Vissza a tartalomjegyzékhez

KÉZDI ÉVA
Ezredvégi fociparádé


A Stade de France stadionban megrendezett Brazília-Skócia nyitómérkőzés. Jim Leighton, a skót válogatott kapusa csapattársai, Christian Dailly és Colin Hendry, valamint a brazil Aldair feje fölé üti ki a labdát. A háttérben a skót John Collins Fotó: MTI

Megkezdődött a Franciaországban rendezett 16. futball-világbajnokság. Párizs négy nevezetes pontjáról indult el lassú, de biztos léptekkel a futball-világcsaládot jelképező négy focimezes robotóriás. A gigászok egyenként 20 méter magasak, 38 tonnások, számítógép által vezérelve saját lábukon tették meg a körülbelül 25-30 kilométeres távot, közben karjaikat, fejeiket, szemeiket mozgatva. Az élénksárga Ho óriás Ázsiát, a barna Musza Afrikát, a narancssárga Pablo Amerikát, a kék Romeo pedig Európát jelképezte. A cél a Concorde tér volt, ahová három óra múlva meg is érkeztek a King Kongok, úgyhogy megkezdődhetett a vb ünnepi nyitójátéka több ezer művész, sportoló, akrobata jelenlétével, látványos technikai, fény- és hangjátékok kíséretében. Már a nyitás sem volt zavargásmentes. A labdarúgó-világbajnokság biztonságát őrző, a vandalizmus ellen is felkészített francia rendőrök már be is vethették magukat szerdán kora hajnalban, amikor hazaindult a Concorde téri több-órás nyitóünnepségről a százezernyi tömeg. A Champs Elysée-n, és északabbra, a Madeleine templom környékén ugyanis görkorcsolyás fiatalok kocsikat kezdtek rongálni, törni-zúzni, majd különböző tárgyakkal (üvegpalackokkal, kövekkel) célba vették a rendőrjárőröket.
Több helyen komolyabb összecsapásra is sor került, verekedésekben a rendőrök könnygázgránátokat is alkalmaztak. Egy rendfenntartót kellett komolyabb sérülésekkel kórházba szállítani, nyolcvanan pedig könnyebben sérültek meg. Huszonhárom rendbontót tartóztatott le a rendőrség. Egyébként a francia főváros nevezetességeit elárasztották szerdán a nyitómérkőzés szurkolói. A brazilok színes ruhákba öltözve, arcukat nemzeti színekre festve énekeltek, táncoltak. A skótok sem tétlenkedtek, dudával, nemzeti viseletben vonultak föl. Csütörtökön 17.30-kor eljött végre a várvavárt esemény: a nyitómeccs, ahol a legutóbbi vb győztese, Brazília mérhette össze erejét az A csoport másik résztvevőjével, Skóciával a 80 ezer nézőt befogadó Stade de France-ban. A mérkőzés során először - nem meglepő módon - Brazília talált az ellenfél kapujába Cesar Sanpario révén, majd amilyen örömöt szerzett góljával, legalább olyan hibát követett el, amikor a tizenhatoson belül szabálytalankodott, ezzel óriási helyzethez juttatva a skótokat, akik közül Collins értékesítette is a tizenegyest (1-1). Ezek után jött a sorsdöntő mozzanat, amely igazán színessé tette a vb első találkozóját, és el is döntötte azt. Ez nem a várt Ronaldo-féle tánc volt, hanem egy veterán skót, Tommy Boyd öngólja. „A labda nagy erővel mellbevágott, nem tudtam időben félreugrani. Életem legrosszabb érzése volt, hogy ezt a mérkőzést így kellett elveszítenünk.” - nyilatkozta az elkeseredett játékos. A nyitómeccs egyébként rendkívül élvezetes volt, a skót válogatott becsületesen helytállt a címvédő brazilokkal szemben.


A norvég Henning Berg a labdával induló Musztafa Hadzsot szereli Fotó: MTI

Talán még izgalmasabbnak mondható az első nap második küzdelme, ahol az A csoport további két csapata mérkőzött egymással: Marokkó és Norvégia. Ez a meccs 2-2-es döntetlennel végződött. Marokkó a meccs során kétszer is vezetést szerzett, de a norvégok mind a kétszer egyenlíteni tudtak. A marokkóiak mindkét góljukat hosszú passzok után szerezték, először a 38. percben el-Hadzsi talált a norvégok kapujába, majd a 60. percben Hadda szerzett gólt. A norvég csapat erejét jelzi, hogy gyors válasz jött a gólokra, ezt segítette a marokkói védelem megingása is. Ezen a mérkőzésen sem maradt el az - úgy látszik divattá váló - öngól: az első norvég gólnál a felszabadítani igyekvő Sippo a kapu előtti kavarodásban saját kapujába fejelt. A másik norvég gól Hadda találata után két perccel született Eggen révén. Csütörtökön a B csoport tagjai vívhattak egymással. Az Olaszország-Chile meccs 2-2-vel zárult. Hamar egy nagy chilei védelmi hiba után az olaszok szereztek vezetést Vieri góljával. Az első félidő végén azonban Salas meghozta a chileiek egyenlítő gólját, sőt a második félidőben már vezetéshez is juttatta csapatát. A játék vége felé Robbi Baggio ügyesen rárúgta a tizenhatoson belül egy chilei játékos kezére a labdát, ez a kezezés pedig tizenegyest vont maga után. Baggio pedig amit négy éve kihagyott, most nem szalasztotta el: könyörtelenül bevarrta a büntetőt. Azóta megtanult tizenegyest lőni, hiszen a bajnokság során 10-ből 10 büntetőt érvényesített. Salas, a chilei sztár, egyébként miután két góllal üdvözölte az olaszokat, a vb-n, a Lazioba készül a következő bajnokszezonban. A csoport másik mérkőzésének végeredménye: Kamerun-Ausztria 1:1. Az első játékrészben a csapatok nem bírtak egymással. Rengeteg szabálytalanság volt, amit az is mutat, hogy a labda a 45-ből összesen 24 percet volt játékban. A második félidő eleje ugyancsak unalmasan telt, de a 20. perc tájékán az addig is igen lelkes kameruni válogatott felpörgött és majdhogynem beszorította a végig ötlettelenül játszó osztrák csapatot. A játék vége előtt 10-15 perccel egy gyönyörű egyéni akció végén vezetést szerzett az afrikai csapat. A sógorok ekkor végképp kétségbe estek és 7 perccel a vége előtt három cserejátékost is beállítottak. Kétségbeesetten próbáltak egyenlíteni. Aztán a 46. percben egy szöglet után beszenvedték a labdát az ellenfél kapujának jobbfölső sarkába, s így állt be a végeredmény. A szomszédoknak össze kellene szedni magukat, mert ilyen játékkal nem számíthatnak továbbjutásra.


A vb eddigi eredményei:

Brazília-Skócia 2:1
Norvégia- Marokkó 2:2
Olaszország-Chile 2:2
Kamerun-Ausztria 1:1