Vissza a Hetek archívum borítólapjára
II. évfolyam, 24. szám, 1998. június 13

Belpolitika

NÉHÁNY SORBAN
Életmentés a lyukasórában
Tovább a cikkhez >>>

MUNKATÁRSAINKTÓL
Vidéken a helyzet változóban

A vidéki megyékben szinte minden bűncselekménytípus előfordult már. Vidéki helyzetfelmérésünkből kiderült, hogy a rendőrök hathatós fellépése következtében sikerült egy-egy eluralkodni látszó jelenséget viszszaszorítaniuk. A rendőr-bűnöző macska-egér harcban a hivatásos bűnüldözők minden megyében sikereket tudtak felmutatni.


MUNKATÁRSUNKTÓL
Újjáéled-e a vallásvita
Tovább a cikkhez >>>

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Elhúzódó koalíciós tárgyalások

Politikai maratonnak számító, közel ötórás négyszemközti beszélgetést folytatott Orbán Viktor, a Fidesz - Magyar Polgári Párt és Torgyán József, a Független Kisgazdapárt elnöke Leányfalun, a kisgazda elnök nyaralójában. A „munkaebéd” eredményét nem hozták nyilvánosságra, így továbbra is csak találgatni lehet, hogy kikből is fog állni az Orbán-kormány.


SZLAZSÁNSZKY FERENC
Időzített bombasiker
Tovább a cikkhez >>>

SZAKONYI DÁVID
Elutasított gyűlölet

A Fővárosi Bíróság elutasította Kunszabó Ferencnek, a Hunnia című lap főszerkesztőjének keresetét, melyben több millió forintot követelt a Fővárosi Ügyészségtől, a B’né B’rit nevű emberi jogi és karitatív szervezettől, valamint Gadó Györgytől.


MUNKATÁRSUNKTÓL
Hontalan kancellária
Tovább a cikkhez >>>

SZAKONYI DÁVID
Felfüggesztett kisgazdák
Tovább a cikkhez >>>

HETEK-ÖSSZEFOGLALÁS
Több is veszhet Mohinál

Míg Ausztriában diplomáciai bonyodalmat okozott a mohi atomerőmű aktivitása, addig Magyarországon ellentmondásosan ítélik meg az eseményt. Némelyek tartanak Mohitól, mások bíznak a biztonsági intézkedésekben. Mindenesetre az illetékes magyar hatóságok sűrítik a méréseket.


Életmód

MOLNÁR ATTILA
Allergia új népbetegség
Tovább a cikkhez >>>

Fókusz

SIPOSHEGYI PÉTER
Folyamatos történelem
Tovább a cikkhez >>>

GRÜLL TIBOR
Szembenézés a múlttal

Rafael Vago, a Tel Aviv-i Egyetem Kelet-Európa Intézetének kolozsvári születésű főmunkatársa, egyetemi tanár. Intézetük évtizedek óta figyelemmel kíséri a világban zajló antiszemita jelenségeket, amelyről évente jelentést készítenek Antisemitism World Wide című kiadványukban. Rafael Vagóval Grüll Tibor készített interjút Tel Avivban.


Gazdaság

SZIKORA MÁRTON
Kelet-Európa nem titokzatos régió többé
Hetek-interjú Adnan El-Hindivel, az Arab Bankok Uniójának főtitkárával

Az Arab Bankok Uniója és az Euromoney című pénzügyi folyóirat szervezésében most először Közép-Kelet-Európában rendezték meg az arab bankárok éves világtalálkozóját. A budapesti konferencia négyszáz meghívott vendége között az arab világ bankárai mellett neves európai pénzügyi szakemberek is szerepeltek. A felszólalók egyetértettek abban, hogy az Európai Unió mintájára szükséges lenne egy arab szabadkereskedelmi térség felállítása legkésőbb 2007-ig. Mah-moud Abdel Aziz, a konferencia libanoni elnöke szerint természetes, hogy egyre inkább globalizálódó világunkban az arab világ is egyesíteni kívánja gazdasági befolyását. Tudósítónk Adnan El-Hindit, az Arab Bankok Uniójának főtitkárát kérdezte a konferencia célkitűzéseiről.


