Vissza a tartalomjegyzékhez

KULIFAI MÓNIKA
Recenzió a Győzelem a depresszió felett című könyvről

Mióta ember él a földön, újra és újra felüti a fejét az örömtelenség, a lehangoltság, a depresszió problémája. Mégis úgy tűnik, az utóbbi években, évtizedekben mintha járvánnyá terebélyesedett volna. Egyformán szed áldozatokat jóléti társadalmakban és fejlődő országokban, gazdagok és szegények, magas intellektusú és egyszerű emberek között. A depressziót Magyarországon is „népbetegségnek” tartják. A kilátástalanság gyakran öngyilkossági kísérletekhez vezet - sajnos sokszor véglegesen lezárva a felépülés útját. Ebben a tekintetben Magyarország sokáig - nemzetközi összehasonlításban - első helyen állt.
Tim LeHaye Győzelem a depresszió felett című nemrég megjelent könyve nagyon időszerű nálunk is. A szerző többéves terápiás tapasztalatait osztja meg az olvasóval úgy, hogy speciális szakmai ismeretek nélkül is bárki megértheti. A pszichológus életkoronként ismerteti a depressziót kiváltó tényezőket, s a még lappangó betegségre utaló tünetek felismeréséhez is hozzásegít.
Egy egyszerű igazságra hívja fel a figyelmet a szerző: alapjaiban a gondolkodásmódunk határozza meg érzéseinket, hangulatunkat. Mi döntjük el, miért neheztelünk, min sértődünk meg, miért tartunk haragot - akár évekig -, milyen hamar adjuk fel a küzdelmet egy-egy nehéz helyzet megváltoztatásáért. Ha ehhez hozzátesszük, hogy a testi betegségek nagy része is érzelmi eredetű, még nagyobb hangsúlyt kap ez a megközelítés: ha egy-egy sikertelenség vagy lelki sérelem után engedjük magunkat belesüllyedni az önsajnálatba, garantáltan depresszióssá válunk. A gyógyszerek hatására a tünetek megszűnnek ugyan, de ha a szemléletmód nem változik, a visszaszerzett egészség nem lehet tartós.
A súlyos depresszió esetében szükséges az orvosi beavatkozás is. A könyv megjelenése óta több nagyon hatékony, új gyógyszer is került forgalomba, a szerző által ajánlott terápia alkalmazása mégis feltétlenül szükséges a teljes gyógyuláshoz, a tartós egészséghez.
A tapasztalat az, hogy nem könnyű a gondolkodásmód megváltoztatása, de ha sikerül, sokszor az „elefánt” problémákból „bolhák” lesznek. Fontos a reális önismeret és az egészséges önbizalom a rugalmas konfliktuskezeléshez, a sikeres problémamegoldáshoz. A keresztény meggyőződésű szerző szerint a lelki egészség alapja a Istennel való személyes kapcsolat.

Kiadta a Hit Gyülekezete, Bp., 1998, 260 oldal, ára: 547 Ft