Vissza a tartalomjegyzékhez

MUNKATÁRSAINKTÓL
Vidéken a helyzet változóban

A vidéki megyékben szinte minden bűncselekménytípus előfordult már. Vidéki helyzetfelmérésünkből kiderült, hogy a rendőrök hathatós fellépése következtében sikerült egy-egy eluralkodni látszó jelenséget viszszaszorítaniuk. A rendőr-bűnöző macska-egér harcban a hivatásos bűnüldözők minden megyében sikereket tudtak felmutatni.

Dr. Bély László rendőr dandártábornok, Győr-Moson-Sopron megyei rendőrfőkapitány elmondása szerint a megyében elsősorban a vagyon elleni bűncselekmények a gyakoriak. Ritkaságszámba mennek az agresszív, fegyveres bűncselekmények. A vám- és pénzügyőrséggel, valamint a határőrséggel úgynevezett idegenrendészeti akciócsoportokat hoztak létre, ami a három szervezet egy helyen egy időben való jelenlétét jelenti. Ezen akciócsoportok folyamatos „zaklatásának” - ellenőrzésének - köszönhető például, hogy a Mosonmagyaróvárott illegálisan élő koszovói albánok 30 százaléka már elhagyta ezt a körzetet. Új problémát jelentenek az autópályákon elkövetett úgynevezett „trükkös lopások”. Valamilyen okkal - például segélykéréssel - megállítják az autókat, majd kifosztják azokat. A sértettek elsősorban az Ausztriában dolgozó török, illetve jugoszláv vendégmunkások, persze az egyébként figyelmes turistát is könnyen becsaphatják. A megyében 180-190 ilyen „trükkös” eset vált ismertté. A kár értéke mintegy 180-200 millió forint. A jól működő helyi rendőrség - a rendőrfőkapitány fogalmazása szerint - folyamatos gazdasági és társadalmi érdek is, hiszen köztudomású, hogy a megyében - elsősorban Győrött - olyan cégek telepedtek le, mint a Philips, az Amoco, az Audi. Az itt dolgozó menedzserek biztonságának biztosítása egész éven át tartó folyamatos tevékenységgé vált.
Hajdú-Bihar megyében nincs jelen a külföldi maffia, és leszámolásos-robbantásos merényletekre sem került még sor. Ennek okát Dr. Tóth Ferenc, a megyei rendőr-főkapitányság közbiztonsági igazgatója részben abban látja, hogy Magyarországon elsőként itt szerveztek meg egy olyan száz fős bevetés-irányítási központot, amely a bűncselekmények meghiúsítására a bejelentés vagy segélyhívás megtétele után perceken belül a helyszínre érkezik. A legfőbb problémát azoknak a kisebb súlyú bűncselekményeknek a rendkívül munkaigényes tömkelege okozza, amelyek elkövetői leggyakrabban fiatal felnőttek, s a háttérben indítékként a munkanélküliség, illetve a szegénység áll. Úgy tűnik, speciálisan színezi a megye romló közbiztonságát a román és az ukrán határ közelsége, hiszen jelentős a vásárlási-eladási turizmus, a bizonytalan és kiszolgáltatott alkalmi munka-keresés. A gépkocsilopások terén a megye Budapest után a második helyen szerepel. A felderítési és nyomozási eredménymutatók indexe évről évre lassan csökken. Ez leginkább azzal magyarázható, hogy a megye rendőri létszámában és fölszereltségében is alulkondicionált a nyugati megyékhez képest.
Csongrád megye bűnügyi fertőzöttsége főként földrajzi helyzetéből adódik - nyilatkozta Dr. Németh Károly rendőrőrnagy. A déli területeken dúló háborúk és a zöldhatárok kis mértékű ellenőrzése miatt ugyanis főként Szeged, tranzitútvonallá vált például a kábítószert és a lopott gépkocsikat csempészők számára. Emellett a környéken letelepedett külföldi állampolgárok által elkövetett bűnügyek száma is jelentős. A megyeszékhelyen az évszaknak megfelelően változnak a bűnesetek: a nyári időszakban inkább zsebtolvajok fosztogatnak. A tanyasi vidékeken általában lakásokba törnek be és mezőgazdasági terményeket lopnak. A forgalmasabb utak mentén pedig a prostituáltak jelentenek gondot. A városi kapitányságok folyamatos és rajtaütésszerű közbiztonsági-idegenrendészeti akcióinak, a szórakozóhelyek és a bűnügyi gócpontok fokozott ellenőrzésének köszönhetően javuló tendenciát mutat a közbiztonság: a tavalyi évhez képest például minimálisra csökkent az útszéli prostituáltak és a külföldieket utcai pénzváltásra kényszerítők száma.
Nem romlott a megye közbiztonsági helyzete az elmúlt évek hasonló időszakaihoz képest, ám ebben azért az is benne van, hogy az ismertté vált bűncselekmények száma is csökkent - mondta el dr. Hajdú Antal ezredes, a Békés megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója, akinek, és beosztottainak a legnagyobb feladatot a gyulai 7 éves kislány, Szathmáry Nikolett eltűnése jelenti. Békésben főként a kistelepüléseken magas a megélhetési bűnözés, ezek a kisebb kárértékű betöréses lopások. A kisebb falvakban előfordul, hogy egy szál kolbászért, egy oldal szalonnáért hajlamosak betörni, illetve az üdülőterületeket megrongálni.
Emellett megjelent a kábítószer-kereskedelem. A kábítószeres bűnözéshez kapcsolódik a nagy értékű gépjárművek eltulajdonítása. Tavaly év végén jelentős mértékben megnőtt ezeknek a bűncselekményeknek a száma a városban illetve a megyében. Mára azonban sikerült felszámolniuk három erre a területre szakosodott bűnözői csoportot. Újabban az öreg, lestrapált autókat lopják el, amelyeket 3-4 nap múlva szétszedve találnak meg a város szélén. Nyilván alkatrészként hasznosítják.