RUFF GABRIELLA
Guruló dollárok

Igazi népi játék, és megabiznisz - így foglalható talán össze a foci vb lecsupaszított lényege. A bajnokságon ugyanis nemcsak a csapatok versenyeznek, hanem a szponzorok, a multinacionális cégek is futnak a pénzük után. Nem kérdés, hogy a világcégek hatalmas üzletnek tekintik az évezred utolsó foci vb-jét, és minden bizonnyal a több milliárd dolláros beruházásból mind a befektetők, mind a játékosok lendületesen kaszálnak majd. A francia tőzsde is bizakodó; a bajnokság előkészítő szakaszában a részvények árfolyama 35 százalékkal emelkedett.


HAJDÚ SÁNDOR
Agrárválság

Ha az időjárás nem változik, akár kétmillió tonna - belföldön felesleges - búza fog teremni. Ez a tény a gabonapiac összeomlásával fenyeget. Az olvasó számára talán kérdés az, hogy ez az alapjában pozitív terméseredmény miért okoz gondot a mezőgazdasági termelők számára.


NAGY ERIKA
Hullámvasút
Tovább a cikkhez >>>

Műanyag buszok az Újszász utcából
Jövőre Mátyásföldön készül a világ legmodernebb buszkarosszériája.
Tovább a cikkhez >>>

Indonéziában tárgyal az IMF küldöttsége
Tovább a cikkhez >>>

Helyreigazítás:
Tovább a cikkhez >>>

Háttér

KARL PFEIFER BÉCS
A tiszta kezű pénztárnok 200 milliója

Brazíliában letartóztatták a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) külföldre menekült parlamenti képviselőjét, Peter Rosenstinglt. A Jörg Haider pártvezető közeli munkatársának számító Rosenstingl április végén történt hirtelen eltűnése előtt nemcsak az FPÖ kasszáját könnyítette meg, hanem adótanácsadó és pénzügyi befektető cégei révén húsz bankot és egy sor magánhitelezőt is. A károsultak közül néhányan időben eszméltek, és 1997 októberétől lefoglaltatták Rosenstingl képviselői fizetését. A többiek csupán abban bízhatnak, hogy a várhatóan őszszel megkezdődő bírósági tárgyalás fényt derít a „tisztességesek ügyvédje”, Jörg Haider és pártja zavaros gazdasági panamáira. A Rosenstingl-ügy hátteréről szól bécsi tudósítónk írása.


CSEREKLYEI MÁRTA
Mickey egér és a melegek

A homoszexuálisok immáron hatodik éve rendezik meg hagyományos felvonulásukat, az úgynevezett Gay Pride (Meleg Büszkeség) napját a világ nagyvárosaiban. A minden évben vitát kiváltó esemény egyik fő színhelye az Egyesült Államokban a floridai Walt Disney park, amely ezért különböző vallási csoportok bírálatának középpontjába került. A tüntetésekkel és ellentüntetésekkel, bojkottfelhívásokkal és indulatos nyilatkozatokkal kísért orlandói rendezvényről a napokban a CNN tévétársaság is részletesen beszámolt.


BOHÁCS ZOLTÁN
Egy katasztrófa margójára
Tovább a cikkhez >>>

Kultúra

TIHANYI PÉTER
Évezredek tekintete
Találkozás Fehér László festőművésszel

„...Elkezdtem nekik elővenni a képeimet, és akkor életem egyik legnagyobb katarzisát éltem meg. Akkor még együtt voltak a zsidó témájú képeim, mivel senkinek sem kellettek, a Sófárfújók, a Rebék, a Reggel, részek az Eszter könyvéből és mind a többi. Ezek azóta Svájcban és a világ jelentős múzeumaiban, gyűjteményeiben vannak. Szóval veszem elő sorban a képeket, mutatom nekik, és közben beszélgetünk. Egyszer csak azt látom, hogy elkezdenek sírni. Életerős, huszonöt-harminc év körüli fiatalemberek voltak, és úgy zokogtak, hogy nem tudták abbahagyni. Mondom a feleségemnek: ’Editkém, jól fordítottál te, csak nem bántottuk meg őket?’ Kérdeztem tőlük: ’Valami baj van?’. Erre mondják, hogy ne haragudjunk, de egyszerűen olyan hatása van a képeknek, hogy... Ezt nem gondolták volna, hogy itt, Magyarországon, egy elzárt világban ezt találják...”


Külpolitika

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Ugrásra kész a NATO
Tovább a cikkhez >>>

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Németországi pártharcok
Tovább a cikkhez >>>

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Moszkva: adóterror készül
Tovább a cikkhez >>>

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Háború Afrika szarván

Az utóbbi napokban újra véres összecsapások színterévé vált az eritreai- etióp határ. A konfliktus kezdete óta több száz külföldi hagyta el a térséget, attól tartva, hogy a harcok nyomán mind a légi, mind a szárazföldi közlekedés leáll.


