Vissza a tartalomjegyzékhez

NAGY ERIKA
Hullámvasút

Az időszak első felében folytatódott az előző hetet jellemző dinamikus emelkedés, majd ezt meghaladó mértékű csökkenés volt megfigyelhető. A „csúcsponton” a BUX már túlszárnyalta a „Nagy Zuhanás” előtti értékét (8213), de ezt követően ismét jelentősen a 8000 pontos szint alá süllyedt és csütörtökön 7744 ponton zárt.
Érdemes megjegyezni, hogy az utóbbi időben a japán gazdasággal együtt a jen is gyengélkedik. Hétfőn a dollár/jen árfolyama átlépte a 140-es határt, amire már 7 éve nem volt példa. Szakértők a japán valuta további gyengülését sem tartják kizártnak, szerintük elképzelhető, hogy a közeljövőben 142 jent is adnak egy dollárért.
Valamennyi kelet-közép-európai tőzsdén (Moszkva, Prága, Varsó) az árfolyamok erőteljes ingadozása és a trendet tekintve azok csökkenése figyelhető meg. A budapesti börzén is érezhető ez a hektikusság. Bár az elemzők a részvények többségénél alulértékeltségről beszélnek, és vételre buzdítanak, az árak ismételt csökkenéséből azonban arra lehet következtetni, hogy mégis az eladók kerültek többségbe.
A vezető papírok közül viszonylag jól szerepelt a héten a TVK. Az átlagosnál kisebb mértékben csökkent az árfolyama a lejtmenetben, így szinte egyedüliként 100 forinttal magasabban zárt csütörtökön, mint egy héttel korábban. Nem mondható el ez a Mol papírjairól, melyek több mint 2 százalékkal szárnyalták túl a BUX-ot az esésben. Érdekes, hogy a brókercégek elemzői egyhangúan a Mol vásárlását javasolják, ugyanakkor árfolyama az utóbbi időben rendszeresen az átlagos (BUX) alatt szerepelt. Jelentősebben (10 százalékkal) csökkent még a hét második felében a Richter árfolyama, így csütörtökön 18 ezer 600 forinton zárt. A DÉMÁSZ ismét közzétette, hogy több száz millió forint értékben adott megbízást saját részvényei vásárlására, de vélhetően ez esetben sem árfolyam-karbantartásról van szó, mivel a megbízás még nem teljesült. A vételi árfolyam ugyanis valószínűleg az időszakra jellemző 16 ezer-16 ezer 500 forintos szint alatt van.
A BUX határidős piaca követte a prompt kereskedést, a kialakult elszámolóárakból látható, hogy egyelőre az idén nem számítanak a BUX - így a részvényárfolyamok - erőteljes növekedésére. Szeptemberre 8500, decemberre 8850 pontos szint körülire várják az értékét.