Vissza a tartalomjegyzékhez


A HÉTEN TÖRTÉNT
Leváltanák Jelcint

Az orosz parlament alsóháza, a duma kommunista, agrárpárti és nacionalista frakciói közösen javaslatot nyújtottak be Borisz Jelcin leváltására. Az elnököt a Szovjetunió felbomlasztásával, gazdasági káosz előidézésével - és ezzel összefüggésben népirtással -, az orosz törvényhozás 1993-as szétlövetésével, továbbá a csecsen polgárháború kirobbantásával vádolják. A baloldali kezdeményezés inkább taktikai támadásnak számít, ugyanis az orosz alkotmány értelmében az államfő csak hazaárulás vagy ehhez hasonló komoly bűncselekmény esetén mozdítható el posztjáról. Ebben az esetben is a képviselők kétharmados többségére van szükség, erre pedig jelenleg kevés az esély. A duma hamarosan azt a törvénytervezetet is megvitatja, amely lehetővé tenné az államfő orvosi kényszerkivizsgálását. Ezután az elnökválasztási törvényt szeretnék módosítani: a kommunisták javaslata szerint aki már másodszor elnök, a következő időszakban nem is jelöltetheti magát, ami egyértelműen kizárná Borisz Jelcin indulását a 2000-ben esedékes választáson. (Hetek)


Román lap az egyetem alapításról

A Transilvania Jurnal című román nyelvű napilap ismertette az erdélyi magyar nyelvű egyetem létrehozását célzó törvénytervezet részleteit. A tervezet szerint az egyetem két helyszínen, Kolozsváron és Marosvásárhelyen működne, mintegy 20 ezer diákkal. A lap rámutat azokra az okokra, amelyek az egyetem Kolozsváron való létesítése mellett szólnak: „A város Erdély legfontosabb egyetemi központja, itt megtalálható a tanulmányi folyamathoz szükséges infrastruktúra és tanári kar.” Ugyanakkor a háttérben politikai okok is meghúzódnak: „Hosszú távon a magyarok szeretnék növelni a kolozsvári magyar közösség fontosságát és befolyását, illetve itt akarják felkészíteni azt az értelmiségi réteget, mely a jövőben a romániai magyarság sorsát lesz hivatott irányítani.” (Hetek - Nagyvárad)


Az iszlám világ helyzete

Navaz Sarif pakisztáni miniszterelnök a nagy port kavart pakisztáni nukleáris robbantások után a Perzsa-öböl mentén fekvő államokban tett körutat. Szaúd-Arábiában hétfőn vendéglátójával, Fahd királlyal az „iszlám világ helyzetéről” folytatott eszmecserét. Navaz Sarif öböl menti körútjának célja, hogy tárgyalópartnereivel megvitassa a pakisztáni és az indiai atomrobbantások következtében Dél-Ázsiában kialakult helyzetet, illetve támogatást szerezzen a baráti államoktól a nukleáris kísérletek miatt elrendelt nemzetközi büntető intézkedések enyhítésére. (AFP)


A norvégok és a KGB

A norvég titkosrendőrség megfigyelés alatt tartotta a hetvenes években Thorvald Stoltenberg akkori külügyminisztert, mert azzal gyanúsította, hogy kémkedik a Szovjetunió javára - derült ki egy könyvből, amely kedden került a norvégiai boltokba. A Titkos háború című mű szerzői szerint mindez csak azért történt, mert Stoltenberg gyakran találkozott szovjet diplomatákkal és bírálta az Egyesült Államok vietnami háborúját. (MTI)


Összecsapások Srí Lankán

Közel ötszázan vesztették életüket Srí Lankán a kormányerők és a Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) szakadár szervezet között kiújult harcokban. A kormánycsapatok egy katonai szempontból létfontosságú országutat akartak elfoglalni. Anuruddha Ratvatte védelmi minisztériumi államtitkár elmondta: a hadsereg 208 katonája esett el az összecsapásokban, míg a szakadárok rádióadásának beszámolója szerint 225 fegyveresük életébe került az ütközetsorozat. A Srí Lanka-i kormány az országút elfoglalásáért folyó küzdelem kezdete óta most első ízben számolt be részletesen a szigetország északi részén zajló offenzíva áldozatairól. (Reuters)


Blair európai körúton

A jövő heti cardiffi csúcstalálkozót előkészítendő Tony Blair brit miniszterelnök körutazást tartott Európában. Blair Helmut Kohl német kancellárral folytatott megbeszélésén az Európai Unió keleti bővítése, a közös pénz bevezetésének előkészítése, valamint az unióban végrehajtandó belső reformok ügye szerepelt napirenden. Bonn azt szeretné, ha újra átgondolnák a döntési jogköröket, lényegesen csökkentenék az EU központi hatáskörét és bizonyos kérdések eldöntése ismét a nemzeti kormányokra, vagy a regionális döntéshozó testületekre maradna. Németország egyébként uniós hozzájárulásának évi kétmilliárd fontos csökkentését kérte Brüszszeltől. (Hetek)


Jelentés a határon túli magyarság helyzetéről

A Romániában, Szlovákiában és Ukrajnában élő magyarság helyzetéről jelentetett meg három kötetből álló sorozatot magyar, angol és francia nyelven a Határon Túli Magyarok Hivatala - jelentette be Törzsök Erika elnök. A hivatal vezetője fontosnak nevezte, hogy a kötetek az adott országok gazdasági és társadalmi közegébe beágyazva mutatják be a magyar közösségek helyzetét, mivel az elmúlt évben megnövekedett az érdeklődés a hivatalnál az Európai Unió és a NATO részéről a korrekt és tárgyszerű adatok iránt. „Ezek a füzetek olyan hátteret biztosítanak, hogy a lehetséges félreértések elkerülhetők legyenek” - mondta Törzsök Erika. (Hetek)