Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Az ukrán terminátor

Az ukrajnai Zsitomirban a történelem legelvetemedettebb sorozatgyilkosát vasketrecbe zárva állították bíróság elé. A 39 éves Anatolij Onoprijenko, aki hét éven keresztül 52 embert gyilkolt meg, köztük tíz gyereket, megbánásnak és lelkiismeret-furdalásnak semmilyen jelét nem mutatta.

Arra a kérdésre, hogy kíván-e valamit mondani, a tárgyalás kezdetén a vállát vonva azt válaszolta, hogy „Nem, semmit.” Majd miután tájékoztatták, hogy az eljárás során joga van tiltakozni, kijelentette: „Ez a ti törvényetek, én túsznak tekintem magamat.” Megbilincselve ült a ketrecben, körülvéve rendőrökkel és a tárgyalás során az arrogancia és az unalom áradt belőle. Onoprijenko magatartása felháborította azt a több száz érdeklődőt, akik kabátokban és szőrmesapkákban összekuporodva foglaltak helyet a fűtetlen bírósági teremben. Néhányan közülük több száz mérföldet utaztak, hogy bejussanak a nyilvános tárgyalásra. Kint is hosszú sorban álltak, és lökdösődtek az emberek, hogy láthassák a „Terminátornak” elnevezett sorozatgyilkost. A tárgyalás során Lipski bírónak többször kellett rendre utasítani a közönséget, mivel mocskolódó bekiabálásukkal zavarták az eljárást.
Onoprijenko minden gyilkosság elkövetésénél ugyanazt a véres rítust követte. Magányosan álló házakat szemelt ki, s először a férfiakat ölte meg sörétes vadászpuskával, majd a nőket és a gyerekeket mészárolta le késsel, fejszével vagy kalapáccsal. Nem kímélt senkit sem. Miután pedig kifosztotta a házat, gyakran felgyújtotta áldozatait. Egy alkalommal egy három hónapos csecsemőt is megfojtott a kispárnájával.
A könyörtelen gyilkos nemcsak beismeri, de vállalja is tettét. Az AFP francia hírügynökséghez ügyvédén, Ruslan Moshkovskijon keresztül eljuttatott nyilatkozatában kijelenti: „Nincs a világon nálam jobb gyilkos. Bárki, aki fel akar nőni hozzám, csak próbálkozhat. Nem sajnálom, amit tettem, nincs bűntudatom, ha lehetne, újra megtenném”. Az ügyészség egyébként épelméjűnek tartja Onoprijenkót, akinek most valószínűleg halálbüntetéssel kell szembenéznie. Bár sokan attól tartanak, hogy az Európa Tanács ajánlásait követve Ukrajna időközben eltörli a halálbüntetést, így a sorozatgyilkos börtönbüntetéssel megússza tettét. Leonid Kucsma ukrán elnök a per kapcsán elmondta: személy szerint ő is úgy gondolja, hogy Onoprijenkót ki kell végezni.