Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Háború Afrika szarván

Az utóbbi napokban újra véres összecsapások színterévé vált az eritreai- etióp határ. A konfliktus kezdete óta több száz külföldi hagyta el a térséget, attól tartva, hogy a harcok nyomán mind a légi, mind a szárazföldi közlekedés leáll.

Majdnem fél évszázada annak, hogy Eritrea - olasz, majd brit uralom után - 1952-ben az ENSZ fennhatósága alá került. Hamarosan kezdetét vette a függetlenségért folytatott gerillaháború, mely először Hajlé Szelasszié császár, majd 1974-től a kommunista kormányzat ellen folyt. 1991 májusában az Etiópia északi részén lévő Asmara városa az eritreai lázadók kezére került. Két évre rá Eritrea kikiáltotta függetlenségét. A törékeny békét először az tette próbára, hogy az eritreai kormány tavaly önálló pénznemet vezetett be az országban. Erre válaszul az etióp kormány elrendelte a kemény valutában való kereskedelmet a két ország között. Májusban egy eritreai üzletembert tartóztattak le Addisz-Abebában azzal a váddal, hogy felelős egy etiópiai háborús hős meggyilkolásában.
Június elején váratlanul egy hajnali támadással eritreai csapatok törtek be etióp területre körülbelül 140 kilométer távolságra Adigrat városától. Az eritreaiak tagadják, hogy támadásaikkal idegen területeket kívánnak Eritreához csatolni: állításuk szerint csak azok a területek kellenek nekik, amely területeket hat hónappal ezelőtt az etióp kormányerők megszálltak. Miközben az eritreai és az etióp csapatok nehéztüzérség bevetésével egymást bombázzák, a külföldiek menekülnek az országból, attól tartva, hogy a határ menti konfliktus kiterjed az egész térségre.