Vissza a tartalomjegyzékhez

SZLAZSÁNSZKY FERENC
Időzített bombasiker

A rendőrség idei legnagyobb sikerének tűnik a közelmúlt robbantásos merényleteivel is összefüggésbe hozható, külföldi illetőségű bombagyártók letartóztatása. Rosszmájú vélemények szerint nem véletlen, hogy a több éve folyó nyomozássorozat éppen most, röviddel az új kormány hivatalba lépése előtt hozott bombasztikus eredményt.
A szakemberek bíznak abban, hogy a pokolgépkészítőktől a megbízókhoz is eljuthatnak, azaz sikerül felgöngyölíteni az elmúlt évek robbantásos bűncselekményeinek jó részét.
Ignácz István dandártábornok, az ORFK bűnügyi főigazgatója a Hetek kérdésére elmondta: az előzetes letartóztatásban lévő négy személy fő tevékenységi köre magyarországi bűnözők felfegyverzése, robbanószerkezettel és robbanóanyaggal történő ellátása volt. A bombakészítők legálisan tartózkodnak hazánkban, bejegyzett vállalkozásokkal is rendelkeznek, természetesen nem a fent említett működési körben.
Lapunk úgy értesült, hogy két, időben is jól összehangolt akcióval sikerült lecsapni a bűnözőkre: a német férfit a harmadik kerületben, a két orosz, illetve egy izraeli állampolgárságú személyt Pilisszentlászlón tartóztattak le a kommandósok az éjszakai órákban. Neve elhallgatását kérő informátorunk szerint a német férfi nem más, mint Dietmar Edward Clodo, a Vörös Hadsereg Frakció nevű terrorszervezet egykori kiképzőtisztje, robbanóanyag- és fegyverkereskedő. A szélsőbaloldali bűnszövetkezet a hetvenes években vált hírhedtté, Nyugat-Németországban elkövetett emberrablásai, gyilkosságai révén. Az évtized közepétől már kapcsolatban álltak palesztin terroristákkal, és részt vettek repülőgép-eltérítésekben is. Politikai irányultságukra mi sem jellemzőbb, mint az, hogy az egykori NDK titkosrendőrsége „szentként” tisztelte őket.
A kommunizmus kelet-európai bukása értelmetlenné tette a szélsőbaloldali terroristák tevékenységét. Rendőrségi körökből kiszivárgott információk szerint új megélhetési lehetőségeket keresve egy részük Magyarországra jött, hogy itt kamatoztassa nem mindennapi szakértelmét, vakmerőségét. Informátorunk szerint ezzel a titkolt szándékkal érkezett hazánkba a közgazdász végzettségű Clodo is. Robbanóanyagokra és szerkezetekre természetesen a különböző maffiák köreiben mutatkozik a legnagyobb igény. Tonhauser László, a sikeres kommandóakció vezetője egy osztrák tévéműsorban elismerte, hogy maffiaháború dúl Magyarországon, az orosz és az ukrán maffia főszereplésével. A cél a védelmi piacok újbóli felosztása, a prostitúció feletti ellenőrzés megszerzése. Ebben a harcban egyre többször robban pokolgép, mind gyakoribbá válnak a nyíltszíni leszámolások.
A Clodóval együtt letartóztatott másik három személylyel kapcsolatban lapunk úgy értesült, hogy egy oroszországi születésű izraeli állampolgárról, orosz feleségéről és a feleség öccséről van szó. Mindhárman vegyészmérnökök, robbanóanyagok és -szerkezetek gyártásával, fejlesztésével foglalkoznak. A kísérleti robbantásokon jól működő bombákat Magyarországon és a környező államokban dobják piacra.
Az épület - ahol a kommandósok foglyul ejtették a társaságot - külsőleg egy átlagos családi ház benyomását kelti, valójában azonban egy jól felszerelt kémiai laboratórium és fegyverraktár. A bűnözők már hosszabb ideje bérelték a házat. A környékbeliek szimpatikus, visszahúzódó emberekként ismerték őket. Az akcióban részt vevő, százhúsz tagú különleges egység tagjai több mint tíz kilogramm robbanóanyagot, gránátokat, géppisztolyokat, robbanószerkezeteket, valamint egy tonna pénzpapírt találtak a helyszínen. A rendőrség szerint az elmúlt időben hazánkban elkövetett merényletekben a most lefoglaltakkal megegyező típusú pokolgépeket használtak. Ezek alapján a bűnszövekezet - legalábbis alvállalkozóként - összefüggésbe hozható az esetek egy részével. Bócz Endre fővárosi főügyész szerint a letartóztatott személyek által megbízóikhoz is sikerül eljutni, s így van esély többek közt a Torgyán József és Szájer József lakásánál elkövetett robbantások felderítésére is.