Vissza a tartalomjegyzékhez

BUSA VIOLA
Keresztényellenes pogromok Indonéziában

A májusi eseményekhez hasonlóan a reformokat követelő tömegdemonstrációk újra fosztogatásokba és véres utcai jelenetekbe torkolltak Dzsakartában, Indonézia fővárosában. A gyűlölet célpontjába ismét a zömében keresztény vallású kínai kisebbség került.

Legalább két tucat ember vesztette életét abban az utcai összecsapásban, amely muzulmán tömegek és keresztények között zajlott le. A muszlimok haragját az az állítólagos hír gerjesztette fel, hogy a keleti Ambon városából származó katolikusok megtámadtak egy mecsetet. Jelentések szerint a feldühödött fanatikusok legalább tizenegy keresztény templomot feldúltak, négyet felégettek, egy katolikus leányiskolát kifosztottak. Több amboni polgárt meglincseltek, holttestüket megcsonkították. Az egyik támadás során egy katolikus esküvőt szakítottak félbe, összetörték az ablakokat, a kelyheket és egy Mária-szobrot is. A padokból és Bibliákból máglyát raktak. Threewaty, a 27 éves menyasszony így nyilatkozott: „Amilyen gyorsan csak lehetett, elhagytuk az épületet. Azóta sem tudtunk összeházasodni, viszont életben vagyunk.” Közben kinn az utcán muzulmán fiatalok iszlám imákat kántáltak.
Muzulmán és ellenzéki vezetők szerint az erőszak nem spontán alakult ki, hanem bizonyos csoportok tudatosan vezették a csőcseléket a pusztításba. Minden jel arra utal, hogy a vérengzés provokáció eredménye volt, hiszen a jelenlegi feszültség gyökere egyáltalán nem vallási vagy etnikai jellegű, a politikai reformokért tüntető diákok követelései között eredetileg semmilyen vallási eredetű probléma nem szerepelt. A pattanásig feszült helyzetben az utcai demonstrációk tovább folytatódnak, a diákok továbbra is Suharto azonnali felelősségre vonását és a katonai erők parlamentből való radikális kivonását követelik.