Vissza a tartalomjegyzékhez

MOLNÁR ATTILA
Allergia új népbetegség

Napjaink mind jobban terjedő népbetegségévé vált az allergia. Okát a túlzott civilizálódásban, az erősen szennyezett környezetben látják, mely csökkenti az emberi ellenálló képességet és ezzel párhuzamosan növeli az érzékenységet az „idegen” anyagokkal szemben. Évente tíz százalékkal nő az allergiások száma, egyes felmérések és becslések szerint Magyarországon minden tizedik embernek van valamilyenfajta allergiája, a borúlátóbb statisztikák szerint pedig a lakosságnak szinte húsz százaléka már érintett valamilyen formában.
A következő sorokkal nem elrettenteni, megfélemlíteni szeretnénk az olvasót, hanem felvilágosítással és hasznos tanácsokkal segítséget nyújtani ahhoz, hogy csökkenthessük az allergia kialakulásának lehetőségét, illetve a meglévő tüneteket mérsékelhessük.
Az allergia „kórokozói” vagy a bőr felületével érintkeznek, vagy légzéssel az orron és/ vagy a szájon át, illetve nyelés útján juthatnak be a szervezetbe. Az emberek többségének immunrendszere megfelelően fellép az idegen anyagokkal szemben, de némelyiküké az átlagosnál hevesebben válaszol erre a találkozásra. Ezt a nemkívánatos reakciót nevezzük allergiának.
De mi is valójában az allergia? Immunrendszerünk túlérzékenységi reakciója. Allergia esetén az immunrendszer „ártalmatlan” anyagok (például virágpor, házipor, kutyaszőr, penészgomba) hatására is beindítja szervezetünk védekező mechanizmusát, mely allergiás panaszokban nyilvánul meg. Az immunrendszerrel kapcsolatba kerülő „idegen” anyagok, antigének váltják ki az úgynevezett immunválaszt. Azok az antigének, amelyek nemcsak egészséges immunválaszt, hanem tüneteket is okoznak, allergéneknek hívjuk. Ugyanaz az anyag az egyik ember számára közömbös lehet, míg a másiknál betegséget okoz. A tüneteket elsősorban az határozza meg, hogy melyik szervben jön létre az allergiás reakció.
Melyek a leggyakoribb allergének?
Virágporok, házipor, háziporatka, állatok szőre, penészgombák, élelmiszerek, élelmiszer-adalékok, vegyi anyagok, gyógyszerek.
Az allergiások csaknem fele virágpor-, azaz pollenérzékeny. Jó tudni, hogy főként a széllel porzódó növények pollenjei okozzák az allergiás betegségeket. A rovarmegporzású növények pollenjei nehezek, nem alkalmasak arra, hogy a szél messzire vigye őket, így allergiás betegséget is ritkán okoznak. A növények beporzásának időszaka földrajzi területtől és időjárási viszonyoktól függően változik, de minden évben közel hasonló időre tehető a kezdete. Hazánkban három fő szezont különböztetünk meg:
1. Tavaszi (fa) pollenszezon (februártól májusig). A leggyakoribb tüneteket okozó cserjék, fák: a mogyoró, éger, nyír, tölgy, nyár, kőris, platán és a fűz.
2. Kora nyári (fű) pollenszezon (májustól július közepéig) növényei: pázsitfüvek, csalánfélék, útifű, vadsóska.
3. Nyár végi-őszi (gyom) pollenszezon (július közepétől októberig). Legfontosabb panaszt okozó gyomnövények: a parlagfű, a feketeüröm, a libatopfélék és a disznóparajfélék. Ezek közül a legagresszívebb a hazánkban jó 20 esztendeje elszaporodó parlagfű.
A lakásban található allergének közül a háziporatkák, a penészgombák spórái, illetve az állati eredetű allergének a legjelentősebbek. Allergológiai szempontból legfontosabb a háziporatka és annak ürüléke. A háziállattal szembeni érzékenységek között a legagresszívebb a macskákkal kapcsolatban fordul elő.