Elhunyt Casaroli bíboros
Tovább a cikkhez >>>

NAGYÍTÓ
Drogsokk
Tovább a cikkhez >>>

PÁTKAI MIHÁLY
Nigéria válaszúton

A szívrohamban elhunyt nigériai diktátor, Sani Abacha helyét egy másik tábornok, Abdulsalam Abubakar foglalta el. Az új elnök ígéretet tett arra, hogy véghez viszi az elődje által három éve meghirdetett - de csak részleges eredményeket hozó - demokratizálódási folyamatot. Az azonnali hatalomátadásról és az Abacha által bebörtönzött politikai foglyok - köztük a korábbi elnökválasztás győztesének - szabadon bocsátásáról ugyanakkor nem esett szó.


Fővároscsere Kazahsztánban
Tovább a cikkhez >>>

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Népszavazás Izraelben

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök fontolóra vette, hogy népszavazást tartsanak az Egyesült Államok által indítványozott izraeli csapatkivonási tervvel kapcsolatban. A tervezet értelmében Izrael Ciszjordánia 15 százalékáról vonná vissza csapatait, a Palesztin Hatóság pedig konkrét lépéseket tenne a palesztin terrorizmus megfékezésére.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Ideggáz-hadművelet

Egy nyolc hónapig tartó vizsgálat napokban nyilvánosságra hozott eredménye azt mutatja, hogy az Amerikai Egyesült Államok - az akkori hivatalos politikával ellentétben - halálos ideggázt vetett be a vietnami háborúban. A hír nyomán William Cohen védelmi miniszter vizsgálatot rendelt el a Pentagonban.


Két cseh MIG összeütközött
Tovább a cikkhez >>>

A HÉTEN TÖRTÉNT
Leváltanák Jelcint
Tovább a cikkhez >>>

Publicisztika

BÁRÁNY PÉTER
EGYházrendszer

A bejáratott nyugati demokráciákban az életnek van egy olyan területe, amelyet általában nem befolyásolnak a választási eredmények. Ez a klasszikus emberi jogok, más néven a szabadságjogok szférája. Olyan alapvető jogok tartoznak ide, mint például a lelkiismereti és vallásszabadság, a véleménynyilvánítás és a sajtó szabadsága, vagy az egyesülési és a gyülekezési szabadság. Csupa olyan dolgok, amelyek a polgári élet, a civil szféra önállóságát garantálják, elengedhetetlenek ahhoz, hogy az ember méltósággal élje meg sorsát. Olyan jogok, amelyek megállj-t parancsolnak a mindenkori hatalomnak - jelezvén, hogy meddig nyújthatják ki kezüket a kormányok. Nyerjenek konzervatívok, liberálisok vagy szociáldemokraták, egyetértés van köztük abban, hogy a szabadságjogok tiszteletben tartása nélkül nem lehet jogállamról beszélni.


FAZEKAS CSABA
Kínos véletlenek

Még mondja valaki, hogy a történelem eseményeinek furcsa fintoraiért pusztán a véletlen egybeesések lennének a felelősek. E közhelyektől éppen nem mentes megállapítás a múlt héten gondolkoztatott el, amikor a parlamenti választások elemzésének hevében szinte senki nem méltatott egy 60 éves évfordulót, amelyre pedig talán akkor sem ártana emlékeztetni, ha nem ennyire kerek évtized választana el tőle.


Riport

MUNKATÁRSAINKTÓL
Szocialisták: vesztes győztesek vagy győztes vesztesek

Lapunk vezető szocialista politikusokat: Kósáné Kovács Magdát, az MSZP ügyvezető alelnökét, Jánosi György alelnököt, Földes Györgyöt, a párt elnökségi tagját és Szekeres Imrét, az MSZP korábbi frakcióvezetőjét kérdezte a választási kudarc okairól és a párt érvényesülési alternatíváiról.


