Vissza a tartalomjegyzékhez

PÁTKAI MIHÁLY
Nigéria válaszúton

A szívrohamban elhunyt nigériai diktátor, Sani Abacha helyét egy másik tábornok, Abdulsalam Abubakar foglalta el. Az új elnök ígéretet tett arra, hogy véghez viszi az elődje által három éve meghirdetett - de csak részleges eredményeket hozó - demokratizálódási folyamatot. Az azonnali hatalomátadásról és az Abacha által bebörtönzött politikai foglyok - köztük a korábbi elnökválasztás győztesének - szabadon bocsátásáról ugyanakkor nem esett szó.


A szívroham következtében elhunyt Sani Abacha nigériai elnök, és utódja Abdulsalam Abubakar vezerőrnagy, a fegyveres erők főnöke. Váratlan helycsere Fotó: MTI

A The Punch című nigériai lap szerint az ország válaszút előtt áll: „Az egyik út a béke, az egység és a haladás irányába mutat, míg a többi: a pusztulásba és az örökös katonai diktatúrák felé vezető utak. Eljött a választás ideje. Nigériának a békét és az egységet kell választania azzal, hogy ezentúl nemet mond a katonai hegemóniára és a megalkuvásra.”
Az országban tizenöt éve egymást váltogató katonai diktátorok „demokratikus reformjai” helyett a nigériaiak és a nyugati országok kormányai egy valóban demokratikus civil kormány létrehozását sürgetik. A katonai uralom elleni felháborodást tovább növelte az a tény, hogy az Abacha által augusztusra meghirdetett elnökválasztások egyetlen jelöltje maga Abacha volt. A Washington Post című amerikai újság értesülései szerint az ellenzék tüntetésekre készül az újabb katonai kormány ellen. Abacha kormánya az 1993-as hatalomátvétel óta az ellenzéki felvonulásokat leverte, az új vezetés ugyanakkor még nem jelezte, hogy miként kíván reagálni a tiltakozó megmozdulásokra.
A nigériai néphez intézett első rádiós és televíziós beszédében Abdulsalam Abubakar tábornok leszögezte: kormánya mindent megtesz annak érdekében, hogy biztosítsa a társadalmi és gazdasági átalakítást célzó program teljes és sikeres megvalósítását. Abubakar tábornok beszédében ünnepélyesen felkérte a nemzetek közösségét, hogy tanúsítson „megértést és együttműködést”. Az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet ugyanakkor sürgette az új nigériai államfőt, hogy engedje szabadon a bebörtönzött politikai foglyokat, köztük az 1993-as elnökválasztáson győztes polgári jelöltet, Moshood Abiolát, és biztosítsa országában az emberi jogok érvényesülését.
James Rubin amerikai külügyi szóvivő kijelentette: Washington reményei szerint az új államfő képes lesz megvalósítani a polgári kormányzat megteremtését célzó programot: „Abubakar tábornok köztiszteletben álló profi katona, aki történelmi lehetőséget kapott a demokratikus polgári rendszert megteremtő átmenet gyors és hiteles végrehajtására.”
A Tempo című nigériai újság az előző kormányt „kleptokrata kormánynak” nevezve kijelentette: „Azt szeretnénk, hogy józan vezetők vezessenek bennünket, és józan vezetők kizárólag egy demokratikus folyamat révén léphetnek elő.” A This Day elnevezésű lap Ernest Sho-nekant, a korábbi ideiglenes nemzeti kormány vezetőjét idézte: „A katonaságnak visz-sza kell térnie alkotmányos szerepéhez: az ország területi integritását kell megvédenie.”