Vissza a tartalomjegyzékhez


NAGYÍTÓ
Drogsokk

A heroin kriminalizálása ellen szólalt fel az angol államegyház, az anglikán felekezet egyik vezető személyisége, Kenneth Leech tiszteletes, aki 1964 óta foglalkozik kábítószer-élvezőkkel.
A Daily Telegraph beszámolója szerint az anglikán szinódus 570 tagja kapta kézhez a jelentést. Az egyház igyekezett elhatárolni magát a „kezdeményezéstől”, mondván: nem nyilatkozatnak szánták, hanem vitatémaként kezelik tanulmányt. Leech tiszteletes mindazonáltal kemény szavakat használt: véleménye szerint a drog kriminalizálása csak az amerikai alkoholtilalomhoz hasonlítható kárt okozott Nagy-Britanniának. Ezzel szinte felvirágoztatták az illegális drogkereskedelmet - hangoztatja az anglikán tiszteletes. Nézetemet a hívek többsége osztja - tette hozzá.
New Yorkban eközben egy ENSZ által megrendezett nemzetközi konferencián a drogkínálat és -kereslet drasztikus csökkentését célzó tervezetet vitattak meg. „Itt az összefogás ideje: a drogkérdést illető eddigi nézeteltérések még egyetlen kartell felszámolásához sem vezettek el, és egy kábítószerfüggő életét sem mentették meg” - jelentette ki Clinton amerikai elnök. A rendezvényen százötven ország képviselője szólalt fel az illegális drogkereskedelem elleni küzdelemben való együttműködés mellett. A tervezet következetes jogi felelősségre vonást sürgetett a drogkereskedőkkel szemben. Kofi Annan, az ENSZ főtitkára hangsúlyozta: ilyen széles körű egység elérése szinte páratlan eseménynek számít. A kritikusok szerint azonban ez nem változtat a tényeken, hiszen a gazdag nemzetek továbbra is vonakodnak támogatni a drogfogyasztás elleni küzdelmet.
A fejlődő világ jelen lévő képviselői szomorú tényekkel támasztották alá ezt a felvetést. Zimbabwe, Uruguay, Jamaica, Tadzsikisztán, Kína, Örményország, Guatemala, Afganisztán, Baglades, India - a világ e különböző pontjairól kísértetiesen hasonló beszámolók érkeztek: a kiterjedt drogkereskedelem veszélybe sodorja az országok fejlődését, egyre fiatalabb korosztály kerül a hatáskörébe. Az eddig „szigetparadicsom” néven ismert Palau nagykövete beszámolt arról, hogy mára a drogkereskedelemnek sikerült felvennie a versenyt országa korábban stabil közbiztonságával, erősödő gazdaságával, fejlett oktatási rendszerével. Tehát ha az anglikán hívek a drog megfékezésének leghatékonyabb módszerét az immár világméretűvé szélesedett piac teljes felszabadításában látják, akkor nyilván nem ugyanott vásárolták a szemüvegüket, mint az ENSZ többi tagállama.

(Petrőcz Katalin-Pászty Éva)