Vissza a tartalomjegyzékhez


Vita egy szer körül

Bár a kreatin egyelőre nem szerepel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tiltott szereket felsoroló listáján, sokan mégis úgy vélik: odavaló, mert ártalmas az egészségre.

A kreatint a sportolók többsége tabletta vagy por formájában is beviszi a szervezetébe, ugyanakkor ez az anyag megtalálható például az étkezéskor elfogyasztott húsban is. Az Egyesült Államokban a kreatin a sportolók között a legelterjedtebb engedélyezett teljesítménynövelő, s leginkább a labdarúgók, kerékpárosok, evezősök, motorversenyzők és atléták használják. A vitára mégis két amerikai birkózó halála adott okot, akiknél a rosszullétüket megelőző tüneteket - például izzadást - vélhetően a kis fehér tabletta okozta.
Az angol labdarúgók a világbajnokság alatt részt vettek abban a doppingellenes kampányban, amely a kreatin tiltott listára való felvételét célozta meg, és olyan támogatókra lelt, mint Linford Christie és Sally Gunnell olimpiai bajnok brit atléták.
Egyes orvosi vélemények szerint a szer túlzott fogyasztása vese- és májkárosodást idéz elő. Az emberek napi kreatinszükséglete két gramm, míg mérések igazolták: több sportoló ennek a többszörösét fogyasztja belőle. (MTI)