Vissza a tartalomjegyzékhez

MUNKATÁRSUNKTÓL
Pótvizsgára ítélt törvénytervezet

Rövid parlamenti vajúdás után a Fidesz az adórendőrségről szóló törvénytervezet visszavonását javasolja a kormánynak. Azt a tervezetet, amely rövid idő alatt nemcsak az ellenzéki pártok ellenszenvét, hanem Majtényi László adatvédelmi biztos bírálatát is kivívta. Az elemzők szerint a pótvizsgára ítélt tervezetben egy mindenek fölött álló, önálló hatalmi tényezővé váló APEH képe rajzolódott ki. E terv szerint az adórendőrség az alábbiakat tehetné: titkos házkutatásokat, lehallgatásokat végezhetne, besúgó hálózatot tarthatna fenn, mikrofonokat és kamerákat szerelhetne fel hivatali illetve üzleti helyiségekben, fegyvert is viselő nyomozóik fedőcégek létrehozására is kapnának engedélyt.

Vámosi Nagy Szabolcs, az APEH elnökhelyettese egy szakmai konferencián kifejtette, hogy a fedőcégek - amerikai mintára - úgy működhetnének, hogy az adóhatóság például létrehoz egy adótanácsadó vagy egy könyvvizsgáló céget, amely bizonyos idő és ügyfélkör után felfedi igazi lényét. A vasszigor hívének tartott Vámosi szerint, miután jövőre a társadalombiztosítási járulék beszedése is az APEH-ra hárul, rendkívül „következetes” munkára kell felkészülnie az adóhivatalnak. Ezen a fórumon úgy vélte, ha „megfúrják” a javaslatot, az a pénzügyi lobby műve lesz.
Hadi László, a Pénzügyminisztérium képviselője az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága előtt azzal érvelt, hogy többéves tapasztalatok mutatják: a gazdasági bűncselekmények felderítése nem igazán eredményes. A kormány ezen kíván változtatni azzal, hogy az adóhatóságot nyomozói jogosítványokkal látnák el.
Majtényi László adatvédelmi biztos egyszerűen elfogadhatatlanak tartotta a tervezetet. Mint mondta: „létrejön egy új szervezet, nagyon komoly hatáskörrel, amely mélyen belenyúlik a polgárok magánéletébe, alkotmányos alapjogokat korlátoz, s ennek csupán annyi az indoklása, hogy nem hatékony a rendőrség munkája”. Szerinte, ha egy állami szerv nem jól működik, nem az állampolgári jogok megkurtításával kell a működési zavart elhárítani. Emellett Majtényi egy sor adatvédelmi hibára hívta fel a figyelmet. A vitában felszólaló szabaddemokrata és szocialista képviselők élesen támadták a koncepciót. Hack Péter (SZDSZ) kifejtette: a javaslat alkotmányos jogokat sért, ellentétes a hatályos jogrenddel.
A képviselő abszurdnak tartotta, hogy a kormány a rendőrség rossz munkájára hivatkozva a nemzetközi gyakorlatban eddig ismeretlen módon felfegyverzett köztisztviselőkre akarja bízni a nyomozást, ahelyett, hogy a rendőrséget erősítené meg. Gál Zoltán (MSZP) arra hívta fel a figyelmet, hogy az alkotmányos problémákon túl a tervezet még az előterjesztők célját, az adócsalásokkal szembeni hatékony fellépést sem szolgálja, hiszen ennek érdekében az erőket egyesíteni és nem elaprózni kellene. Nem csoda, hogy az ellenzéki képviselők elutasítása mellett a kormánypárti képviselők is csak fenntartásokkal ítélték az alkotmányügyi bizottságban általános vitára alkalmasnak a tervezetet. A költségvetési bizottságban viszont megbukott a javaslat. A házbizottság csütörtöki ülésén ezt követően a Fidesz felvetette, hogy a kormány vonja vissza átdolgozásra a tervezetet, így a javaslat országgyűlési vitája - az előzetes tervekkel ellentétben - nem is kezdődik meg a következő héten.