Vissza a tartalomjegyzékhez


NÉHÁNY SORBAN
Életmentés a lyukasórában

Két fiatal diák mentette meg az életét Szegeden annak a férfinak, aki a Tiszába esett. A Tömörkény István Gimnázium első osztályos tanulói hétfő délelőtt egy Tisza parti sétára kértek engedélyt tanáruktól, mert elmaradt a testnevelésórájuk. Éppen ekkor az úszóházak egyikén dolgozott két férfi, akik váratlanul megbillentek és a folyóba estek. Az arra haladó fiúk először csak nevettek az eseten, de azután észrevették, hogy komoly a helyzet: a vízbeesettek közül ugyanis az egyik nem tudott úszni, és társa segítsége ellenére többször elmerült. A fiatalok maguk húzták ki a partra az eszméletlen fiatalembert, majd életükben első alkalommal szívmasszázst és mellkaskompressziót alkalmaztak, amelynek eredményeként a férfi visszanyerte eszméletét. (Hetek)


Veszprém diplomája

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala kategóriájában elsőként felelt meg Magyarországon az Európai Közösség által elfogadott ISO 9001 nemzetközi minőségbiztosítási szabvány előírásainak. A hivatal tevékenysége a Det Norske Veritas nemzetközi tanúsító szervezet által elvégzett átvilágítás során is megfelelt a szigorú követelményeknek. E vizsgálat kiterjedt az önkormányzati feladatok és döntések előkészítésére, végrehajtására, a hatósági és közbeszerzési eljárásokra, a költségvetési szakfeladatok ellátására, az önkormányzati intézmények működtetésére, sőt az ügyfélszolgálati tevékenységre is. Az ISO 9001-es tanúsítványt szeptember 4-én ünnepi közgyűlésen veszi át Veszprém önkormányzata. (MTI)


Lovas százalékok

Mindmáig bizonytalan a somogysárdi ménes sorsa, amelyet öt évvel ezelőtt vásárolt meg az Országos Rendőr-főkapitányság. A somogysárdi ménes képzi ki a lovasrendőröket, és adja a mintegy százötven szolgálatot teljesítő lovasrendőr alá a lovat. Becslések szerint a ménes mára a vételár tízszeresét éri, viszont nyereséget nem termel, ezért időről időre felvetődik a ménes eladásának lehetősége. Ahol lovasrendőrök is járőröznek, 25-30 százalékkal csökkent a bűncselekmények száma. (MTI)


Simsa simlije?

Alapszabály- és jogszabálysértő volt a Budapesti- és Pest Megyei Egészségbiztosítási Önkormányzat tavaly májusban hozott közgyűlési határozata - döntött a Fővárosi Bíróság, amely ezzel együtt hatályon kívül helyezte az Egészségbiztosítási Önkormányzat határozatát, mely a Budapest, Wesselényi utcai székház építésére és megvásárlására vonatkozik. A jogvitát a Népjóléti Minisztérium indította azzal a céllal, hogy a Fővárosi Bíróság semmisítse meg az egészségbiztosítónak a leendő székház megvásárlásáról szóló döntését és ezzel az ingatlan adásvételi szerződését. A tárca szerint ugyanis az Egészségbiztosítási Önkormányzat akkori alelnökének nem volt közgyűlési felhatalmazása a szerződés aláírására, és a vételt nem előzte meg közbeszerzési eljárás. A 2 milliárd forintot érő irodaház a mai napig üresen áll. (MTI-Hetek)


Ali Baba és a negyven albán

Mintegy negyven, illegálisan hazánkban tartózkodó albánra - köztük nőkre és kisgyermekekre - bukkant egy rendőrjárőr szerdán délután a főváros X. kerületében, a Maláta út 5. szám alatti romos házban - tájékoztatta az MTI-t a BRFK sajtóügyeletese. Az albánoknál semmiféle hivatalos okmány nem volt. Kihallgatásuk a kerületi kapitányságon rövidesen megkezdődik - mondta az ügyeletes. Ali Baba, azaz aki a jobb sorsra vágyó albánokat hazánkba csempészte, még szökésben van. (MTI)