Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Ideggáz-hadművelet

Egy nyolc hónapig tartó vizsgálat napokban nyilvánosságra hozott eredménye azt mutatja, hogy az Amerikai Egyesült Államok - az akkori hivatalos politikával ellentétben - halálos ideggázt vetett be a vietnami háborúban. A hír nyomán William Cohen védelmi miniszter vizsgálatot rendelt el a Pentagonban.

Az 1970-es „Hátszél” hadművelet célja számos akkori magas beosztású tiszt szerint az volt, hogy megölje a vietnami kommunistákhoz átpártolt amerikai katonákat. A titkos akció során egy kommandót dobtak le a laoszi dzsungelbe, ahol pár perc alatt teljesen kiirtották azt a falut, amely vélhetőleg az amerikai dezertőröket rejtegette. Mivel a rajtaütést ellenséges csapatok zavarták meg, a kommandó tagjai bevetették a szarin elnevezésű halálos ideggázt, amely szinte azonnal végzett az ellenséggel.
Thomas Moore nyugalmazott tengernagy a fentieket megerősítve hozzátette: a „Hátszél” hadműveletért a felelősség részben a CIA-t terheli. Szerinte az akció tagjai az atomfegyver kivételével mindenféle fegyvernem használatára feljogosítást kaptak a kormánytól.
A Pentagon azonban továbbra is azt állítja, hogy az Egyesült Államok soha nem használt ideggázt a vietnami háborúban, jóllehet rendelkezett vegyi fegyverekkel abban az időben. Azzal érvelnek, hogy az ideggáz - a dzsungel hősége miatt - nem is lett volna hatásos.