Vissza a tartalomjegyzékhez

MATUSIK GABRIELLA
Virágzó balkonok


Virágok közt ő is jobban érzi magát Fotó: MTI

Tavasz tájékán, nyár elején sokan szánják rá magukat, hogy erkélyükre, párkányaikra virágládát tegyenek, vagy akár a kertbe az örökzöldek közé ültessék el az egész nyáron virító egynyári növényeket. Dr. Szántó Matild, a Kertészeti Egyetem Dísznövénytermesztési tanszékének adjunktusa számos hasznos tanáccsal szolgált olvasóinknak.
Az adjunktusnő elmondta, hogy vásárláskor jól begyökeresedett növényeket válasszunk, akár álló, akár futó fajtát ültetünk ki. Jó, ha odafigyelünk arra, hogy milyen fekvésű oldalra kerülnek a virágok. A teljesen déli fekvésű, napsütötte részre a muskátlit vagy a begóniát tehetjük, mivel tűrik az erősen felmelegedő talajokat és az időszakos kiszáradást is. Az álló muskátli mellé ültethetünk ugyanolyan színű futót, ami lecsüngve feloldja az álló növény merevségét. Ideális még a napos oldalra a bársonyvirág, ismertebb nevén büdöske. Az északi oldal nemcsak árnyékosabb, hanem erősen szeles is, ezért ide csak levéllel díszítő növényeket ültessünk, ilyen a borostyán, a fekvőboróka vagy az illatos, cirkalmas levelű menta, amely egyben jó szúnyogűző is. Az örökzöldek télire is az erkélyládában maradhatnak, ezért ajánlatos nagyobb méretűbe ültetni őket. A keleti és a nyugati oldal a legideálisabb színes kis dísznövényeink számára. Ide valóban növények sokaságát ültethetjük: a sokféle színben pompázó, apró virágú pistikét, petúniát, csüngő lobéniát, a nagy fejű, piros paprikavirágot vagy a kevésbé ismert bohócvirágot.
A piacokon, virágüzletekben, lakásfelszerelési boltokban különböző méretű, műanyagból, eternitpalából, agyagból vagy fából készült erkélyládák közül válogathatunk. Hasznosabb nagyobb és alátéttel ellátott változatot választani, mivel ezekbe több föld fér, megóva így a gyökeret a kiszáradástól, a víz pedig meg tud állni a tálca alján. Természetesen arra figyeljünk, hogy a láda alja ki legyen lyukasztva.
A virágföldek közül általában a B jelű a legmegfelelőbb. Ezeknek a keverékeknek a nyolcvan százaléka tőzeg, mely könynyebb szerkezetű, ezért érdemes egyharmad kerti földet belekeverni, így a növénynek is erősebb lesz a tartása és súlya is lesz a ládának. Ültetéskor a virággal vásárolt földlabdát feltétlenül tartsuk meg, de a labda tetején lévő zöld, nyálkás algát távolítsuk el róla.
Ha már az ültetésen túl vagyunk, a gondozási munkálatokról sem feledkezhetünk meg. Az öntözést legjobb este végezni, melegebb nyári napokon a kétszeri öntözést is meghálálják a virágaink (reggel és este). Lehetőleg ne magát a növényt öntözzük - főleg a muskátlit ne érje a víz -, és kerüljük a föld eláztatását is. Ahhoz, hogy őszig folyamatosan nyíljon a balkonládába kiültetett virágunk, nemcsak vízre, hanem tápanyagra is szüksége van. Nagyon jó az Ozmokot nevű granulátum, ami lassan adagolja a tápanyagot a növénynek. Ha emellett levéltrágyát is használunk, még jobb eredményeket érhetünk el.
A másik fontos munka - amit gyakran el szoktunk felejteni - az elnyílott virágok leszedése. Ezt azért lényeges elvégezni, mert a petúniák, muskátlik esős időben szürkepenésszel fertőződhetnek meg, ami átragadhat a levelekre, és ez a folyamat az egész növény pusztulásához is vezethet. Az elszáradt virágok társaságában a növény a magérésre fordít energiát, és elfelejt virágozni. A zöld vagy fekete levéltetű ellen használjunk növényvédő szert, tetűirtó sprayt: a Pirimort emberre és melegvérű állatokra egyaránt ártalmatlan.
Ha szeretettel, odafigyeléssel gondoskodunk kiültetett növényeinkről, egészen őszig gyönyörködhetünk a pompás virágokban, melyek környezetünket és városunkat is díszítik. Ennek a szemléletnek a széles körű elterjedése érdekében jött létre a Virágos Városért mozgalom, mely nemcsak a közterületek és középületek díszítését tűzte ki céljául, hanem a lakóházak virágokkal való ékesítését is. Ötletes és hasznos kezdeményezésük révén a győri kommunális szolgáltató vállalat virággal beültetett balkonládákat ajándékoz azoknak a helyi lakóknak, akik vállalják a növények gondozását. A város már a tavaly is sokat szépült a mozgalom eredményeképpen, s az idén még többen csatlakoztak a virágtartók csoportjához.