Az élelmiszerek közül gyakorlatilag mindegyik okozhat allergiát, a leggyakrabban azonban azok állnak a háttérben, amelyek hisztaminban gazdag tápanyagok. A hisztamin olyan anyag, amely az allergiás reakcióban alapvető szerepet játszik. Hisztaminban gazdag táplálékok például: a sajtok, a borok, a sonka, a kolbászfélék, a savanyú káposzta, a halak és egyéb tengeri élelmiszerek. Gyümölcs- és zöldségfélék is okozhatnak allergiát, így például az eper, a málna, az őszibarack, a banán, a paradicsom, az uborka, a zeller, a dinnye, a paraj, a dió, a mandula, a mogyoró és a gesztenye. Ugyanakkor az is kétségtelen, hogy az ételek okozta allergiák kialakulásában egyre nagyobb szerepet játszanak az adalékanyagok: a zselatin, ízjavítók, színezékek, konzerválószerek és így tovább.
Bőrünkkel kapcsolatba kerülő anyagok is okozhatnak allergiát. Gyakoribb irritatív (ingerlő) anyagok: a kozmetikumok, az ipari vegyszerek, a tisztító- és a zsírozóanyagok. A leggyakoribb találkozási pont az allergénekkel: a nikkel, a kobalt, a króm, a fekete festék, az illatanyagok, a gumialapanyagok, a gyapjú, egyes helyileg alkalmazott gyógyszerek, valamint a növények közül a mérges szömörce.
Ne feledkezzünk azonban meg a gyógyszerek okozta allergiáról sem, mely szinte valamennyi gyógyszerféleségre kialakulhat.
Sajnálatos tény, hogy az emberiség nem kis százaléka allergiás bizonyos anyagokra, melyek hasonló mechanizmussal különböző tünetegyütteseket okozhatnak.
Melyek a leggyakoribb allergiás elváltozások?
A szénanátha, mely vízszerű, hetekig tartó, időnként visszatérő színtelen orrfolyás, orrdugulás, tüsszögési rohamok, orrviszketés formájában jelentkezik. Általában a szénanátha tüneteivel együtt jön elő az allergiás kötőhártya-gyulladás - szemhéjduzzanatot, szemviszketést, fényérzékenységet, könnyezést okozva -, mely akár hónapokig is eltarthat. Általános tünetként megemlítendő az ingerlékenység, a fáradékonyság, a levertség, az étvágytalanság, a fejfájás és az alvászavar, mely nemegyszer súlyosan korlátozhatja a beteget teendői ellátásában. Az allergiás reakció a bőrön csalánkiütés formájában is megmutatkozhat, melynek következtében vörös „hólyagok” keletkeznek a bőrön, az égő érzés mellett kínzó viszketéssel. Súlyosabb esetben hörgőasztma jelentkezhet, mely a hörgők fokozott érzékenységén alapszik. A ki-be légzés nehezítettsége, a zihálás, a mellkasi sípolás, a kilégzés megnyúlása gyakran az éjszakai, illetve hajnali órákban a legintenzívebb. A legsúlyosabb elváltozás, amely allergia miatt kialakulhat, az anafilaxiás reakció, ami légzési zavarokat, alacsony vérnyomást, sokkot és olykor halált is okozhat.
Ezek után lássuk, mire érdemes odafigyelni!
Ha allergiás tüneteket észlelünk, kérjünk orvosi segítséget! Gyermekek esetében különösen ne késlekedjünk, ugyanis az allergia súlyosbodhat, s előfordulhat, hogy asztmás rosszullétté fajul. Ezért is fontos szakemberhez fordulni. Az alapos kórelőzmény felvétele után következhetnek a fizikális, gégészeti és légzésfunkciós laborvizsgálatok, s a szinte fájdalmatlan allergiás bőrpróba. Allergiás teszttel meg lehet állapítani azt, hogy melyek a fő allergének, s ennek tudatában célzottan kerülhetjük azokat. Az allergiás beteg számára igen fontos, hogy tudja, mi váltja ki a „betegséget”.
Ha ismerjük a kiváltó okot, például: kozmetikum, krém, mosószer, bizonyos vegyszer, és abbahagyjuk annak használatát, a javulás néhány napon belül jelentkezik. Ne próbáljuk ki többet!
Ha ismerjük a kiváltó okot, de nem tudjuk megszüntetni - például pollen-, állatszőr- vagy házipor-allergiánál - legegyszerűbben az allergén elkerülésével tudjuk betegségünket „gyógyítani”.
