Vissza a tartalomjegyzékhez

PÁTKAI MIHÁLY
Arafat céltudatos

Jasszer Arafat, a Palesztin Hatóság elnöke Párizsban arra buzdította az európai országokat - elsősorban Franciaországot -, hogy vállaljanak még aktívabb szerepet a térség békéjének megteremtésében, még ha ezt az izraeli fél ellenzi is. Arafat azt követően utazott Párizsba, hogy kedden megnyílt a Jasszer Arafat Nemzetközi Repülőtér Gázában. Arafat újólag kijelentette, hogy az oslói megállapodásban rögzített átmeneti időszak lejártával, azaz 1999. május 4-én ki fogják kiáltani a palesztin államot, így érvényesítve a nép önrendelkezési jogát.


A gázai repülőtér bejárata. „Köszönjük a világ népeinek támogatását”     Fotó: MTI

Arafatot Párizsban fogadta Jacques Chirac állam-, majd Lionel Jospin kormányfő, valamint Laurent Fabius francia parlamenti elnök. Az elnök és a miniszterelnök francia és európai uniós anyagi segítséget ígért az államteremtés feladataihoz. Fabius parlamenti elnök azt hangoztatta, hogy számos más véleményt is ismer, de szerinte „tovább kell menni a palesztin állam megteremtésének útján”, ám e folyamatnak a békét kell céloznia.
Komoly győzelmet aratott a Palesztin Hatóság a nemzetközi repülőtér felavatásával, a béke és az eljövendő függetlenség ízéből kaphatott kóstolót - írta a megnyitó kapcsán a Jerusalem Post című izraeli napilap. A Palesztin Légiforgalmi Hatósággal 1995-ben kötött egyezmény értelmében a marokkói nemzeti repülőtér felügyeli a 250 millió dollár értékű repülőtér felépítését.
„Ez olyan érzés, mintha esküvőn lennénk. Repülőterünk van!” - mondta Khalil Jamal, a Palesztin Légitársaság gépésze. Jasszer Arafat, a Palesztin Hatóság elnöke köszöntötte az új repülőtérre 30 percenként érkező első kilenc repülőgép utasait. „Előkészület ez a palesztin állam kikiáltására” - jegyezte meg Arafat.
„Ma: Gázai nemzetközi repülőtér, holnap: Jeruzsálem, a mi örök fővárosunk” - hirdette a nagyszámú nézősereg egyik táblája. Sok ünneplő palesztin, aki a repülőtér megnyitását a „palesztin büszkeség napjának” tartja, osztja ezt a véleményt - szól a Haarec című izraeli lap jelentése. Faisal Huszeini, a palesztin kormány jeruzsálemi ügyekkel foglalkozó minisztere a repülőtér megnyitását egy „kicsiny, de fontos lépésnek” tartja „a Kalandia Al-Quds (Jeruzsálem) repülőtér felé”. A palesztin vezetők a repülőteret a független palesztin állam felé tartó békefolyamat fontos lépéseként értékelik.
Körülbelül 10 órakor a repülőgépek fogadtatásának ünnepélyes hangvételét felváltotta a spontán lelkesedés - a palesztin tisztviselők hagyományos debka-táncba kezdtek. Hirtelen azonban az ünneplők és táncosok között felbukkant egy pár tucat asszony, akiknek a rokonai palesztin börtönökben vannak, fekete zászlókkal. „Nekünk ez nem az ünneplés, hanem inkább a gyász napja” - hangoztatták. A palesztin biztonsági szolgálat azonban elvitte a helyszínről őket, hármukat - szemtanúk állítása szerint - tettleg bántalmazták.
1994-ben, nem sokkal a Palesztin Hatóság megalakulása után már elkezdődtek az előkészítő munkálatok a mai repülőtér területén. A repülőtér működésének 99 százaléka palesztin kézen lesz, az izraelieknek a biztonsági ellenőrzésbe lesz beleszólásuk.


A Nyugati-part újabb települései kerültek palesztin fennhatóság alá. Az ünnep napjai    Fotó: MTI

Elsőként az Egyiptomi Légitársaság gépe szállt le, melyet egyiptomi, marokkói, jordániai, spanyol, izraeli és európai repülők követtek. Jövő héttől fogva a Palesztin Légitársaság rendszeres járatokat tervez Kairóba, Ammanba és Jiddába. A repülőtérről a palesztinok Izrael megkerülésével utazhatnak külföldre, és szabadon folyhat a nemzetközi kereskedelem, a vallási turizmus. Bill Clinton amerikai elnök december 14-én fog az új repülőtérre érkezni, hogy a Palesztin Nemzeti Tanácsban elnököljön, azon az ülésen, amelyen a tervek szerint módosítják majd a PFSZ sokat vitatott alapokmányát. Ghazi Hamed, egy Hamaszhoz közel álló helyi lap szerkesztője szerint a repülőtér „jó dolog, de nem teljesen. Győzelmet jelent a Palesztin Hatóságnak, de a legnagyobb probléma az, hogy a repülőtér izraeli biztonsági felügyelet alatt lesz. Az izraeliek ellenőrizhetik a járatokat és a csomagokat. Ha Egyiptomba akarok utazni, azt mondhatják, hogy nem, övék az utolsó szó.”