Vissza a tartalomjegyzékhez

HAJDÚ SÁNDOR
Agrárválság

Ha az időjárás nem változik, akár kétmillió tonna - belföldön felesleges - búza fog teremni. Ez a tény a gabonapiac összeomlásával fenyeget. Az olvasó számára talán kérdés az, hogy ez az alapjában pozitív terméseredmény miért okoz gondot a mezőgazdasági termelők számára.

Csikai Miklós, az agrárkamara elnöke szerint a belföldi állattenyésztés válsága okozza a gabonapiaci gondokat. A héten több megoldási javaslat is érkezett a különböző pártok szakértői részéről. Raskó György, az MDNP agrárszakértője szerint értékesíthető a Magyarországon felhalmozott gabonafelesleg. Megoldásként a kiviteli tilalom azonnali feloldását jelölte meg. A kereskedőknek meg kell engedni, hogy a világpiacon az ott kialakult áron értékesítsék a magyar búzát. A Földművelődésügyi Minisztérium felkészült arra, hogy a termelők által június 15-ig felajánlott étkezési búzát garantált áron vásárolja fel. Összesen 25-30 milliárd forintot kell erre a célra fordítani. Glattfelder Béla, a Fidesz agrárszakértője a miniszteri nyilatkozatot előrelépésnek értékeli, mivel az agrártárca felismerte, hogy az új termésű búza felvásárlásával még haszonra is szert tehet.
A kialakult helyzetre talán választ ad a Gödöllői Kutatóintézet felmérése. E szerint a válság oka az, hogy a magyar gazdák nehezen tudnak termelési struktúrát váltani. A mezőgazdaság körül sokkal több az érzelem, mint a szakértelem. Az ágazat még ki sem heverte a politikai-gazdasági rendszerváltást, máris nyakukon az újabb kihívás: az EU-csatlakozás. Egy az országos viszonyokat leíró felmérés bemutatja, hogy a kisgazdaságok döntő többsége nem érti az adófizetést. Rendkívül sok a véletlenszerű elem termelésükben, amelyet a helyi piac információi határoznak meg. Emellett 58 százalékuk nem tudja elfogadni a nyugat-európai farmermodellre való átállást, amelyben az állam és a termelő közt irányított szerződések köttetnek. Ennek köszönhetően a földtulajdonosok többsége valamilyen hagyományos terméket állít elő, és nagyon kevesen figyelik a piac és a fogyasztói igények változását.
A mai rendszertelenséget legjobban talán az 1848-ból fönnmaradt kisgazda mondás érzékelteti: „Kossuth Lajos, megvagyunk mi kend nélkül, szeretjük a szabadságot rend nélkül.” A mai ellentmondásos viszonyok között nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy ez a gondolat az európai rendszerbe illeszkedhessék. Az átalakítást még a csatlakozás előtt végre kell hajtani, még ha fájdalmas is lesz.