az ÁPV Rt. igazgatótanácsának különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés vétségével vádolt tagjai, illetve elnöke Szokai Imre döntéshozóként gondatlan magatartást tanúsítottak, a pozíciójukban elvárható körültekintést elmulasztották, és a szükséges infomációkat nem szerezték be - hangsúlyozta perbeszédében a vád képviselője.
Az Rt. zárt, meghívásos pályázatot írt ki a munka elvégzésére 1995-ben. Az ügyész szerint azonban a pályázat komolytalan volt, mivel Tocsik Márta mellett csak két, teljesen tájékozatlan meghívott vett részt azon.
Az ügyész beszédében úgy érvelt, hogy Tocsik Márta nem végzett tényleges munkát a sikerdíj ellenében, Liszkai Péter az ÁPV Rt. jogügyi igazgatóságának vezetője pedig szándékosan félretájékoztatta az igazgatótanácsot Tocsik Márta személyét illetően. A jegyzőkönyvek tanúsága szerint Liszkai Péter úgy fogalmazott: „a tanácsadónő nyakába veszi az országot, az egyes önkormányzatokkal külön-külön tárgyal, hogy minél kedvezőbb alkupoziciót alakítson ki a belterületi földek ellenértékének kifizetése ügyében”.
Valójában azonban a helyhatóságokkal nem Tocsik Márta, hanem az önkormányzatok követeléseit képviselő Vektor Rt. tárgyalt. A tanácsadónő ezt követően egyeztetett a Vektor Rt.-vel. 1996. januárjában mintegy 8-10 esetben tárgyalt, majd 1997. májusában további 15-20 alkalommal ült asztalhoz az Rt. képviselőivel. Ennek a tevékenységnek a díjaként utalt át az ÁPV Rt. a tanácsadónő számlájára 1996. május 7-én 355 millió forintot, majd augusztus 9-én 449 millió forintot. A védelem szerint: „a jog még számos helyen mellettünk áll”. Védőbeszéd: ez év december 14-én. (MTI)