Sport

KÉZDI ÉVA
Ezredvégi fociparádé
Tovább a cikkhez >>>

SASS SZILVESZTER
Berlin Királya
Beszélgetés Király Gáborral, a válogatott és a Hertha Berlin 22 éves kapusával

Az utóbbi években kevés játékos tudott olyan gyors karriert itthon befutni, mint Király Gábor. A kapus már 18 évesen állandó kezdő volt a Haladás futballcsapatában, majd 21 évesen leigazolta az akkor Bundesliga I-be feljutó Hertha Berlin. Először még csak az amerikai válogatott Friedel tartaléka volt, majd miután abszolút utolsó lett a fővárosi gárda, az edző betette a kezdő tizenegybe. Azóta nélkülözhetetlen a Hertha számára, és a német liga tizenegyedik helyen zárt gárda legnépszerűbb játékosa lett. Sőt, hogy teljes legyen a sikersztori, még a válogatottban is bemutatkozott a 3-2 sikerrel végződött Ausztria-Magyarország meccsen. Király most szabadságát tölti és hazajött Szombathelyre. Ezekről és egyéb érdekes tapasztalatairól kérdeztük.


HETEK-ÖSZEÁLLÍTÁS
Szárnyra kaptak a Szárnyak
Tovább a cikkhez >>>

Jegy nélküli japánok
Tovább a cikkhez >>>

Közel-keleti vb láz
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

MATUSIK GABRIELLA
Virágzó balkonok
Tovább a cikkhez >>>

Sminkdivat
Tovább a cikkhez >>>

FEHÉR SZILVIA
A forró napok veszélyei
Tovább a cikkhez >>>

VARGA IVÁN
Közgyűlésköszöntő a Józan Élet Szövetség tizedik születésnapján
Tovább a cikkhez >>>

KULIFAI MÓNIKA
Recenzió a Győzelem a depresszió felett című könyvről
Tovább a cikkhez >>>

KŐSZEGI ANITA
Fizetőeszközből a csemegék királynője
Tovább a cikkhez >>>

Programok
Tovább a cikkhez >>>

Ízvilág
Nyári vegyes gyümölcsleves
Tovább a cikkhez >>>

Színes

Súrolják a Napot
Tovább a cikkhez >>>

Naprendszeren kívüli bolygót fedezett fel a NASA
Tovább a cikkhez >>>

Magvas vetélkedő
Tovább a cikkhez >>>

Földön kívüli turizmus
Tovább a cikkhez >>>

Mrs. Beanie az igazi katasztrófa
Tovább a cikkhez >>>

Guruló rendőrök
Tovább a cikkhez >>>

A világ legnagyobb krokodilja
Tovább a cikkhez >>>

Wilma hazatér
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Garázdaság zongorával
Tovább a cikkhez >>>

Vallástörténet

Szemtől szemben a tényekkel

A római katolikus egyház évszázadokon keresztül máglyával, kínzásokkal, lelki terrorral, tilalmakkal és cenzúrával üldözte a hitetleneket és a hitehagyókat. Ennek dokumentumai, a római központi inkvizíció aktái egészen 1998. január 22-ig a Vatikán leginkább őrzött titkai közé tartoztak. A szóban forgó napon azonban Joseph Ratzinger bíboros e féltve őrzött titkokat tizenkét kiválasztott tudós számára hozzáférhetővé tette. A 4500 kötetnyi embervadászat nyilvánosságra hozatalát a Vatikán az öntisztítás aktusának tekinti. E bátor glasznoszty során azonban egyetlen válasszal továbbra is adós marad: mit rejt az inkvizíciós archívum mai napig zárolt, XX. századra vonatkozó gyűjteménye? Cikkünk a Der Spiegel 1998/23-as számában megjelent írás rövidített változata.


NÉMETH SÁNDOR
Ha a só ízét veszti

A XIX. századi keresztény racionalista mozgalommal szemben, amely a Szentírás demitologizálását határozta meg fő céljának, olyan új törekvések alakultak ki a különböző felekezeteken belül, melyek a bibliai hit legfőbb mérőzsinórjának továbbra sem az emberi józan észt, hanem a zsidó-keresztény isteni kinyilatkoztatást tekintették, annak minden csodás természetfölötti vonatkozásával együtt. A XX. században felgyorsult szekularizáció egyik szellemi következménye a keresztény világon belül az volt, hogy a Biblia természetfölötti világát, a csodákat az egyházi szakemberek jelentős része is világi aspektusból, főleg a materialista világnézet bizonyos alapjait figyelembe véve értelmezte. Az anyagelvű világmagyarázatnak való behódolás következtében a csodákat olyan mitologikus-mágikus elemekként definiálták, mint amelyek a Szentírás szerzőinek sajátos, korabeli, elavult és elhanyagolható világszemléletének a tükröződései.