Vissza a tartalomjegyzékhez


Súrolják a Napot

Ritka csillagászati jelenséget sikerült lencsevégre kapnia a héten a SOHO amerikai napkutató űrszondának: egy nap eltéréssel két üstökös csapódott be a Napba, majd a második ütközést követően nagy mennyiségű forró gáz és mágneses energia tört ki Napunkból. A csillagászok azonban nem tartják valószínűnek, hogy összefüggés lenne az üstökösök halála és a napkorona-kitörés között.
Mindenesetre az, hogy rövid egymásutánban két üstökös is behatolt a Nap koronájába, nem mindennapi esemény. Az üstökösök egy csoportját „napsúrolóknak” nevezik a csillagászok, hiszen ezek az égitestek szinte öngyilkos közelségbe kerülnek a Naphoz, és olykor a felszíntől csak mintegy 50 ezer kilométer távolságban süvítenek keresztül a Nap légkörén vagy koronáján. (Összehasonlításul: a Föld jó 150 millió kilométerre kering a Nap körül.)
Napsúroló üstökösöket feltehetően már az ókorban is észleltek. A múlt század végén Heinrich Kreutz csillagász tanulmányozta behatóan őket, és ezért „Kreutz-napsúrolóknak” is nevezik a csoport tagjait. A SOHO üzembe állítása (1996) előtt mindössze huszonötöt sikerült felfedezni, ám az űrszonda azóta már több mint ötvenre bukkant. A Földről nehéz őket azonosítani, mert mire napközelbe érnek, a mi szemünket is elvakító fotoszféra, a Nap „látható felszínének” a fénye elnyeli az üstökös csóváját.
A Nap legkülső légköri rétege, a korona azonban jóval halványabb, mint a fotoszféra, azt a Földről szemlélve csak teljes napfogyatkozáskor lehet látni néhány percre, amikor a Föld és a Nap közé ékelődő Hold eltakarja a forró égitest legfényesebb rétegét. A napkorona tanulmányozására szolgál a SOHO-n elhelyezett úgynevezett koronográf, amelyben egy korong alakú szerkezet letakarja a fotoszférát, így az űrkutatók előtt észlelhetővé válik a napkorona, amelyet huzamos időn át is tanulmányozhatnak, vizsgálhatják annak összetevőit, viselkedését, valamint az azon keresztül áthatoló üstökösöket. (MTI)