Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
A Kelet keresztapái

A szervezett bűnözés Kelet-Európa volt kommunista országai felől érkező egyre nagyobb hulláma hömpölyög nyugat felé - állítja a Time magazin november 30-i számában. Az Aranykéz utcai robbantás fotóival illusztrált cikk arra hívja fel a világ figyelmét, hogy a nyugat felé irányuló keleti szervezett bűnözés Közép-Európa demokráciáinak destabilizálására törekszik.

Majdnem egy évtizeddel a hidegháború befejeződése után, a közép- és délkelet-európai országok újra a Kelet és Nyugat közti harc frontvonalává váltak. Ezúttal nem a kommunizmus veti árnyékát a felemelkedő demokráciákra Lengyelországtól Bulgáriáig, hanem a szervezett bűnözés Oroszországból, Ukrajnából, a Kaukázusból és Törökországból. Az Interpol jelentése szerint minden keleti bűnszervezet - foglalkozzon droggal, fegyverekkel, prostitúcióval, védelmi pénzekkel vagy pénzmosással - létrehozott működési központot Közép-Európában. Itt ugyanis egyszerűbb a profitmozgatás, az üzletelés és fedőszervezetek létesítése. Mindenekelőtt Lengyelország, a Cseh Köztársaság, Magyarország és Szlovénia európai uniós tagságának közeledtével a térség alkalmas területnek tűnik, hogy a hátán szállítsa be ezeket a csoportokat Nyugat-Európa szabadkereskedelmi zónájába - írja a Time magazin.
A kelet-nyugati kábítószer-kereskedelem elősegíti az erőszak és a fegyvercsempészet kontinensen keresztüli áradását. A Balkánon levő bizonytalanság megnövelte a fegyverek elérhetőségét az északra és nyugatra fekvő területek bűnöző csoportjai számára.
A fegyver- és drogkereskedelem csak a jéghegy csúcsát jelentik. Az orosz és az ukrán bandák prostitúcióval, védelmi pénzekkel, adósságbehajtással, autólopással és pénzmosással is foglalkoznak. A keleti csoportok számára a két legjövedelmezőbb jövedelemforrás a cigaretta és az olaj-feketepiac. A cigarettacsempészet kezdetben olasz maffiák felügyelete alatt állt, de a kereskedelem forrása a Balkán, ahonnan hajón jut az áru Olaszországba.
A kommunizmus bukása után Magyarország az olajszőkítés fellegvárává vált. Az elmúlt héten egyedül tízezer liter olajszármazékot foglaltak le a magyar hatóságok, ezer karton cigaretta és 510 liter tiszta alkohol is gazdagította a listát.
Arkadi Erokhine, az ENSZ Nemzetközi Bűnmegelőzési Központjának munkatársa szerint nem az erőszakos bűncselekmények jelentik a közép-európai országok számára az igazi veszélyt, hanem a szervezett bűnözés, amely„ a gazdaságba invesztálja a pénzt” és amely magát „a kormányzatot akarja befolyásolni és a hatalmi rendszert ellenőrizni”.