A pollenallergiások gyakrabban mossanak kezet, arcot, sőt lefekvés előtt hajat is a rátapadt pollenszemcsék eltávolítása érdekében. A frissen mosott hajjal csökkenthető az allergének éjszakai hatása. Csökkenthetők a tünetek, ha a betegséget kiváltó anyagokat rendszeresen leöblítik a nyálkahártyáról (orr-, száj-, garatöblítés csapvízzel). Fővirágzások idején ne tartózkodjanak szabadban rétek, mezők, megműveletlen parlagterületek körül. Pollenszezonban inkább a zárt helyen való sportolás, főként vízi sportok, úszás javasolt. Városokban egész nap magas lehet a levegő pollentartalma, mivel a meleg levegő könnyen megreked. Mivel főként kora reggel és napnyugtakor különösen magas a levegő virágportartalma, javasolt az ajtók, ablakok zárva tartása. A sátorozás, kerékpározás, szabadban végzett sportolás körültekintést igényel, a tüneteket orvosló szerek mindig legyenek készenlétben (Kalcium pezsgőtabletta, szem- és orrcsepp, bőrtüneteket csökkentő kenőcs stb.). Kirándulások során inkább a lombos erdők szűrőhatását érdemes kihasználni.
Házipor- vagy háziporatka-allergia esetén a rendszeres portalanítással, magas szűrőképességű filterrel ellátott porszívóval történő rendszeres (legalább hetente egyszeri) takarítással csökkenthető a por, illetve a benne élősködő atkák száma. Gyermekünk plüssjátékait fagyasszuk le a mélyhűtőben, ez elöli a poratkákat. Ez utóbbit 2-3 hetente ismételjük meg. A levegő alacsony páratartalma csökkenti az atkák szaporodását, ezért szellőztessünk rendszeresen. Hacsak lehet, az ágyneműt tegyük napra szellőzni, ugyanis az atka a napsütés hatására elpusztul. Tollpárna helyett szivacs, műszálas ágynemű használata javasolt.
Állatra allergiás lehetőleg ne érintse, ne gondozza azokat az állatokat, amelyekre érzékeny.
Ha nem ismerjük a kiváltó okot, és a tünetek kialakultak, forduljunk orvoshoz, aki kifejezetten allergiás panaszokra ajánlott gyógyszerek felírásával segíthet azokat visszaszorítani, illetve kideríteni az allergiát okozó tényezőt. A kezelést mindaddig kénytelenek vagyunk folytatni, amíg az adott allergén „benne van a levegőben”. Ha már a gyógyszereknél tartunk: az oly divatos allergiaellenes gyógyszerek (Antihisztamin-készítmények) szédülést, álmosságot okozhatnak. Ezért főként gépjárművezetők, illetve veszélyes munkakörben dolgozók a terápia elkezdésénél ezt vegyék figyelembe. Egyes esetekben az alkohol fokozhatja a gyógyszer hatását, így a mellékhatását is, ezért fordítsunk erre nagyobb figyelmet.
A légszennyezettségnek a légúti allergiás megbetegedések kialakulásában, illetve a meglévő asztma állapotromlásában is jelentős szerepe van. Ezért minden olyan törekvés, mely főként a városi légszenynyezettség csökkentésével függ össze, támogatandó - minél több környezetbarát gépjármű forgalomba állítása; forgalomcsökkentés, kikerülő utak építésével; zöldterületek bővítése és így tovább.
Az országosan működő ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózata az ország 11 pontján mintegy 30 faj pollenkoncentrációját méri, melyről különböző médiákon keresztül a lakosságot informálja.
Végezetül a parlagfű, illetve gyomnövények irtása lenne a leghatásosabb megelőzési forma. Az egész vegetációs időszakban történő kaszálás, sarlózás is hatásos lehet (főként, ha azt arra nem allergiás egyén végzi). A parlagfű-irtási akciók szélesebb társadalmi összefogással hathatós segítséget hozhatnak mindnyájunk számára. Figyeljünk és vigyázzunk egymásra és környezetünkre, ezzel magunk is szerepet vállalhatunk egészségünk megőrzésében.