Vissza a tartalomjegyzékhez

SZŰCS EMESE
Ellenvélemények a jövő évi nyugdíjról

A kormány állításával szemben jövőre a nyugdíjak nem őrzik meg a reálértéküket, hanem 6 százalékos csökkenéssel kell számolni. Ezzel az emelési javaslattal a nyugdíjasok 80 százaléka fog roszszabbul járni - állította lapunknak Mihalovits Ervin, a Nyugdíjasok Országos Kamarájának elnöke.


Egy tál étel, és más semmi...    Fotó Somorjai László

Az elnök szerint a jelenleg is hatályban lévő törvény szerinti, 19 százalékos nyugdíjemelésre megvan a lehetőség, hiszen 1998-ban a járulékfizetők béremelések folytán ezt a pluszt már befizették. Meggyőződése, hogy itt politikai döntésről van szó.
Amíg nem sikerül tárgyalásokat kezdeniük a kormánnyal, addig is több nagygyűlést terveznek. Eddig hozzávetőleg 350 ezer aláírást gyűjtöttek, amit petícióként nyújtanak be az országgyűlés elnökének.
A Kamara nehezményezi, hogy 21 ezer forintos nyugdíj alatt átlagban 700 forintot veszít a járadék az értékéből. De a nyugdíjak differenciált emelését is jogellenesnek és alkotmányellenesnek tartják. Ezt azzal indokolják, hogy a 45 szolgálati évet ledolgozott és jelentősen több járulékot fizetett nyugdíjas rovására emelik például a 15 évnél is kevesebb szolgálati idővel rendelkező nyugdíjas havi ellátását. Ez utóbbi is komoly problémát jelent, de javaslatuk szerint ezt a kormánynak szociálpolitikai kategóriaként kell kezelnie, és a központi költségvetésből kell finanszíroznia.
Az Országgyűlés hétfői ülésén megkezdődött a jövő évi nyugdíjemelés ügyének általános vitája. Ennek során Harrach Péter szociális és családügyi miniszter expozéjában nyomatékosította, hogy minden nyugdíj megőrzi a reálértékét, közel kétmillió ember számára pedig növekszik az ellátás mértéke. A kormány a differenciált emelés híve. Ez azt jelenti, hogy az 1999 januárjától járó időskori ellátás legkevesebb 11 százalékkal, de legalább havi 3500 forinttal növekedne. A 13 700 forint alatti nyugdíjak 25,5 százalékkal nőnek, a 13 700 és 31 800 forint közöttiek 3500 forinttal, a 31 800 forint felettieket pedig a jövő évi várható inflációval azonos mértékben, 11 százalékkal növelik.
A Nyugdíjasok Országos Kamarája tárgyalni szeretne Harrach Péter miniszterrel a törvénymódosítás végleges lezárása előtt, de ez a kezdeményezésük mindezideig nem talált viszonzásra. Ezért levélben fordultak a kormányhoz, melyben kérik a honatyákat, hogy a szavazáskor vegyék figyelembe azokat a szakmai és jogi ellenérveket, amelyeket a jelenlegi nyugdíjtörvény módosítási javaslata ellen sorakoztattak fel.
A nyugdíjasok többsége a mai TB-rendszerhez tartozik. A Kamara véleménye szerint, ha a kormány továbbra is így áll a nyugdíjakhoz, akkor veszélybe kerülhet a társadalombiztosítás intézménye, mert elfogy az aktív járulékfizetők száma, akik a pénzüket inkább a nyugdíjpénztárakba fogják befizetni.
Mindezen túl, amennyiben a közeljövőben a köztisztviselők és a közalkalmazottak demonstrációt tartanak, akkor csatlakoznak hozzájuk, s ha nem érik el a céljukat, az Alkotmánybíróságra is elmennek - jelentette ki Mihalovits. Közel 3 millió nyugdíjasról van szó, és a nyugdíjbiztosító adatai szerint több százezren lehetnek olyanok, akiknek járadéka nem éri el a minimális nyugdíjat. Az idei januári adatok szerint 5 ezer forint alatti nyugdíjat vagy járadékot kaptak csaknem hétezren, tízezer forintnál kevesebbet pedig több mint 160 ezer embernek postázott a biztosító. 10-15 ezer forint közötti nyugellátást 430 ezren kaptak.