Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Népszavazás Izraelben

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök fontolóra vette, hogy népszavazást tartsanak az Egyesült Államok által indítványozott izraeli csapatkivonási tervvel kapcsolatban. A tervezet értelmében Izrael Ciszjordánia 15 százalékáról vonná vissza csapatait, a Palesztin Hatóság pedig konkrét lépéseket tenne a palesztin terrorizmus megfékezésére.

„Alapvető, hogy széles körű társadalmi támogatottság legyen, hogy a nemzeten belüli repedések begyógyuljanak és a külső béke mellett megvalósuljon a belső kiegyezés is” - jelentette ki Netanjahu. A népszavazás ötlete egy időben látott napvilágot azokkal a jelentésekkel, melyek szerint Bill Clinton amerikai elnök arra kérte Izraelt, hogy a csapatkivonással kapcsolatos belső ellentéteken felülkerekedve kezdje meg mielőbb a végleges státusról szóló megbeszéléseket a palesztinokkal, akik azonban úgy vélik: az izraeli miniszterelnök a népszavazással csak az időt akarja húzni.
Időközben Jeruzsálemben az izraeli belügyminisztérium engedélyezte azt a tervet, amely szerint a város arabok lakta keleti részében, az Olajfák hegyén 58 lakást építenek egy talmudiskola tanulói számára. Egyúttal a hegy keleti oldalán egy arab iskola számára jelöltek ki építési területet. A Jeruzsálem óvárosának szomszédságában lévő Silwanban az izraeli rendőrség 50 amerikai és kanadai tüntetővel ütközött meg, akik a zsidó lakásvásárlások ellen tiltakoztak az arabok lakta településen. A hét elején az amerikai szövetségi hatóságok 1,4 millió dollárnyi készpénzt és egyéb javakat foglaltak le, amelyek a Közel-Keleten terrorista akciókat végrehajtó Hamasz iszlám fegyveres szervezet anyagi hátterét biztosító pénzek tisztára mosását célozták. Az 1989-ben indult pénzmosás keretében az Európából és Közel-Keletről összegyűjtött pénzt a Hamasz-támogatók amerikai hálózatához utalták át, amely aztán készpénzt nyújtott a Hamasz izraeli és palesztinai műveleteihez - áll a Szövetségi Nyomozó Hivatal (FBI) által az illetékes amerikai bíróság elé terjesztett jelentésben.